Drgająca szczytówka - kołowrotek

/ 9 odpowiedzi
Mam zamiar w tym sezonie nieco więcej uwagi poświęcić drgającej szczytówce
Od kilku dni przeglądam forum ponieważ mam zamiar kupić kołowrotek do tej metody Zauważyłem że bardzo pozytywne opinie ma Okuma Travertine Baitfeeder  Co jest w tym kołowrotku że tak dużo kolegów go poleca Nie wydaje mi się aby wolny bieg był tak niezbędny do feedera
Posiadam wędzisko Daiwa Aqualite Pellet Feeder dł.3,90 cw.120g
Proszę o radę - jaki kołowrotek i jakiej wielkości ...... cena 150-250zł
przemo1980

Poprostu jest to w miarę solidny,mocny kołowrotek za rozsądną cenę, dodatkowo plusem jest 5 lat gwarancji. Myślę że do tego feederka jeśli chodzi o Okumę to max 45.  Już chyba polecałem, ale napiszę jeszcze raz że z czystym sumieniem mogę polecić Spro Drag Master X-Class, model np; 840.   Ja przy feederku 3,90/140 mam 850 i przy 3,60/90 model 830. Super mocne,solidne kołowrotki z hamulcem walki. (2011/03/08 19:13)

ryukon1975

Ja przy spinningu Daiwa Aqualite Peelet 3,9 m , 120 g mam kołowrotek Shimano Exage 4000RB.Kołowrotek ten waży 415 g i dobrze wyważa ten kij.
  Kołowrotka Okuma nie mam więc nie mam i zdania o nim.
  Jeśli chodzi o wolny bieg w feederach przydaje się przy ciężkich modelach od 150 g,gdy używamy jako przynęty martwej rybki czy żywca i istnieje obawa że duża ryba weźmie wędkę do wody.Włączenie wolnego biegu zabezpiecza przed taką przygodą.Jeśli chodzi o feeder Daiwa Aqualite wolny bieg nie jest konieczny bo to czuły i dość finezyjny kijek i nie polecam łowienia nim na żywca czy inne ciężkie metody,a przynajmniej ja nim nigdy tak nie łowiłem. (2011/03/08 20:00)

kamilmroz

Do feedera polecam ci Cormorana Sinus BR 6Pi koszt około 170 zł, ja posiadam wielkość 3500, z wolnym biegiem. Sprzęt solidny, pracuje cicho, precyzyjny przedni hamulec. Dwie aluminiowe szpule w zestawie, i to drewniane zakończenie korbki kołowrotka :) Drewno zamiast plastiku - bomba :) A co  do wolnego biegu to owszem przy łowieniu na jeden feeder mało użyteczny, ale jak postawisz 2 feedery obok siebie to lepiej go mieć jak wpadnie w miejscówkę stado wygłodniałych leszczy i nagle okaże się że masz brania na dwóch wędkach :) jednego holujesz a drugi chociaż ci wędki nie porwie do wody dopóki żyłki starczy na szpuli kołowrotka :) Druga sprawa, że taki kołowrotek z wolnym biegiem wykorzystasz również do połowu sandacza czy węgorza (niekoniecznie feederem) i wtedy wolny bieg będzie jak znalazł :) Posiadam też Dragon Maxima FR3500i Baitfeeder, /koszt okolo 170 zł/ ale ciężko mi o nim coś więcej powiedzieć, niż to że robi dobre wrażenie gdyż jeszcze nim nie łowiłem - świeży zakup :) Też ma wolny bieg - przydaje się czasem :) Do tej pory na drugim feederze miałem Shimano Catana 2500 z przednim hamulcem, ale teraz będzie służył do spiningu na swojej kołowrotkowej emeryturze :) (2011/03/09 09:20)

przemo1980

i to drewniane zakończenie korbki kołowrotka :) Drewno zamiast plastiku - bomba :) 

