witam serdecznie chce zacząć przygodę z jerkami na zestaw z multiplikatorem zakupiłem na początek ten kijek
Dragon EXPRESS Jerk 80 1,95m 40-80g
mam takie pytanko czy kijek się nada pod jerki 10 cm i mam takie pytanko jaki koledzy by polecili multiplikator na początek taki do 200 zł bo fundusze już mam ograniczone zastanawiam sie nad używanym Abu Garcia Black Max lub nowym MULTIPLIKATOR Jaxon PRO CASTING LSH 200 moe koledzy coś poleca z góry dziękuje
cześć, jeśli chodzi o wędzisko Express Jerk to spoko, jest na tyle solidnie zrobiony, że długo wytrzyma użytkowanie. Miałeś jeszcze jeszcze inną opcję: Express c.w.20-60 g, to też "tęga pała" do dżerków, tym 60 można z łatwością łowić dżerkami 10 cm długości, ale wiadomo, już tymi ważącymi 49-55 g to już na styk. Tu podaję link do opisu katalogowego Expressa - czytaj
Jak często chcesz używać kołowrotek? Co do podanego multiplikatora Jaxona - nie znam go i nie chcę pisać nieprawdy. Na początek przy ograniczonym budżecie pewnie będzie musiał wystarczyć, ale jak to z Jaxonem, tania rzecz jest u nich licha, może weź lepszą używkę za 200 zł? Popytaj, poszukaj.
I słówko o dużych przynętach. Te dobre są piekielnie drogie 40-50 zł, ale taką kupisz 2-4 szt. i starczą na sezon i dłużej (gruba plecionka) i są łowne. Tanie zamienniki działają różnie i trzeba mieć ich więcej, Często cenowo na jedno wychodzi lub wydaje się więcej na zamienniki. Z woblerów, nie tylko dżerków, używam głównie Salmo, czasem dokupię Rapalę na nocne sandacze do standardowego spinningu i jest dobrze. Nie zamierzam nic zmieniać.
powodzenia w dżerkowaniu multikiem :-) (2012/10/29 05:50)
dziękuję kolego za odpowiedz kupiłem ten kijek 195m będę łowił z brzegu co do łowienia to będę się uczył dopiero wiec do końca sezonu kołowrotek kupiłem używany Abu Garcia Black Max czytałem ze na początek jest dobry do tej pory na jerki łowiłem na zwykły zestaw spiningowy ale niestety ręka to odczuwała i po 2 godzinach machania miałem dość testowałem jerki dorado sa dosyć dobre (2012/10/29 14:52)