Dorsza a la Jacek

/ 3 odpowiedzi

Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem, który z powodzeniem stosuję od lat i wiele osób uważa,że jest niezły. Może przypadnie Wam do gustu?

Dorsza oczywiście wcześniej własnoręcznie złowionego, filetuję i dzielę na trzy części tak aby wyszły z tego podziału paluszki (najpierw dzielę fileta na pół a później tę część od głowy w poprzek wzdłuż, oczywiście po takim podziale całkowicie pozbawiam je ości, i dlatego uwielbiają je moje dzieci). Po dokładnym umyciu na jakieś 2 godziny smaruję fileciki kolorowym mielonym pieprzem i przekładam plastrami cebuli (na 1 kg filecików średnia cebula). Po tym czasie rozgrzewam patelnie, używam bardzo grubej i ciężkiej teflonowej patelni i oleju Kujawskiego, dodaję przyprawy: paprykę czerwoną łagodną i zioła prowansalskie.Przygotowuje ciasto na jednym półmisku -2 jajka,papryka czerwona do koloru(szczypta)3 duże łyżki mleka i 3 duze łyzki mąki ziemniaczanej(całość mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji) a na drugim panierkę w której sklad wchodzą 5 dużych łyżek średnio zmielonych płatków kukurydzianych, 3 duże łyzki tartej bułki i 3 duze łyżki mąki pszennej.Po obtoczeniu filecików w cieście i panerce,kładę je na goracej patelni i na dużym ogniu smażę po pół minutki z każdej strony, następnie solę rybę i smażę po 2 minuty na każdej stronie ale już na średnim ogniu. Teraz już tylko świeża bułka z masełkiem kilka plasterków dojrzałych świeżych pomidorów i .........

SMACZNEGO!!!! Polecam  

Sparo


To ze lubisz łowić ryby to wiedziałem , ale to ze gotować to nie ....kiedy ty na to wszystko znajdujesz czas :) (2011/04/26 13:33)

użytkownik63630


No i mnie zaskoczyłeś kolego trzeba będzie wypróbować ten przepis w przyszłości .

POZDRAWIAM

(2011/04/26 21:10)

amur tv


Wpis spoko (2020/08/21 00:44)