Dunajec - proszę o radę
utworzono: 2013/05/05 09:57
Witam. Chciałbym się wybrać na Dunajec. Interesują mnie odcinki w okolicach zapory w Czchowie, mostu wiszącego w Tropie, lub jeszcze dalej - okolice Zakliczyna.
Proszę was, doświadczonych wędkarzy o radę.
Mam jedynie gruntówki i spławików-ki.
Proszę o podanie:
1) Gdzie się najbardziej opłaca wybrać?
2) Czy na grunt i spławik idzie coś tam złowić?
3) Jakie przynęty stosować?
4)Jakich ryb tam mogę sie spodziewać?
Z góry dziękuje za odpowiedź :)
[2013-05-05 09:57]
nikt nie odpowie, bo nikt nic nie łowi. mieszkam 200m od zapory jestem nad dunajcem często i z moich informacji niestety nic się nie dzieje. Spining to trodszkę inna bajka, brania są ale tylko niemiarowe szczupaczki i masa okoni, trafi się klenik, jaz [2013-06-02 21:08]
Kolego polecam spróbować w okolicach Zakliczyna, np odcinek Dunajca Melsztyn - Wesołów.Obecnie bardziej opłaca się łapać z przepływanki ze względu na glony chyba że gruntówki będą zarzucone na najmniejszym możliwym prądzie. Przeważnie w tych okolicach nęci się płatkami, dowolną zanentą kupioną w sklepie wędkarskim i białymi robakami. Tak jak w innyh rejonach Dunajca jest tu pstrąg, świnka, brzana, certa, kleń, jaź, szczupak, boleń. Warto wybrać się w te miejsce w stabilną pogodę. [2013-08-29 20:28]
Brzany koło Mostu drogowego na Tarnów z gruntu albo na przepływankę. Ale musisz trafić na brania. Można przesiedzieć 2 dni bez brania, a potem w godzinę fajnie połowić grube sztuki. No i oczywiście kleń np na pływającego woblerka. [2013-08-29 22:06]
kolego jesli mozna zapytac jaka przyneta i gdzie dokladnie bo u mnie totalna lipa w tym roku a za pare dni zaczyna mi sie wkoncu urlop i nareszcie pomocze kija ;d i moze wkoncu uda mi sie cos zlapac .Jakbys mogl podac jakas dobra miejscowke bylbym wdzieczny [2013-09-19 20:40]
Kolego dobra miejscówka jest w Melsztynie na przeciwko baru i około 1 km niżej na pograniczu Melsztyna i Zawady Lanckorońskiej, dziś udało mi się złowić tam brzanę na 60 cm z przepływanki, na haczyku zawieszone były białe robaki. Z gruntu też śmiało można połapać ale proponował bym rzucanie na najmniejszy możliwy prąd ze względu na glony. [2013-09-20 19:55]