Zaloguj się do konta

Dodatki do kulek .

utworzono: 2012/04/06 12:58
kaki1998

Witam. Będe robił kulki proteinowe o smaku rybnym , i chciałbym żeby mi wyszły , dlatego mam już mix(ale go nie opublikuje) , i chciałbym sie zapytać czy jednocześnie do kulek moge dodać mączki rybne(jakie polecacie?(myśle o przynajmniej 2)) , oleje rybne(jakie polecacie) , mięso ryby(najprawdopodobniej szprotki) i pellet(jaki polecacie)?czy dodając mączki rybne i mięso ryby musze dodać albumine? (tak czytałem w karp maxie)Oczywiście chciałbym też dodać jakiś aromat(warto , i jaki).
I jeszcze pytanie do pelletu , jeśli nim nęcę to moge go polać olejem rybnym?słyszałem ze jak sie go poleje to wtedy sie nie rozpuszcza.
[2012-04-06 12:58]

kaki1998

Do kulek chciałbym też dodawać przyprawy typu papryka ostra ,papryka słodka, pieprz , jakie jeszcze polecacie?
[2012-04-06 12:51]

Daniec

kaki, ja też znam odpowiedź na twoje pytanie, ale jej nie opublikuje:)

Jak Ty sobie wyobrażasz, że mamy Ci coś doradzić, nie znając chociaz orientacyjnie składu mixu?! Jak Ci napiszę, że możesz dodać wszystkie te składniki, to i tak nic Ci to nie da bo takiego miksu nie zrolujesz. Ja natomiast dodam 50gr magicznego składnika i takie kulki zroluję. Więc jak sobie tacm chcesz!

pozdr

[2012-04-06 13:14]

Sam "robisz" tajemnice ,a oczekujesz że inni sie podzielą swoją wiedzą?? nie ładnie!!! nie zdziwił bym sie gdyby nikt ci odp. nie udzielił. co do mnie to je mam swój tajemny mix i nic (oprócz oleju i jaj) nie dodaje. [2012-04-06 13:18]

kaki1998

Ok , dam przepis , tylko mój kumpel nie chciał żebym go publikował , ale dam go.

10 jaj
3 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
aromat zależny od producenta ale okolo 5-6 ml
atraktor- 1 łyżeczka (atraktor np dragona bio  enzyme)
1/2 szkl. mleka w proszku
2 szkl. kaszki manny
1 szkl.maki sojowej
1/2 szkl.mąki pszennej
250g mąki kukurydzianej


[2012-04-06 13:27]

kaki1998

No a teraz moglibyście mi udzielić odpowiedzi na moje pytanie?
[2012-04-06 13:27]

Daniec

Do takiego składu dodałbym 100-150gr mączki rybnej (łososiowa mieszana ze śledziową albo duńską) lub ok. 100gr. mielonej szprotki.

Zamiast oliwy dodałbym 1-2 łyżki oleju łososiowego.

Nie dodawałbym peletu, bo to tak jak byś dodał mączkę rybną zmieszaną z mączkami zbożowymi.

Nie dodawałbym jednocześnie mączki rybnej i szprotek. Domyślam się, że zaczynasz kulanie, dlatego na takie wynalazki przyjdzie jeszcze pora. Podejżewam, że z takim mixem miałbyś problem. Jak chcesz, to zrób oddzielną porcję z mączką rybną i oddzielną ze szprotkami.

Jeszcze jedno, zamiast cukru dodaj 2 łyżeczki soli, daje lepszy efek wabiący.

Przyprawy - zrób mieszankę kilku i dodawaj nie więcej niż 2 łyżeczki/kg

pozdr.

[2012-04-06 13:53]

Ok , dam przepis , tylko mój kumpel nie chciał żebym go publikował , ale dam go.

