Dragon Viper HD Super Fast 2,75 6-21

/ 42 odpowiedzi / 9 zdjęć
Czy ktoś posiada i może mi udzielić informacji na temat kija Dragon Viper HD Super Fast 2,75 c.w 6-21, a konkretnie chodzi mi o dłgość dolnika. Bo te wiadomości co ja znalazłem to nic mi nie mówią a poza tym u różnych sprzeających różnią się i to znacznie. 
MichalB1

Ale to jest wymiar od kąd do kąd bo właśnie o to mi chodzi?
  (2016/09/10 20:58)

ryukon1975

Od dołu kija po początek uchwytu kołowrotka. (2016/09/10 21:13)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

MichalB1

A jak sprzedawca npisał że 33 a inny nawet że 38 to co mam przez to rozumieć? (2016/09/10 21:38)

ryukon1975

Sprzedawcy piszą co im pasuje lub to co im się wydaje że wiedzą. Jest sporo niekompetentnych sprzedawców.
Mam sporo kijów firmy Dragon wszystkie dolniki są tak mierzone i zgadzają sie z danymi z katalogu. W niektórych typach uchwytu kołowrotka może wyjść  być różnica 1-2 cm w zależności od tego jak ktoś sobie zmierzy jednak nie więcej.
Dolnik 38 cm wystawałby naprawdę sporo poza łokieć, jaki to by miało cel w takim kiju. Oczywiste jest że podają nieprawdziwe dane skoro są one różne, wszystkie kije danego modelu mają taką  samą długość  dolnika. (2016/09/10 21:51)

MichalB1

Czyli mam rozumieć że ten kij ma dosyć krótki dolnik, nie wystający poza łokieć, bo długiego to ja właśnie nie chce. A ogólnie kij jak sie sprawuje, godny polecenia? (2016/09/10 22:02)

ryukon1975

Przy tej długości nawet krasnalowi nie ma prawa wystawać poza łokieć. :)
Kij jest bardzo dobry mocny i trwały można śmiało go przeciążyć używajac przynęt 25/27 g. Uważam że w swoim przedziale cenowym naprawdę warty wyboru. (2016/09/10 22:16)

SebekKry

Niestety kije Viper wystaja sporo poza łokieć nie tylko krasnalowi. Mam dwa Vipery 1-7 i 4-21 i w obydwu amputowałem dolnik i to conajmniej o 8-10cm, aby nie wystawały poza łokieć przy moim wzroście 185cm. Tak że opinia @ryukon1975 jest daleka od prawdy. On jako tester ma chyba specjalnie konstruowane sprzęty. Tak samo jak jego słynny pokrowiec na wędki. Jego ma sznurki do mocowania wędziska a mój taki sam nie ma. Kolego MichalB1 jutro wrzucę Ci fotki dolników Viperów. Ja moje obcinałem aby pasowały mi długościa bo nie lubię chaczących o kamizelkę wędek. Dodam jeszcze tyle że to fajne wędki, jednak nie łudź się tym że jak kupisz to dolnik nie będzie wystawał poza łokieć. (2016/09/10 22:34)

ryukon1975

Długość dolnika tego wędziska wziałem z katalogu. Niestety ale nie mam całej serii Viper w domu.:) Jednak przy najbliższej okazji sprawdzę jak się mają sprawy z dolnikami innych wędzisk tej serii dlatego że według słów SebekKry coś tu odbiega od normy. Może dlatego że ja mam Vipera z pełnż rękoeścią a tu jest dzielona, jednak nawet dzielone z innych serii sa mierzone tak jak narsowałem na zdjęciu. (2016/09/11 04:26)

Sith

Niestety Seba ma rację, dolnik w Viperze UL 175cm/1-7g ma dolnik (według pomiaru pokazanego przez Krzysztofa) aż 33cm, zupełnie jakby ten kijek miał służyć holowaniu smoków, a to delikatna okoniówka (tak przynajmniej rekomenduje go DRAGON).
Zupełnie innym zagadnieniem jest sposób opisywania wędzisk przez DRAGON-a i chroń mnie Panie przed wiarą w to co napisano. Otóż ta "delikatna okoniówka" jest opisana:
- CW 1-7g, a obsługuje bez jęknięcia przynęty do 12g,
- line 2-6Lbs czyli 0,9-2,7kg, a stosuję do niej w ekstremalnych zaczepowo łowiskach plecionkę 0,08mm (rzeczywista, zmierzona wytrzymalość na węźle "trilene modyfikowany" 11Lbs/5,2kg) i już raz udało mi się zerwać ją na twardym zaczepie, a praca wędziska nie wskazywała, żeby było na "ostatnim oddechu".
Asekuranctwo DRAGON-a wzrasta odwrotnie proporcjonalnie do deklarowanej mocy kija. Osobiście wolę jeśli producent/dystrybutor bardziej rzetelnie określa parametry sprzętu, przynajmniej wiem "na czym stoję". (2016/09/11 05:57)

Sith

Errata (już nie mogę edytować):
napisałem:  "dolnik w Viperze UL 175cm/1-7g ma dolnik (według pomiaru pokazanego przez Krzysztofa) aż 33cm"
winno być:   "dolnik w Viperze UL 175cm/1-7g ma długość (według pomiaru pokazanego przez Krzysztofa) aż 33cm"
Sorry, ale pisałem przed spożyciem pierwszej kawy... ;-( (2016/09/11 07:21)