to akurat nie wiem czy taka "bomba" to drewno zamiast plastiku. Kiedys w jakims kołowrotku miałem takie drewniane zakończenie i poprostu pękło na pół. Moim zdaniem drewno kilka razy zamokło nad wodą,następnie się wsuszyło i pękło. (2011/03/09 09:30)

kamilmroz

No właśnie, że bomba :) każdy z nas wydaje sugestywne opinie i ja uważam, że to fajna sprawa - to zawsze ciepłe drewno pod palcami, bez względu na temperaturę powietrza na zewnątrz... Drewno jako materiał naturalny pracuje pod wpływem wilgoci to oczywista sprawa - dlatego konserwuje się je i impregnuje /w tym przypadku producent oczywiście/. Swoja drogą ciekawe jak i czy w ogóle zainpregnowano drewno w twoim kołowrotku - skoro pękło po kilku wypadach nad wodę.. Ja sobie chwalę póki co - takie właśnie rozwiązanie :)
   (2011/03/09 09:44)

przemo1980

No właśnie, że bomba :) każdy z nas wydaje sugestywne opinie i ja uważam, że to fajna sprawa - to zawsze ciepłe drewno pod palcami, bez względu na temperaturę powietrza na zewnątrz... Drewno jako materiał naturalny pracuje pod wpływem wilgoci to oczywista sprawa - dlatego konserwuje się je i impregnuje /w tym przypadku producent oczywiście/. Swoja drogą ciekawe jak i czy w ogóle zainpregnowano drewno w twoim kołowrotku - skoro pękło po kilku wypadach nad wodę.. Ja sobie chwalę póki co - takie właśnie rozwiązanie :) 

czyli że jak bedzie zakończenie z tworzywa sztucznego to już bedzie zimne ? Oczywiście że każdy ma prawo do swoich opinii i ja napisałem nawet nie opinię tylko fakt jaki zaistniał. Nigdzie też nie napisałem że pęklo po kilku wypadach nad wode,bo stało się to w chyba w drugim sezonie (może drzewo wyschło przez zimę,jak kołowrotek leżał sobie w domu). Nie twierdzę też że coś takiego nie przytrafi się przy kołowrotku z zakonczeniem korbki z tworzywa,ale moim,ale to tylko moim zdaniem bardziej narażone na uszkodzenie jest zakończenie drewniane i właśnie wpływ na to mają warunki nad wodą (woda,deszcz słońce). Jak była zainpregnowana ta rączka nie wiem, może gdziś coś się zdarło,albo coś,ale nie będę teraz gdybał, tez nie spodziewałem się że może się coś takiego stać. Z kołowrotkami z zakończeniem z tworzyw jak narazie nie mialem takiej przygoda i niech tak pozostanie. Pozdrawiam. (2011/03/09 10:08)

u?ytkownik64718

Mam taki kołowrotek przy swoim pikerze, kołowrotki mają dobrą opinie ponieważ okuby są dobrze spasowane i mają bardz równą , czystą pracę- polecam. (2011/03/09 10:38)

kamilmroz

Napisałeś, że drewno kilka razy zmokło nad woda i pękło stąd wysnułem myśl, że coś tam nie poszło jak należy po kilku wypadach na ryby :) ale na koniec końców dyskusji nad "wyższością" tudzież "niższością" drewna nad tworzywem - uwielbiam drewno i dla mnie to zaleta mieć pod łapkami właśnie to pierwsze :) a co do tego czy z tworzywa bedzie zimniejsze niż to drewniane to sprawdz sam kiedyś :) kolega piotrek2401 o kręcioła pytał a my pierdołami się zajmujemy :) pozdrawiam! (2011/03/09 10:43)

piotrek2401

Dziękuję wam bardzo za fachowe i profesjonalne porady. Myślę że decyzję będę podejmował w sklepie podczas zakupu Tam zdecyduję czy Spro,Okuma a może Dragon
Pozdrawiam wszystkich ..... (2011/03/09 14:02)