http://forum.wedkuje.pl/f,przegrubienie-zylek-dragona,726575,0.html
Witam . Dragon maxima carp feeder 0,25 to faktycznie 0,28 , dragon super camou 0,28 faktycznie 0,31 . Pytałem w moim sklepie o żyłki feederowe sufixa , odpowiedział że źle się sprzedają do producent opisując ich wartości jest szczery do bólu . Szkoda nerwów , pozdrawiam .
Dragon robi dobre żyłki, chyba większość kolegów wędkarzy się ze mną zgodzi ,ale słyszałem że są przegrubione , czy to się tyczy żyłeczek Team Dragon Ultra i Dragon Maximy Match & Feeder?Czy jeźeli chciałbym łowić feederem na średnicę 0,25mm to musiałbym kupić 0,22 ?
Dragon robi dobre żyłki, chyba większość kolegów wędkarzy się ze mną zgodzi ,ale słyszałem że są przegrubione , czy to się tyczy żyłeczek Team Dragon Ultra i Dragon Maximy Match & Feeder?Czy jeźeli chciałbym łowić feederem na średnicę 0,25mm to musiałbym kupić 0,22 ?
naprawdę uważasz że to jest aż tak ważne?żyłka ma być wytrzymała ,nie skręcająca sie,i dobra gatunkowo
No tak naprawdę to nie wiem :D. Szczerze to wydaje mi sie że przypon jest ważniejszy niż żyłka główna (ale chodzi mi tutaj tylko o brania ryb!!!) ponieważ ryba ma maxymalny kontakt z przynętą , która jest na haczyku a haczyk jest bezpośrednio przywiązany do przyponu , i wydaje mi sie że to przypon musi być , miękki i jak najmniej skręcający się , bo to na niego ryba zwraca uwagę , żyłka główna jest oddalona i może aż tak nie wpływać an intensywność brań tym bardziej ze jest np. 0,02mm róźnicy ;).
Co o tym sądzisz ? :)(2014/02/23 00:22)
naprawdę uważasz że to jest aż tak ważne?żyłka ma być wytrzymała ,nie skręcająca sie,i dobra gatunkowo
Łowię bardzo dużo feederem w związku z tym kupuję dużo żyłek bo się często zużywają. Jeśli chodzi o feeder to używam właśnie żyłek Dragona z różnych serii.
Do lżejszego łowienia kupuję żyłki o średnicy 0,22 mm do ciężkiego w trudnych warunkach 0,25 mm. Tak kupuje od wielu lat i nie mam żadnego problemu z żyłkami czy łowieniem za ich pomocą.
Nie miałem żadnego problemu z znalezieniem rozwiązania a tu zrobił się problem urastający do rangi lotu na księżyc. :) W praktyce rozwiązania znajduje się szybko bo trzeba je znaleźć lub przestać łowić.
(2014/02/24 16:43)Dragon robi dobre żyłki, chyba większość kolegów wędkarzy się ze mną zgodzi ,ale słyszałem że są przegrubione , czy to się tyczy żyłeczek Team Dragon Ultra i Dragon Maximy Match & Feeder?Czy jeźeli chciałbym łowić feederem na średnicę 0,25mm to musiałbym kupić 0,22 ?
Witam . Łowiąc feederem w rzecznym nurcie średnica żyłki jest bardzo istotna . Ja na najmocniejszym zestawie stosuję 0,28 , zakupiona dragon super camou zamiast 0,28 ma 0,31 i jestem 20 zl ,,w plecy'' , pomidory mogę nią wiązać. Pozdrawiam.
Większość kolegów pisze o grubych żyłkach i przy nich być może faktycznie przegrubienie nie ma większego znaczenia. Dodam więc coś od siebie mimo, iż pisałem już o tym w podobnym wątku ale i tu pozwolę sobie powtórzyć:
Przy zestawie okoniowym miałem nawiniętą żyłkę nieznanego producenta o średnicy 0,18 mm - wydawała mi się jednak trochę za gruba więc postanowiłem zmienić na 0,16 mm. Poszedłem do sklepu i Sprzedawca polecił mi żyłeczkę Team Dragon Spinn 0,16 mm. Zadowolony wróciłem do domu ale porównując nową 0,16 mm z tą poprzednią coś mi nie pasowało...po prostu żyłka 0,16 mm była grubsza od 0,18 mm i było to widać gołym okiem:-( Spojrzałem na opakowanie a tam jak byk napisane, że to niby 0,16 mm...
No i jakby na to nie spojrzeć sobie polepszyłem...:-(
(2014/02/24 18:57)Dlatego że ten nieznany producent oszukał nawinął na sprzedaż co miał, pewnie jakieś 0,12 mm i była cieńsza od 0,16 Dragona. :)
Możliwości jest wiele. :)
(2014/02/24 19:05)Dlatego że ten nieznany producent oszukał nawinął na sprzedaż co miał, pewnie jakieś 0,12 mm i była cieńsza od 0,16 Dragona. :)
Możliwości jest wiele. :)
I mogę zaryzykowac flaszkę, ze gdzieś tam w dokumentacji metodologii badań produktu ,malutkim druczkiem napisali " średnica zyłki podawana dla obciązenia krytycznego " ( czyli w chwili zrywania ) .
Bo inaczej by ich konkurencja procesami wykończyła :-)