SlawekNikt

A jak się sprawa ma z długością dolnika jak jest skręcany od dołu ? Mierzy się wtedy od nainiższej czy najwyższej pozycji skręcania ?
  (2016/09/11 07:54)

ryukon1975

Nieważne skąd jest skręcany. Jest zawsze wyrażnie widoczny uchwyt kołowrotka. tam gdzie się zaczyna kończy się dolnik. Jako przykład dam obraz z feederem Dragin Thytan. Dolnik ma 50 cm, następnie jest uchwyt kołowrotka który zaznaczyłem czymś podobnym do literu u. Nieważne w którym położeniu będzie skręcana część sam uchwyt jest stały. Tak zamo ma się sytuacja w tym skręcanym od dołu, część ruchoma porusza się po części nieruchomej i to ona stanowi granicę.
Zawsze tak do tego podchodziłem i się wszystko zgadzało choć te Vipery zachwiały moją wiarę w siebie.:) (2016/09/11 09:28)

ryukon1975

33 cm plus kilka na uchwycie do miejsca gdzie będzie nóżka kołowrotka więc dla wędkarzy którzy nie lubią jak dolnik wychodzi poza lokieć może być to uciążliwe. (2016/09/11 11:56)

ryukon1975

Jeden z katalogów drukowanych jakie posiadam kłamie. Jego koniec jest bliski.:) (2016/09/11 12:09)

Sith

Jeden z katalogów drukowanych jakie posiadam kłamie. Jego koniec jest bliski.:)
Dokładnie, pozostało mu tylko 111 dni żywota do końca roku... ;-)
  (2016/09/11 15:12)

SebekKry

Żeby nie być gołosłownym. Tu zdjęcie długości rękojeści wędki Dragon Viper SL 1-7gr 2,60. Jak widać na zdjęciu dolnik jest skrócony o 8cm. Miara resztę wampowie. (2016/09/11 19:15)

ryukon1975

Nikt tu nikogo nie posądza o gołosłowność. Napisałem że to pomyłka z mojej strony, mogłem się domyśleć że wszystkie kije z serii HD niezależnie od długości i cw nie mogą mieć jednej i tak krótkiej długości dolnika.
Błędy się zdarzają, pilotom Tupolewa budują za nie pomniki, wygłaszają apele a nawet film nagrali że to wynik zamachu. Ja nie napiszę że to dywersja ludzi z Kongera.:) Mój błąd. (2016/09/11 19:45)

SebekKry

Krzysztofie dla mnie jesteś gość i cieszy mnie to że potrafisz przyznać się do błędu. Wiem że nawet jako tester sprzętu Dragona pewnie nie posiadasz wszystkich ich kijów. Przyznam że to są na prawdę fajne kijki lecz dolniki mają długie jak 98% wędek w tej cenie (a nawet wyższej). Ja kupowałem je na aukcjach internetowych za przysłowiowe grosze i nie boli mnie ich obcinanie, gwarancją się nie przejmuję bo jak złamię to kupię następny który obchlastam. Ważne aby spełniały swoje założenia a dostosowanie ich do własnych potrzeb każdy ma inne. Ja mam takie i nie ukrywam że jest ono dobre czy złe. Jednemu taki dolnik odpowiada w zupełnosci a mi nie i go ciacham. Najbardziej bolą mnie dolniku w wędkach UL bot mija się z celem super lekka wędeczka z 50cm rękojeścią. Wrzucam jeszcze jedną fotkę dla porównania moich kijków, które przeszły przez moją "pracownię":) (2016/09/11 19:59)

ryukon1975

Zgadzam sie cakowicie w kwestii długości dolników przy lekkich spinningach. Też nie widzę celu by byl on tak długi że wystaje poza łokieć. najcięższ spinning jaki obecnie posiadam ma cw 35 g a i on ma dolnik który kończy sie przed łokciem.
Wędzisko o długości 2,35-2,7 m jakich używam wraz z kołowrotkiem waży tyle co nic. Operowanie takim zestawem lekką przynętą nie wymaga najmniejszego wysiłku a długi dolnik tylko przeszkadza.
Tak jak napisałeś w droższych kijach jest to lepiej rozwiązane. Przykład na zdjęciu Nano Force Spinn 18 2,35 m cw 3-18 g. Masa kija 116 g, dolnik kończy sie znacznie przed łokciem. Do tego kołowrotek około 250 g masy i macha się tym jak piórkiem, łatwo jest dzięki temu operować kijem na stanowiskach gdzie jest mało miejsca, drzewa, gałęzie itp. Można oddawać rzuty na wszelkie sposoby i z wszelkich pozycji.
Dodam że najciekawszy w Twoim obcinaniu dolnika jest fakt że nic nie tracisz dlatego że kij sie skraca ale jego dlugośc robocza zostaje ta sama, co komu z tych centymetrów które latają gdzieś kolo brzucha? (2016/09/11 20:15)

SebekKry

No właśnie tylko że Nano Force Soinn to już nie przedział w kwocie 150zł. I nie każdego stać na taką wędkę. Pewnie komponenty i akcja kija też inne jak Viperów. Ja na chwile obecną jestem zadowolony z tego co mam.  (2016/09/11 20:22)

SebekKry

Ale tak jak napisałeś droższe kije nie mają problemu ze zbyt długim dolnikiem. Na zdjęciu wędka o cw 10-35 i dolnik bez cięcia, fabryczny i nie wystaje za łokieć. (2016/09/11 20:33)

ryukon1975

Każdy łowi tym co ma i na co go stać. Ja mogę tylko powiedzieć że nie oceniam wędkarzy po wartości sprzętu.
Twój sprzęt jest moim zdaniem bardzo dobry. W dobrym stanie, szanowany i zadbany a Ty rozumiesz czego od niego oczejujesz i potrafisz go udoskonalić. Większość ludzi którzy lowią wedkami za tysiące nie mają o tym pojęcia. Wędkarza i jego wartość najlepiej można poznać w czasie rozmowy. (2016/09/11 20:57)