Ze względu na nierówne traktowanie członków Związku z mojej inicjatywy do Biura Rzecznika Praw Obywatelskich wpłynęła skarga. Na poparcie tego argumentu powołem się na przepisy Statutu PZW paragraf 37 pkt 10 i paragraf 46 pkt 27 na podstawie to których, prawo członków Związku do swobodnego dostępu do wód użytkowanych przez Związek i uprawiania wędkarstwa jest ograniczane.Wędkować w Okręgu, innym niż własny mogą bowiem tylko członkowie okręgów, których zarządy zawarły między sobą porozumienia. Podstawą prawną działania PZW jest m.in. Statut Związku z dnia 19 października 2007r. Jak wynika zaś z paragrafu 13 pkt 5 Statutu członek Związku ma prawo uprawiać wędkarstwo w wodach Związku zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz Regulaminem amatorskiego połowu ryb.Powołany regulamin w paragrafie 1 pkt 1 zapewnia prawo do wędkowania w wodach użytkowanych przez PZW członkom Związku i osobom nie zrzeszonym w PZW, które posiadaja kartę wędkarską oraz przestrzegają zasad wyżej powołanego regulaminu, po wpłaceniu stosownych składek.
W piśmie z dnia 25.08.2009r. Zespół Prawa Konstytucyjnego i Międzynarodowego Rzecznika Praw Obywatelskich stwierdza że: wegług tych uregulowań, każdy z członków jest uprawniony do wyboru miejsca wędkowania w obrębie wód Związku, bez względu na to do którego okręgu należy.
Obecnie Szanowny Pan Prezes ZG PZW E.Grabowski ma zająć stanowisko w tej sprawie.
Jak widać dotyczy to każdej wody użytkowanej przez Polski Związek Wędkarski, a zawierane między Okręgami porozumienia odnośnie honorowania wzajemnych składek są sprzeczne z postanowieniami Statutu PZW.
P.Kuźmiński
Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
Brawo! Brawo! Jak ktoś wie jak coś robić i chcę to zrobić to - jak widać - nic nie stoi na przeszkodzie! Interesuje mnie stanowisko Prezesa ZG PZW! Będzie mała wojna.
Jak to w Polsce, jeden przepił łamie inny przepis... Pozdrawiam! (2009/09/06 16:36)
Coś mi się wydaje że pan prezes na pewno Będzie musiał coś zrobić i chyba zrobi , ale nie na korzyść wędkarzy tylko okręgów i albo zmienią statut , albo tak wprowadzą nowe rozporządzenie aby te podziały dalej funkcjonowały . Dobrze by było abym się mylił , ale jakoś nie wierzę żeby zniszczyli to co do tej pory tak pieczołowicie budowali . (2009/09/06 16:46)
W sumie racja, to byłoby zbyt piękne, a to nie Hollywood. Jak ojciec usłyszał tą wiadomość to skomentował tak: No i bardzo dobrze, że ktoś się odezwał, ale te < cenzura :p > najwyżej zmienią statut (2009/09/06 17:05)
< W tym miejscu zamieszczam treść wiadomości i moją odpowiedź, która do mnie dotarła w związku z zamieszczonym na forum wedkuje.pl postem pt. :DOBRA WIADOMOŚĆ"
Ale Ty wredny jesteś ;-)))) Obawiam się że odpowiedzi od Grabowskiego się nie doczekasz a na Twardej zostanie zwołany nadzwyczajny tajny zjazd jak wybrnąć z tej głupiej sytuacji.Gratuluję postawy i bystrości umysłu mam jednak obawy że gdzieś jest o ile nie w statucie to w ustawa czy też uchwałach zjazdowych PZW co reguluje ten temat.Nie chce mi się wierzyć żeby "beton" się nie zabezpieczył.Pomyśl o nagłośnieniu tematu na portalach o dłuższej historii niż "wędkuje" np. WCWI czy PW a jeszcze temat zapewne byłby interesujący dla WS.Chociaż wydaje mi się dziwne że ani Kolendowicz ani Szymański nie wpadli na to a znam och "uwielbienie" dla władz PZW. Ja napisałem do ZO Mazowsze 3 lata temu pytanie o odłowy gospodarcze,odpowiedzi nie mam do tej pory ale pal licho,ja jestem osoba prywatna i mnie olewają ale Szymański jest dziennikarzem i też odpowiedzi nie dostał,i ZO i ZG ma normalnych wędkarzy w d..... pozdrawiam Darek Krystosiak ..............................................................................................................................
Witaj nieznajomy forumowiczu...na wstępie mojej odpowiedzi na Twój e-mail chcę Ci powiedzieć, że nie należę do osób, które dziękują skaczącym po moich plecach.Sam kryjesz się pod nickiem sacha nie dołączając swojego wizerunku, a mi zarzucasz, że jestem wredny...domyślam się, że chodzi Ci głównie o moje działania względem działaczy w PZW, ponieważ Twoja reakcja nastąpiła na mój post zamieszczony na forum wedkuje.pl pt."DOBRA WIADOMOŚĆ".Otóż powiem Ci, że jestem osobą, której przewodnim mottem jest: praworządność, uczciwość, wspieranie słabszych, pomaganie niezaradnym oraz przede wszystkim przestrzeganie prawa.Nigdy nie zajmuję zdania w kwestiach, na których się nie znam.Jeżeli uważam, że temat mi leży zasięgam wiedzy by swobodnie w tym temacie się poruszać.Chyba nie potrawisz zrozumieć tego, że moje działania są skierowane przede wszystkim dla dobra wędkarzy, członków Polskiego Związku Wędkarskiego. Odnoszę wrażenie, że jesteś jedną z tych osób, których to dotyczy.
