Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
Witam Żywieniowcy i Dietetycy w Polsce wspólnie narzekają nad zbyt małą konsumpcję ryb słodkowodnych w naszym kraju. Jednocześnie zachwalając jakie to walory zdrowotne dla organizmu człowieka ma mięso ryb. Apelują o zwiększenie spożycia ryb. Ostatnio na targu zwróciłem uwagę na cenę ryb na stoisku u zawodowego rybaka. Okoń, Płoć , Leszczyk, nawet w przystępnej cenie. Ale Szczupak 18,00zł za kilogram tak zwanego żywca Sandacz 30,00zł Po zakupie dwu kilowego sandacza i oddzieleniu: łeb, wnętrzności, płetwy, i kręgosłup. Cena za kg . Robi się prawie 60,00zł. U nas w sklepie sieci Lewiatan świńska łopatka w promocji kosztuje 9,99zł za kg. Kowalski ma do wybory za tą samą kwotę 1kg. Sandaczowego mięsa czy 6kg. Świniny. Wnioski nasuwają się same. Uważam że my jako wędkarze jesteśmy uprzywilejowaną grupą społeczną która raz na jakiś czas morze skonsumować luksusową rybę. Pytanie: czy powinniśmy sobie odmówić i wypuszczać złowione ryby , o potem iść do rybaka i kupić rybę na obiad, i tym samym dać utrzymanie dla niego i dla jego rędziny???
Witam Żywieniowcy i Dietetycy w Polsce wspólnie narzekają nad zbyt małą konsumpcję ryb słodkowodnych w naszym kraju. Jednocześnie zachwalając jakie to walory zdrowotne dla organizmu człowieka ma mięso ryb. Apelują o zwiększenie spożycia ryb. Ostatnio na targu zwróciłem uwagę na cenę ryb na stoisku u zawodowego rybaka. Okoń, Płoć , Leszczyk, nawet w przystępnej cenie. Ale Szczupak 18,00zł za kilogram tak zwanego żywca Sandacz 30,00zł Po zakupie dwu kilowego sandacza i oddzieleniu: łeb, wnętrzności, płetwy, i kręgosłup. Cena za kg . Robi się prawie 60,00zł. U nas w sklepie sieci Lewiatan świńska łopatka w promocji kosztuje 9,99zł za kg. Kowalski ma do wybory za tą samą kwotę 1kg. Sandaczowego mięsa czy 6kg. Świniny. Wnioski nasuwają się same. Uważam że my jako wędkarze jesteśmy uprzywilejowaną grupą społeczną która raz na jakiś czas morze skonsumować luksusową rybę. Pytanie: czy powinniśmy sobie odmówić i wypuszczać złowione ryby , o potem iść do rybaka i kupić rybę na obiad, i tym samym dać utrzymanie dla niego i dla jego rędziny???
"Każdy wali ile się da" To znaczy że ty też . Nie… ty jesteś święty . Ale sam powiedziałeś kiedyś w rozmowie że więcej sandaczy do tej pory złowiłeś i wysrałeś, niż ja w całym życiu złowię. I ja się zgodziłem się z tym twierdzeniem.Witam Żywieniowcy i Dietetycy w Polsce wspólnie narzekają nad zbyt małą konsumpcję ryb słodkowodnych w naszym kraju. Jednocześnie zachwalając jakie to walory zdrowotne dla organizmu człowieka ma mięso ryb. Apelują o zwiększenie spożycia ryb. Ostatnio na targu zwróciłem uwagę na cenę ryb na stoisku u zawodowego rybaka. Okoń, Płoć , Leszczyk, nawet w przystępnej cenie. Ale Szczupak 18,00zł za kilogram tak zwanego żywca Sandacz 30,00zł Po zakupie dwu kilowego sandacza i oddzieleniu: łeb, wnętrzności, płetwy, i kręgosłup. Cena za kg . Robi się prawie 60,00zł. U nas w sklepie sieci Lewiatan świńska łopatka w promocji kosztuje 9,99zł za kg. Kowalski ma do wybory za tą samą kwotę 1kg. Sandaczowego mięsa czy 6kg. Świniny. Wnioski nasuwają się same. Uważam że my jako wędkarze jesteśmy uprzywilejowaną grupą społeczną która raz na jakiś czas morze skonsumować luksusową rybę. Pytanie: czy powinniśmy sobie odmówić i wypuszczać złowione ryby , o potem iść do rybaka i kupić rybę na obiad, i tym samym dać utrzymanie dla niego i dla jego rędziny???
