Zaloguj się do konta

dodatek do zanęty na ryby jak zmieszac zanęty

utworzono: 2009/05/04 10:49
paribas112

Witam! Chciałbym się dowiedziec czy istnieje jakiś dodatek i co polecacie żeby wyeliminować brania małych ryb..Ponieważ łowiąc z gruntu na kanale żeranskim najczesciej chwile po rzucie czepia się zaraz drobnica i większe leszcze nie mogą wtedy wziąc.. Co mi poradzicie?? [2009-05-04 10:49]

Myślę, że raczej powinieneś pokombinować z używaną przynętą,bo dodatki raczej nie odstraszą drobnicy. Spróbuj stosować grubą przynętę, np.w postaci "kanapki" z kukurydzy, białego robaka lub czerwonego robaka, sprawdza się również kilka ziaren pszenicy, pęczaku. Dobrym sposobem będzie skrócenie przyponu, co spowoduje szybsze opadanie przynęty. Na kanałach często sprawdza się również metoda odwrotna-na bardzo małym haczyku podajesz jak najmniejszą przynętę(pinkę, ochotkę)-drobnica ją ignoruje, a po opadnięciu zestawu leszcz ją znajdzie(tyle, że wtedy nie możesz nęcić zbyt grubo, bo nie przynęta nie zainteresuje leszcza). [2009-05-04 11:14]

Tak jak szanowny kolega napisał.Albo grubej mielona zanęta,tak żeby nie interesowała się nią drobnica lub większy haczyk na którym jest zawieszona kanapka. [2009-05-04 14:10]

paribas112

Dzieki jutro rano się wybieram i zobaczymy jak bedzie...a słyszałem jeszcze o czymś takim żeby dodać do zanęty sól zcy to działa? [2009-05-04 15:52]

Sól to znakomity dodatek do zanęty szczególnie na zimne dni-ale on właśnie wabi-i to nie tylko duże ryby. Sól bardzo lubi ukleja, krąp i płoć. [2009-05-04 21:50]

konrad_leo

Sól? Pierwsze słyszę. A w jakich ilościach ją stosować? Szczypta dwie czy np.: pół kilo na kilo zanęty. PDK [2009-05-05 12:48]

Wczoraj byłem na swoim pierwszym samodzielnym wypadzie nad wodę PZW - zbiornik Rogoźnik II ( nr 106, Okręg Katowicki ). Wędka pierwsza spławik, hak 10, na nim pinka. Wędka druga koszyczek, hak 6, na nim kanapka z robaka białego i większej kukurydzy ( ilości adekwatne do wielkości haka ;) ) albo ryż preparowany waniliowy oraz robak biały. Nie mogłem się pozbyć brań drobnicy! Myślałem, że wyładuje się bateria w sygnalizatorze. Z ciekawości zmieniłem hak na mniejszy, zarzuciłem i... wzdręgi po 15cm...W takim razie pytam: a gdzie moja duża ryba? ;d Mam dać jeszcze większy hak? Jeszcze więcej przynęty? Te ryby chyba nie znają określania "za duża przynęta" - im więcej tym lepiej ;d [2009-05-19 09:55]

konrad_leo

to pogratulować liczby brań :) Ja doradzę ci wręcz przeciwnie. Mniejszy haczyk i np: 1 robaczek. im większa rybka tym ostrożniejsza. PDK [2009-05-19 12:05]

I te wszystkie małe rybki zignorują jednego robaczka? Nie będzie problemu z zacięciem jeżeli weźmie większa ryba? Bo hak to pewno 12, 14, tak? [2009-05-20 08:48]

Blacha

Bardzo chciałbym sie dowiedzieć ile tej soli należy dać bo również słyszałem ze to świetny dodatek ale tródno jest samemu określić ile dać tej soli. Wiec prosze bardziej doświadczonych o pmoc [2009-05-20 15:08]