Moim zdaniem nie należy chwalić złych uczynków.
Nie ukrywam, że w tym przypadku odnoszę satyswakcję choć w tych działaniach jestem osamotnionym.
Na koniec odpowiadam Ci, że nie wyrażam zgody na kopiowanie materiałów przeze mnie zamieszczonych. (2009/09/06 19:03)
Panie Piotrze-jestem pełen uznania dla pańskiej pasji w zwalczaniu bezprawnych działań PZW! pełny szacunek z mojej strony-jak napisał pisaq-wie Pan jak i chce się Panu. pozdrawiam (2009/09/06 19:19)
Pięknie. Ale jak znam zycie, to beton znajdzie rozwiązanie dla siebie odpowiednie. My tu chcemy mówić o łowieniu na terenie całego kraju, na wodach PZW i czepiamy sie betonu z ZG, a ja dziś si e czegos dowiedziałem od PREZESA KOŁA PZW NR 62 W WODZISŁAWIU ŚLĄSKIM. Zaraz to opiszę na blogu. Ten związek jest chory juz na poziomie kół! To co dzis usłyszałem, to po prostu się w PALE NIE MIEŚCI! (2009/09/06 21:46)
Chętnie przeczytam kolego GHOSTIMIR bo jak znam naszych działaczy to z czymś zawsze lubią wyskoczyć i potem z tym jadą na zjazd co by wywalczyć dla siebie. (2009/09/06 21:56)
Gratuluję zaangażowania i mam nadzieję że każda próba przeprowadzenia zmian na doprowadzenie do normalności w funkcjonowaniu PZW -tak jak jest w założeniu, który ma służyć dla wszystkich wędkarzy zrzeszonych w jego szeregach, jest wskazana.Uważam że na obecną chwilę centrala jest zbyteczna, która nie jest w stanie doprowadzić do ogólnokrajowego porozumienia okręgów w sprawie swobodnego wędkowania na wszystkich wodach PZW przy dokonaniu jednej opłaty.Może trzeba pomyśleć o zmianach.Zrezygnować z centrali a skupić całą uwagę na okręgach?Jednak do takich zmian musi być aprobata i zaangażowanie całej społeczności wędkarskiej. (2009/09/07 09:22)
Ciebie Piotrze nie będę pytał bo widzę że nie bardzo "jarzysz" ale może niech inni odpowiedzą na pytanie skoro upubliczniłeś wiadomość prywatną: Czy w moim tekście który Piotr kopiuje jest jakiś atak na niego personalnie? Z braku emotikonek co oznacza ;-))) ???Może ktoś Piotra uświadomi? I byłbym wdzięczny gdybyś poprosił adminów o usunięcie mojej wiadomości z forum ogólnego jak najszybciej bo nie widzę powodu żeby tam wisiała. Nie wyrażasz zgody na kopiowanie a sam kopiujesz wiadomość prywatną??? Uważam że sprawa powinna być nagłośniona w jak największej ilości portali jak też konkretnym miesięczniku wędkarskim. Uważam Twoje zachowanie wobec mnie za niewłaściwe spowodowane brakiem zrozumienia tego co czytasz. Żegnam ozięble z odrobiną ironii. (2009/09/07 16:07)
sacha, nie rób popeliny, każdemu może się zdarzyć źle zinterpretować wiadomość ,tym bardziej jeśli to tekst. Poza tym takie teksty to sobie można pisać jak się ludzie znają jak łyse konie , a nie sądzę ,że jest tak w waszym przypadku. (2009/09/07 17:07)
Pana Kowalskiego nie znam ale mam go serdecznie w ... skoro wędkarzy nazywa prymitywami z założenia, bo widział jak każdy kilku buraków nad wodą. Nie każdy łupi i grabiezy p. Kolego. I nie musi Pan przywoływać "ludu pracującego" bo każdy z nas jest grabiony przez PZW aż miło i za darmo nie łowimy, daruj sobie Pan kpinę. (2009/09/07 20:59)
Niestety kolego Kozinho1978 Pan Kowalski tutaj Ciebie nie usłyszy to musisz mu przekazać na tej stronie http://www.pzw.org.pl/home/forum/3/397/dobra_wiadomosc (2009/09/07 21:10)
Niema o czym mówic głośno musimy domagać się jednej opłaty krajowej czy to im się podoba czy nie dość dziadostwa i krętactwa pozdrawiam. (2009/09/07 21:12)
Trochę mnie pocieszyliście bo jak to przeczytałem to myślałem, że już całkowicie otępiałem w robocie. A tu jednak nie jestem sam więc to nie otępienie. (2009/09/07 21:13)
Pan Kowalski może pisać swoje elaboraty,jak lubi. jak ktoś ma czas i lubi szarady -może to nawet czytać, ale po kiego to komentować? pitoli jakby koń szmaty gryzł i tyle. (2009/09/07 21:23)
Tak się zastanawiałem, czy pisać, że nie kumam czy nie pisać... Ale jak widać "Bóg nagrodził męstwo" i mało kto odczytał cokolwiek z tego bełkotu/ Streszczenie po mojemu: Nie, bo komuna! Nie, bo mięsiarze! Nie, bo nie rozumieją! Nie, bo się nie znają. Reasumując: płaćta dali i nie róbta problemów. (2009/09/07 21:31)