10 jaj
3 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
aromat zależny od producenta ale okolo 5-6 ml
atraktor- 1 łyżeczka (atraktor np dragona bio  enzyme)
1/2 szkl. mleka w proszku
2 szkl. kaszki manny
1 szkl.maki sojowej
1/2 szkl.mąki pszennej
250g mąki kukurydzianej



ja bym zrezygnował z cukruzamiast oliwy dał olej rybny o połowe mniej manny zamiast mąki pszennej dał bym semolinę (mąke z pszenicy durum )
oprócz tego dałbym Mączke rybną (można łączyć dwie różne) mielony birfood albumina nie jest konieczna ale wpływa na spoistość ciasta co do mielonego peletu polecam halibutowyhttp://www.massivecarp.pl/pl/index.php tu kupisz wszelkie półprodukty ; mączki z kryla ,ośmiornicy itd [2012-04-06 14:07]

co do dodatków to wszystkie jakie wymieniłeż sie nadają Papryka,czosnek,chili,pieprz czarny a nawet inne dziwne przyprawy jak np cynamon ,goździki [2012-04-06 14:15]

kaki1998

A mogę używać jednocześnie mączek i ryb?
a co do pelletu to moge go aromatyzować  olejami czy raczej nie , bo słyszałem ze jak sie go poleje olejem to sie nie rozpóści

[2012-04-06 14:59]

A mogę używać jednocześnie mączek i ryb?
a co do pelletu to moge go aromatyzować  olejami czy raczej nie , bo słyszałem ze jak sie go poleje olejem to sie nie rozpóści


mięsa rybiego nie używałem to ci nie odpowiem.
jeśli peletem chcesz nęcić  to  pelet spokojnie można polać olejem rybnym,  opóźni  to rozpuszczanie. można też użyć płynnego pokarmu. [2012-04-06 15:19]

kaki1998

A czy moge używać jednocześnie ryb i mączek? I czy wtedy musze dać albumine to ich utwardzenia?
I czy dając albumine moge tez dawać jajka czy nie? Bo chciałbym je dawać
[2012-04-07 10:51]

jajka są konieczne.  [2012-04-07 11:13]

kaki1998

A czy moge używać jednocześnie ryb i mączek? I czy wtedy musze dać albumine to ich utwardzenia? [2012-04-07 14:18]

Daniec

kaki, zadam ci odwrotne pytanie. Po co chcesz dodawać jednocześnie mączki i ryby?

Możesz je dodawać - i mączki i ryby. Będziesz miał jednak problem z rolowaniem kulek bo ciasto wyjdzie bardzo tłuste.

Zamiast albuminy dodaj lepiej glutenu, lepiej będzie kleił takie składniki.

Albuminę też mógłbyś, ale ilość potrzebna do sklejenia takich składników spowoduje, że kulki będą bardzo twarde. Będziesz miał wtedy problem z pracą kulek i uwalnianiem przez nie atraktorów.

Można oczywiście dodać do kulek same najlepsze składniki, ale wtedy uzyskasz najdroższe kulki - niekoniecznie najlepsze.

Bardzo istotna jest wiedza jakie składniki można łączyć ze sobą. Trzeba zwracać uwagę czy niepotrzebnie się nie dublują - nic wtedy nie zyskujesz oprócz wzrostu ceny.

Kulki przede wszystkim muszą być atrakcyjne smakowo i odpowiednio zbilansowane w zależności od aktualnego zapotrzebowania ryb na poszczególne rodzaje składników.

Celowo nie wspominam o aromatach, bo nie są one niezbędne. Ja mam równie dobre wyniki na kulki niearomatyzowane jak i na kulki zawierające aromat.

Dobre kulki mają własny aromat wystarczająco atrakcyjny aby zwabić ryby, szczególnie te durzę.

pozdr.

 

[2012-04-08 23:54]

kaki1998

Ale np Marcin Janic dodaje i szproty i mączki http://www.carpteamsport.pl/kuchnia-karpiowa/2-newsflash-1.html i dobrze to wychodzi , mi nie chodzi o jak najdroższe kulki tylko o jak najlepsze , (co prawda tych kulek rybich i tak w tym sezonie nie bede robił , tylko za rok :D a w tym roku słodkie). Myślałem o robieniu kulek rybnych czyli(mączki ryby , zapach rybny , i pellet rybny) i o smaku miesnym (wątroba , proszek wątrobowy , aromat mięsny itp)

[2012-04-09 15:17]

Gdzie ty tam widzisz mączke rybną??? [2012-04-09 15:59]

kaki1998

Przepraszam , nie mączke rybną tylko krewetkową , na jednym z pierwszych zdjęć , a potem pisze w komentarzu że używa.
[2012-04-09 18:40]

Ale tego sie 3-5% daje inaczej kulki mogą pływać.zresztą....po co dawać?? szprotki wędzone wystarczająco pachną. [2012-04-09 19:06]

Daniec

kaki, widzę, że wpadłeś w pułapkę "najlepszej na świecie kulki" - już odpowiadam, takiej NIE MA!

