Dotyczy wpisu o chorym szczupaku

/ 5 odpowiedzi
5.bm wybrałem się z bratem na Bagry ze spinningiem za zębaczem .Dzień okazał się łaskawy dla nas bo złapaliśmy razem 8 sztuk , największy miał 57 cm reszta to strzelce 40 cm. Zdziwił mnie wpis kolegi który złapał szczupaka z jakąś bliżej nieokreśloną chorobą , bo nasze były w bardzo dobrej kondycji i nie miały żadnych oznak choroby, na co bardzo uważnie zwracaliśmy uwagę . Natomiast 29,04,2015 wędkowałem na spławik na dolnym zbiorniku przy ul.Kolnej na Podgórkach Tynieckich i zaobserwowałem szczupaka ok.60 cm z bardzo rozległymi ranami na całym ciele .Zębacz pływał tuż pod powierzchnią wody i miał bardzo obdarte boki aż do gołego ciała ,jakieś 80% całej powierzchni.Być może jest to objaw niedawno odbytego tarła przez szczupaki , a może rzeczywiście objaw jakiejś choroby, dlatego postanowiłem podzielić się tymi spostrzeżeniami z kolegami wędkarzami.  
rafrapala

A może ślad po śrubie napędowej? szkoda, że nie wrzuciłeś zdjęcia... (2015/05/07 17:40)

Spear

Może zaatakowała go wydra. (2015/05/07 17:57)

aldente

Jeśli to wyglądało tak , jak na "moim" szczupaku, to jest to pewien rodzaj wrzodzienicy... (2015/05/08 01:20)