Raz na jakiś czas?Dobrze wiesz jaka jest sytuacja więc nie wypisuj bredni,każdy wali ile się da mimo że na niektórych odcinkach rybaków nie ma,napisz jeszcze że wypuściłeś jakiegoś wymiarowego sandacza to padnę ze śmiechu :D
Drogie ryby... Myślałem, że list piszesz :) W skrócie widze to tak. Kilku wypowie się za wypuszczaniem. Wpadnie kilku innych oburzonych rzucą kilka wyzwisk i temat zniknie.
zgadzam się tak będzie.
Zgadzam się z tobą każdy wkłada w wędkarstwo tyle na ile go stać. A przeważnie więcej niż powinien.Witam Żywieniowcy i Dietetycy w Polsce wspólnie narzekają nad zbyt małą konsumpcję ryb słodkowodnych w naszym kraju. Jednocześnie zachwalając jakie to walory zdrowotne dla organizmu człowieka ma mięso ryb. Apelują o zwiększenie spożycia ryb. Ostatnio na targu zwróciłem uwagę na cenę ryb na stoisku u zawodowego rybaka. Okoń, Płoć , Leszczyk, nawet w przystępnej cenie. Ale Szczupak 18,00zł za kilogram tak zwanego żywca Sandacz 30,00zł Po zakupie dwu kilowego sandacza i oddzieleniu: łeb, wnętrzności, płetwy, i kręgosłup. Cena za kg . Robi się prawie 60,00zł. U nas w sklepie sieci Lewiatan świńska łopatka w promocji kosztuje 9,99zł za kg. Kowalski ma do wybory za tą samą kwotę 1kg. Sandaczowego mięsa czy 6kg. Świniny. Wnioski nasuwają się same. Uważam że my jako wędkarze jesteśmy uprzywilejowaną grupą społeczną która raz na jakiś czas morze skonsumować luksusową rybę. Pytanie: czy powinniśmy sobie odmówić i wypuszczać złowione ryby , o potem iść do rybaka i kupić rybę na obiad, i tym samym dać utrzymanie dla niego i dla jego rędziny???
Jakoś nie czuję sie uprzywilejowany. Biorąc pod uwagę czas i pieniądze jakie się wkłada w wędkarstwo to bym w tym okresie zarobił na wieloryba.:) Każdy ma swoje "przywileje" jeden znaczki, drugi samochody a trzeci ryby jednak zarabiają na tym nieliczni. Napisałem zarabiają bo podszedłeś do tematu w sposób czysto finansowy.
Dajcie spokój z awanturtami, do zimy daleko:) zostawcie siły na czas kiedy już odłożycie węki i sflustrowani niemocą łowienia będziecie wyczekiwać wiosny :))) Co do rybek to chyba fakt że zaczynają być rarytasem, niedawno widziałem węgorza 120 zł kg. uwędzony, kupuje ktoś z was kilo mięsa za 120zł?
Dajcie spokój z awanturtami, do zimy daleko:) zostawcie siły na czas kiedy już odłożycie węki i sflustrowani niemocą łowienia będziecie wyczekiwać wiosny :))) Co do rybek to chyba fakt że zaczynają być rarytasem, niedawno widziałem węgorza 120 zł kg. uwędzony, kupuje ktoś z was kilo mięsa za 120zł?
Przepraszam ale niestety nie stać mnie na taki rarytas. Ale dziękuję za wpis
Mnie raczej też nie stać, a tak szczerze to musiałoby mnie popier..ić żeby tylem zapłacić, a będą jeszcze droższe !