Zaloguj się do konta

Drop shot wędkarskie

utworzono: 2010/02/07 13:43
przybysz3020

Witam

Zajmuje się spining owaniem od dłuższego czasu ale to był zwykły spinning a chce wypróbować technikę Drop Shot . Wiem że potrzebna jest do tego gómowa rybka z hakiem bez obciążenia gdzie żyłka schodzi niżej i dopiero jest ciężarek. Tylko jak udeży na to szczupak to nie ma szans powodzenia bo odrazu przegryzie on żyłkę czy jest jakiś sposób aby zrobić to na szczupaka i jak np. zrobić z jakiego typu gum i jakiego typu haczyków i ciężarków to zrobić.

Z góry dziękuje pozdrawiam
[2010-02-07 13:43]

Nie jestem specjalistą w tej metodzie połowu ,ale wydaje mi się ,że właśnie o finezję chodzi;cienka żyłka, paproch za przynętę itd. Dlatego straty w wypadku dodatkowego przyłowu w postaci szczupaka muszą być ;)

Oczywiście mogę być w błędzie ale jak mniemam zaraz koledzy specjalizujący się w tej metodzie połowu to zweryfikują.

Pozdrawiam

[2010-02-07 14:18]

kostekmar

Z reguły ryba zostaje zacieta za nożyczki i nie ma możliwości przegryzienia żyłki. A jak to zrobić to masz na zdjęciu. Długość żyłki od haka to około 35-40cm. [2010-02-07 15:20]

przybysz3020

dzięki bardzo w sezonie wypróbuje Drop Shota :)
[2010-02-07 16:57]

JAN2

Witam
łowię na tą metodę od jakiegoś czasu, jeżeli chodzi o szczupaka to prawda że na ogół zacinają się w tak zwane "nożyczki" i nie tną żyłki,ale dobrze jest stosować fluokarbon.

Jeżeli chodzi o odległość po między haczykiem a ołowiem to na rzece może być 35-40cm jak podał  to już kolega  Kostekmar ale na jeziorze ta odległość jest raczej większa zresztą zależy to od typu jeziora.

ps.
Ja nie stosuje typowego ołowiu Drop Shot bo jest zbyt drogi a na rzece często się zrywa zastąpiłem go zwykłym ołowiem przelotowym i zatykam go wykałaczką jest o wiele tańszy i zdaje egzamin.

POZDRAWIAM

[2010-02-07 17:49]

przybysz3020

Nasze jezioro ma maksymalnie około 7-8 m więc dość głębokie jest to jaki mam stosować odstęp haka do ołowiu i jak mocować ten ciężarek.

aha i co to fluocarbon
[2010-02-07 18:33]

JAN2

Specjalistyczna linka przyponowa, występująca w średnicach od 0,12 do 0,40 mm, wytrzymałości odpowiednio od 1,5 do 10,4 kg. Idealnie nadaje się do wykonywania przyponów drop shot-owych. Tak mniej więcej można to powiedzieć,a ja stosuje raczej grubszych przyponów. 2m Fluokarbonu trzeba połączyć z główną żyłką najlepiej plecionką,po czym odlicz około 1,5m fluokarbonu i przywiąż haczyk, przewlecz fluokarbon przez ołów przelotowy i zatkaj go wykałaczką lub zapałką.Ołów przesuwaj góra-dół w zależności na jakiej głębokości będziesz chciał łowić.

Jeżeli chodzi o odległość po między hakiem a ołowiem to zależy w jakim miejscu łowimy np.
bujna roślinność porasta dno ustawiam przynętę około 10cm nad nią.

POZDRAWIAM

[2010-02-07 19:46]

jarek001

Siema! Jesli chodzi o drop shota to caly zestaw musi byc zlozony tak jak jest w teori musi byc ciezarek do drop shota odpowiedni chociaz mozna to zmienic zakladajac haczyk ktory mozemy przesuwac podczas lowienia. Przypon tylko i wylacznie fulorocarbon moze a nawet musi byc gruby 0,27 i wiecej a czemu?? Bo musi wytrzymaly odpowieniednio i grubosc tego materialu powoduje ze szczupak juz nie przetenie chociaz mimo wszystko przyneta zawsze jest w nozyczkach.

Warto swrocic uwage na producenta przynet zaden jaxon ani dragon nie gwaratuja wynikow i taka mala rada najbardziej skuteczne sa przynetey o kolorach totalnie abstrakcyjnych. Nie warto czytac publikacji polskich "specjalistow" warto zajrzec na strony zagraniczne.

Co do kija totalna bzdura jest gadaka ze musi byc do lowienia na DS specjalne kije. Ja kupilem Berkleya 2m i lowie nim i w Wisle i na jeziorach z lodzi.

[2010-06-29 20:38]

pawel1980

Właśnie złapałem 2 szczupaczki w tym roku niestety niewymiarowe na drop shot i  nie przegryzły żyłki.W sklepach  wędkarskich są gotowe zestawy  fluocarbonowe,które warto zakupić jeżeli zaczynasz łowić na drop shot, wystarczy zawiązać na główną żyłkę(np wg. schematu węzła palomar (w internecie mozna zobaczyć jak wygląda zawiązanie i uzbrajanie przynęt)) i łowić,a w miarę możliwości i doświadczenia sam możesz spróbować zawiązać taki zestaw-to nie jest trudne. Ja używałem  żyłki głównej o grubosci 0,24mm od haczyka offsetowego do ciężarka(17gr.) około 45cm. Pozdrawiam.
[2010-06-29 22:29]

biker1

witam!!! też bardo zaciekawiła mnie ta metoda już parę sandaczy było lecz niewiele ponad wymiar. Znalazłem na stronie Sava gear filmik który pokazuje że pod hakiem do DS zakładają gumkę z ciężarkiem gdzie bardzo ulepsza to pracę przynęty. ( góra -dół )

Polecam do obejrzenia https://www.youtube.com/watch?v=8Eg-YRWnVt4
[2014-04-03 20:51]

myku87

Tu macie polską wersje.  https://www.youtube.com/watch?v=mBpJBUtKGT8 [2014-04-04 16:12]