Dragon Express Spin 10-30 245 cm

/ 11 odpowiedzi / 2 zdjęć
Witam serdecznie mam pytanie co sądzicie o tej wędce podanej w tytule. łowie głownie na gumy Canibal w spokojnych wodach guma ma 12 cm głowek używam 7g. jestem tu nowy wiem że ten post nie jest taki jak powinien być.Druga sprawa czy do tego wędziska nadaje się kołowrotek simano catania 2500?.jak można prosić proszę o poradę w kołowrotka do ceny 200zł z góry dziękuje.
radek333

Posiadam expressa 2.75 cm 7-30g już parę dobrych lat tylko tą pierwszą wersje nie wiem czy jeszcze do kupienia, używam go głównie pod szczupaka i bolenia z tymi nowymi expresami nie miałem do czynienia więc się nie wypowiem. Co do kołowrotka polecił bym ryobi ecusima w rozmiarze 3000 lub 4000 dużo wędkarzy chwali ten model i cena coś 150 zł, osobiście posiadam ryobi applausa 3000 cztery lata dość ciężkiego spinningu i o dziwo nic się z nim nie dzieje, tylko to ta stara wersja biała ful metal płaciłem za ten model 209 zł jak dobrze pamiętam Pozdrawiam (2020/10/28 17:52)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Przemas83

Ja z kolei, posiadałem starego expressa 245 cm 5-25g. Przez pierwsze lata użytkowania, podpinałem do niego catanę 3000sfb. Takim właśnie sprzętem uczyłem się metody spin. Pierwsze sandacze, szczupaki, okonie, bolenie i w końcu przy użyciu żyłki nawet pstrągi i jakieś lipienie. Tak długą listę łowionych ryb miał ten kijek ;] (2020/10/29 07:51)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Misiek89

dziękuję Panowie za podpowiedź zastanowię się nad tym ryobi ecusima a shimano catania (2020/10/29 10:29)

kaban

Kij jak leży w ręce i dobrze go czujemy to podstawa ale młynek przy częstej bytności nad wodą szybko pokaże czy jest wart swojej ceny. Przy podanym ciężaru wabików Catana przy częstym użytkowaniu odpada. To informacje od kolegów bo ja przyznam szczerze takowego nie posiadam. Co do kołowrotka nie szukałbym czegoś po dobrej cenie bo ja wolę mięć jeden na kilka lat niż nowy co sezon lub mniej. (2020/10/29 11:18)

wyprawy brzegiem

Witam tak jak napisał Kolega radek333 co do kołowrotka polecił bym tak samo młynek ryobi ecusima fajny kręcioł dość wytrzymały używałem 5 sezonów bez oszczędzania kołowrotka i dawał radę , co do kijka trudno mi co kolwiek powiedzieć pozdrawiam (2020/10/29 11:30)

Misiek89

dziękuję za odpowiedzi Panowie zamówiłem ryobi ecusima dzisiaj przyszedł powiem wam pierwsze wrażenie bardzo dobre,zobaczymy jak nad wodą ale jak już wam odpisuję to mam dla was pytanie jaką plecionkę byście polecili dla amatora (2020/10/30 10:27)

WedkarzIncognito

Witam.
Kijek budżetowy, ale to nie musi oznaczać że będzie on "zły i niedobry", sam się przekonałem że budżetowy sprzęt też może spełniać pewne oczekiwania i wymagania. Na swoim przykładzie przytoczę historię z Jaxonem, którego większość osób uważa za chłam (też tak kiedyś uważałem), ale ja szukałem budżetowego kijka na okonie, wybór padł na bardzo popularnego wtedy Grey Stream-a. Nie żałuję wyboru i tym samym przekonałem się do Jaxona i jego produktów. Tematem jest Dragon Express, który moim zdaniem spełni twoje oczekiwania, oczywiście bez zbędnych fajerwerków, bo trzeba pamiętać że, mimo iż jest to Dragon, to jest to budżetowy Dragon.
W temacie kołowrotka zacznę może od rozmiaru młynka, do tego zestawu uzbroiłbym wędzisko w kołowrotek o rozmiarze nie mniejszym niż 3000.
Shimano Catana czy się nadaje? Oczywiście że tak, ale jako posiadacz (już 3 sezon) takiego młynka, tyle że w rozmiarze 4000, skłaniałbym się do wyboru wymienianej powyżej Ecusimy lub Okumy Ceymar. Nie twierdzę, że Catana jest "zła i niedobra", bardzo sobie chwalę ten kołowrotek, ale musimy zrozumieć też, że sam napis Shimano na młynku nie czyni go niezniszczalnym i nie oznacza to od razu jakości z górnej półki, skoro Catana to tak naprwadę młynek budżetowy w porównaniu do topowych młynków ze stajni Shimano. Dla tego też skłaniałbym się do wyboru Ecusimy lub Ceymara. Ecusima to po pierwsze młynek nie drogi, zbierające ogrom pozytywnych opinii użytkowników, a co najważniejsze 5 lat gwarancji. Ceymar jest droższy, ale również zbiera mnóstwo pozytywów od użytkowników. Jestem użytkownikiem kołowrotków spod znaku Okumy i uważam że w relacji cena do jakość, Okuma jest po prostu genialna, młynki poniżej 100zł zrobiły na mnie bardzo, ale to bardzo pozytywne wrażenie swoją wytrzymałością. Altera20 nakręciła się przez dwa sezony bardzo, ale to bardzo dużo na zestawie okoniowym i kompletnie nic nie dolega temu kołowrotkowi, stąd też pojawiła się propozycja Okumy Ceymara. (2020/10/30 11:08)

Misiek89

właśnie przyszedł mi ecusima w ręku jest elegancki ale trzeba jechac nad wodę powiedz mi jaką plecionkę wziąć okazów nie łowię ale czasem sie zdaży wisienka na torcie typu szczupły 3kg ale to żadkość (2020/10/30 11:47)

WedkarzIncognito

Ja na zestawie "uniwersalnym" 3-18g + młynek w rozmiarze C3000 używam plecionki 0,08. Przeważnie łowie na zbiornikach, w których nie ma zbyt wielu podwodnych przeszkód, stąd też wybór padł na 0,08. Więc ja bym wybierał coś w przedziale 0,08 - 0,10 jeśli większość ryb jakie łowisz to ryby nie przekraczające 2-3kg. (2020/10/31 11:00)

Sith

Jak wyżej.
W castingu jest trochę inaczej niż w tradycyjnym spinningu, używa się nieco grubszych plecionek, ja używam od 0,06 (cw 1-6g), poprzez 0,10 (cw 7-21g) do 0,14 (cw 10-30g) i to mi w zupelności wystarcza. (2020/10/31 11:12)