Jeszcze raz powtarzam, nie jest istotne ile i jak bardzo dobrych składników dodasz do kulek, ale czy zrobisz to z głową?!

Ja jestem długodystansowcem - nad jedną wodą spędzam co najmniej cały sezon (oczywiście nie siedzę cały czas nad wodą:):):)). Najpierw zaczynam od wytypowania wody, następnie jeżdżę i ją oglądam, sprawdzam co jedzą ryby, czyli co jest w mule, zielsku itp., sprawdzam na co łowi się karpie w tej wodzie.  Na tej podstawie zaczyna mi świtać pomysł na miks. Robię partię próbną i zaczynam łowienie. Oczywiście wcześniej typuję kilka miejsc i je zanęcam. Po pierwszych zasiadkach modyfikuję miks i najczęściej okazuje się, że ryby lubią najbardziej to czym się odżywiają - baza rybna + bentos to podstawa.

Przy długim wędkowaniu okazuje się, że wszystkie superdodatki, superaromaty psu na budę się zdają. Owszem będziesz miał 2-3 strzały na początku, bardziej z ciekawości niż z uwagi na atrakcyjność kulek i ryby wracają do swojego ulubionego pokarmu.

Dobrze skomponowane kulki muszą zawierać spory dodatek składników, którymi ryby się odżywiają. Kulki takie będą łatwo akceptowane przez ryby i "staną się częścią ich diety" - o ile można tak powiedzieć.

Prosty przykład, który dość często obserwuję - karpiarze nęcą jakimiś kupnymi super kulkami  - pierwsza zasiadka i np. 4 brania, za dwa tygodnie następna zasiadka i 1 branie, a za trzecim razem brak brań, jedynie popiskiwania sygnałów, co moim zdaniem świadczy, że ryby jedynie memłają kulkę i zaraz ją wypluwają.

Dlaczego, otóż po pierwszym zaciekawieniu jest kilka brań, potem już coraz więcej ryb ma okazje spróbować takich kulek i stwierdzić, że jako składnik diety, to one się nie bardzo nadają.

Podsumowując, jeśli łowisz na łowiskach komercyjnych z dużą obsadą karpi, to aromaty i atraktory mogą się sprawdzić na zasadzie zaciekawienia, ale jeśli chcesz mieć regularne brania przez cały sezon, to musisz dać rybom taką przynętę i zanętę, którą one zaakceptują i zaczną traktować jako "swój pokarm".

pozdr.

 

[2012-04-10 08:35]

kaki1998

Ok , posłucham twojej rady , tylko jeszcze jedno pytanie , jaka może być alternatywa dla szprotek , może to być np krewetka ze sklepu , czy raczej za słabo pachnie?

[2012-04-10 08:42]

JKarp

CześćDobrą alternatywą dla szprotek są mączki rybne. Dodając je uzyskasz spokojniejszy i bardziej wyważony zapach kulki a sam kulka nie będzie tłusta. Ma to jeszcze jedną dodatkową zaletę - łowiąc na komercji możesz dodać jakiegoś zapachu i uzyskasz dość fajne połączenia np ryba-truskawka, ryba-banan itp.Oczywiście pewnie można zastąpić szprotki krewetkami. Nie martw się, że mniej pachnie bo Daniec cały elaborat napisał po, żeby Ci udowodnić, że nie idzie o zapach i kolor kulki a jej skład.JK
[2012-04-10 09:40]

Daniec

kaki, polecam ci stronę Marcina Krajewskiego http://www.fishfood.com.pl/

W dziale artykuły znajdziesz to co cię interesuje oraz przepisy na kulki proteinowe.

[2012-04-10 10:06]