Dociążenie wagglera

/ 14 odpowiedzi / 2 zdjęć
Witam,

Mam problem z dociążeniem wagglera śrucinami. Może mi ktoś naszkicować rozmieszczenie śrucin i ich gramaturę dla takiego 2 g. wagglera ??? To pierwsze moje łapania z wagglerem, a z książki się niczego o gramaturze śrucin , do niego nie dowiedziałem. Spławik przelotowy mam identyczny jak na foto.

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

darek300

Dwie nad przyponem mają po 0,5g  ta niżej też a 2 na przyponie po 0,25. (2011/08/06 22:24)

wzdrega88

a spławik nad śrucinami, zabezpieczamy wtedy stoperem, czy już nie ??? i wtedy wszystko jasne :) (2011/08/06 22:28)

darek300

oczywiście nad śrucinami spławik przelotowo(za to jedno oczko) i nad nim stoperek:) (2011/08/06 22:33)

wzdrega88

Zobaczymy, czy na wagglera złapie tyle ryb co John Wilson z angielskiego programu o łowieniu z lat 80 chyba hehehe  on też łapał na wagglera prostego :D
Dziękować pięknie raz jeszcze :) (2011/08/06 22:40)

darek300

Proszę:)powodzenia. (2011/08/06 22:44)

u?ytkownik87383

Wszystko zależy od  grubości żyłki i rodzaju ołowiu jaki stosujemy . Gdy żyłka jest cienka to absolutnie odpada obciążanie przyponu , podobnie jest w przypadku twardych , tanich śrucin , styli i innych dość deprymujących rodzajów obciążenia.Z reguły też  prawie nigdy nie obciążamy przyponu - niezależnie od jego grubości. Co do reszty ustaleń - może być. Trzeba jednak pamiętać że w przypadku wędki wyposażonej w przelotki o małej średnicy i łowisk o głębokości zbliżonej do długości kija ( warunki w których stosujemy przelotowy spławik ) - nie używamy stoperów gumowych a nici jedwabnej ( wąsy 0,5 cm - 1cm ) i koralika lub specjalnego węzła z miękkiej zbliżonej średnicą do głównej -  żyłki , zostawiwszy 2-3 mm wąsy oraz koralika . Natomiast poniżej spławika zakładamy stoper gumowy - stoper dolny , zapobiegający dobijaniu spławika do obciążenia - w przypadku braku stopera dolnego , zestaw jest znacznie bardziej podatny na splątanie  . Spławik widniejący na zdjęciu - to zasadniczo waggler  niewiele różniący się od tradycyjnych spławików o smukłej budowie  - dlatego nie rozumiem podkreślania "Jego szczególnej roli " - jaką ma odegrać on w najbliższej przyszłości i związanymi z nią wędkarskimi planami. Mówiąc ogólnie - to zwykły spławik , którego używa się tak jak inne zwykle spławiki , nie ma w nim ani krzty czegoś "specjalistycznego ". (2011/08/06 22:52)

wzdrega88

To na koniec, czy ten spławik, też jest zwyczajny??? (2011/08/06 23:41)

u?ytkownik37148

zdefiniuj co znaczy zwyczajny. Wagglr to nie jest bo nie ma wlasnego dociazenia (2011/08/06 23:47)

wzdrega88

Ok. niech zakończy się temat, mą odpowiedzią. Według opisu spławika znalezionego w sklepie internetowym, jest to spławik z rodziny wagglerów, prawda, czy nie, sami sobie już odpowiedzmy. Tyle dziękuje za pomoc, coś wyniowe z paru info. teraz (2011/08/06 23:58)

u?ytkownik87383

Ach - chodziło mi oo to że spławik ze zdjęcia może być wykorzystywany bez ograniczeń w tradycyjnej spławikówce - wszędzie tam gdzie używa się zwykłych spławików bez dociążenia . Oprócz spławików bez dociążenia - zwykłych jak i tych określanych mianen waggler  istnieją także wagglery w pełni znaczenia tego słowa : wielomateriałowe długie spławiki z  regulowanym obciążeniem. W metodzie angielskiej w której to "owo coś "jest wykorzystywane - nieco  rzadziej używa się spławików przelotowych niż w przypadku metod pospolitych (zwykłej spławikówki ze spławikiem przelotowym) . Spławik ze zdjęcia może spełniać rolę sygnalizatora brań w "zwykłej spławikówce ze spławikiem przelotowym czyli tej którą - także na co dzień stosuję.Pozdrawiam. (2011/08/07 02:23)

wzdrega88

Dziękować :) za informację, a co powiecie na łowienie na mielonkę?? Ja już to próbowałem na turystyczną konserwę, i nawet nieźle biorą ryby :), dobry pomysł z mielonką :) (2011/08/07 10:46)

u?ytkownik37148

mielonka ok.... dodaj jeszcze może jakiś zapach rybny czy inny atraktor i będzie dobrze (2011/08/07 11:09)

wzdrega88

Zapach rybny, ciekawe :), ja zapach dawałem do zanęty z miękiszu słodkiej kukurydzy a zapach łososiowy i karasie brały na to i leszcz :D (2011/08/07 11:34)

u?ytkownik37148

no na drapieżnika :) ja tak szczupaka kiedyś łowiłem... i jedynego suma w życiu.... na atraktor halibuta... (2011/08/07 11:42)