Zaloguj się do konta

Dorada - jaka najlepsza?

utworzono: 2011/02/09 17:59
Blitz

Witam,  zakupiłem dzisiaj Doradę w macro i mam pytanko, jaka najlepsza? Czy ją upiec w folii aluminiowej z czosnkiem i odrobiną oliwy, czy usmazyc na patelni grillowej, czy w panierce? Dajcie przepis pod jaką postacią Dorada jest najlepsza, przyznam szczerze że jadłem tylko grilowane... A jak inne? Dzięki za wpisy [2011-02-09 17:59]

gruby0113

robiłem ale z pieca bez alu. folii przyprawki tak jak napisałeś i git
[2011-02-09 18:12]

Blitz

spoko, jaka temp i mniej więcej jaki czas? 15 minut na 180? Nie chce jeść za mocno spieczonej...
[2011-02-09 18:20]

gruby0113

temp. git ale czas to nie wiem zależy jaka duża ale 15-20min. myślę że wystarczy
[2011-02-09 20:46]

lechu80

  Dorada z ziemniakami

  Śródziemnomorska ryba dorada, zwana ze Włoszech oratą doskonale smakuje pieczona z ziemniakami (con patate) i serem pecorino
 
czas: 40 minut
liczba porcji: 2

składniki: 1 spora dorada
4 duże ziemniaki
15 dag sera pecorino
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
po 1 łyżce świeżego posiekanego i suszonego tymianku

 
przyrządzanie: Rybę oczyścić, oskrobać, dokładnie wymyć i osuszyć. Natrzeć oliwą i posolić. Z obu stron ponacinać, nacięcia napełnić mieszanką rozdrobnionego sera pecorino i świeżego oraz suszonego tymianku. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Jeden z nich ułożyć na dnie długiego naczynia do zapiekania, a następnie umieścić tam rybę. Pozostałymi kawałkami ziemniaków obłożyć rybę, skropić oliwą. Piec ok.15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie posypać resztą sera i ziół i piec kolejne 10 minut aż się przyrumieni. Rybę podawać z ziemniakami, z którymi była pieczona (te z dołu wyrzucić).
[2011-02-09 21:12]

Blitz

Dzięki za przepisy, jednak zrobiłem troche po swojemu :) mianowicie:
Oczyszczona i natarta solą dorada na godzinkę do lodówki.Następnie koperek (świeży) do środka rybki, do tego kilka kropel oliwy czosnkowej (na godzinke przed polaniem ryby rozgnieciony i posiekany czosnek zalewam niewielką ilością oliwy z oliwek), rybę ponacinać ostrym nożem w kratkę, natrzeć oliwą czosnkową. Potem już tylko wstawić do nagrzanego pieca, 180 stopni, poziom upieczenia ryby sprawdzam wykałaczką, jeśli przechodzi gładko znaczy że ryba upieczona. Potem tylko zrobić tosty z bagietki lub gotowane ziemniaki z liśćmi szpinaku, i duża cytryna na talerz. Z racji pory roku musiały mi wystarczyć tosty, ale i tak było dobrze. Generalnie rybke polecam, bardzo smaczna, ości wyraźne, duże. Bardzo dobry pomysł na potrawę dla dzieci, nie mają kłopotów z ośćmi. Smacznego! [2011-02-09 21:39]