Dragon Xtreme Spin.
utworzono: 2014/12/09 10:42
Czy ktoś używa tego kija?Chodzi mi głównie o model 2.10 do 18 gram.Jest w podobnej cenie kilka różnych kijków więc rozważam.Docelowo będę nim łowił z łódki/pontonu głównie na gumę.Kopyta 2'' , 3 '' tej wielkości twistery.Główki 5-12 gram przy czym najczęściej 7-10 gram.Oczekuję szybkiej akcji (taka jest w opisie modelu) bo nie lubię przy gumie jak mi się pół kija gnie:-),dobrze żeby szczytówka była na tyle czuła aby pokazywać opad przy w/w gramaturze a przy tym aby była odpowiednia moc do zacięcia...Potrzebuję kija finezyjnego który da "coś tam poczuć" już przy okoniu 30cm.To tyle moich wygórowanych oczekiwań:-)Ktoś coś napisze o tym xtreme spin?
[2014-12-09 10:42]W tej cenie niezły kijek.Ale z tego co oczekujesz od niego,to zdecydowanie lepszą alternatywą jest Stcroix np seria Legend.Mam TBS68MXF.Jego CW jest moim zdaniem zaniżony.Pracuje dobrze od główek 7-9 g + guma.Ja na sandaczu nie mam obaw-główka 25 g +guma 10 cm!Przy większej rybie pracuje progresywnie i nie gubi ryb.Do lekkich sliderów Salmo jest wprost idealny.Uwierz mi,że krótka wędka w jednoskładzie jest o niebo lepsza od dwuskladu(pomijając transport).Moc tego kija jest niesamowita.Sandała do 2 kg biorę na klatę.Cena trochę niewyjściowa,ale w tej chwili xtreme jest kijem zapasowym.Stcroix ma u mnie dożywocie(bo ma też dożywotnią gwarancję-kij trzeba zarajestrować).Ale wracając do xtrime jest to niezły kijek.Sprawdz też xplode Mikado w jednoskładzie(warto za cenę)
[2014-12-09 17:59]
St.Croix Legend to z pewnością świetny kij ( cena także świetna :-) )ale póki co budżet ograniczony:-(.Może kiedyś...Dzięki za opinię o tym dragonie.Zbieram,analizuję i na przyszły sezon trzeba coś postanowić i wybrac. [2014-12-10 00:33]
Interesuje mnie zwłaszcza porównanie Dragona xtreme 2.10 do 18 gram z kijem moderate 1.90 m. cw.5-18 g.Ten drugi ekstremalnie krótki a ja do tej pory tylko długimi łowiłem (głównie Wisła) więc szok byłby poważny...Wyszukuję wszystko co znajdę na temat tych dwóch wędek bo szukam krótkiej szpadki na ponton do gum (głównie) o długosci 2,3 cale i główek 5 -12 gram ze wskazaniem na te lżejsze.Łowisko to płytkie wody stojące, niewielkie jeziorka, starorzecza.Ceny zbliżone, opis producenta wykułem na pamięć a pomachać kijkami "fizycznie" nie mam możliwości:-(W związku z tym z uporem maniaka odświeżam temat w nadziei że trafi się użytkownik jednego lub drugiego kijka, który zechce się podzielić opinią. [2014-12-20 20:16]
Witam ,w tym sezonie nie rozstawałem się z xtreme 18 .przełowiłem nim ok 500 h na jeziorze z łodzi .Jest to mój uniwersalny kij na okonie ,pstrągi,sandacze i szczupaki , max przy idealnym czuciu przynęty to kopyto 7cm+10 gr ,11cm+5/7 gr,kogut 13gr .dolny zakres to 2gr +3cm .Kijek bardzo dobrze wykonany i niezwykle lekki ,praktycznie czuć tylko wagę kołowrotka ,można cały czas rzucać jedną ręką . Do sandacza mógłby być mocniejszy ale przynajmniej można spóźnić się z zacięciem ze 2 sekundy i choć nie wszystkie ryby będą wyholowane to prawie wszystkie brania będą zacięte .Jest to bardzo finezyjny a zarazem szybki kij na którym czuć każde dotknięcie ryby a na szczytówce widać jak obraca się skrzydełko od opadającego spinmada 6gr . Według mnie jest to idealny kij na jezioro do 12 m z łodzi do lekkiego łowienia .Jest to moja ocena tylko modelu Dragon x-treme spinn 18 [2014-12-20 22:05]
Wielkie dzięki tomasz196209!Z Twojej opinii wynika że będę zadowolony bo tego oczekuję:-)Jeśli ktoś zechce jeszcze coś opisac od siebie to zapraszam - będę miał miła lekturę i temat do przemyśleń a opisów tego kija zbyt wiele w internecie nie ma (może ze 3 z czego jeden szczegółowy).Nie tylko ja będę Wam wdźięczny. [2014-12-21 11:31]