DOBRA WIADOMOŚĆ

/ 57 odpowiedzi

• konto usunięte

Ze względu na nierówne traktowanie członków Związku
z mojej inicjatywy do Biura Rzecznika Praw Obywatelskich wpłynęła skarga.
Na poparcie tego argumentu powołem się na przepisy Statutu PZW paragraf 37 pkt 10 i paragraf 46 pkt 27 na podstawie to których, prawo członków Związku do swobodnego dostępu do wód użytkowanych przez Związek i uprawiania wędkarstwa jest ograniczane.Wędkować w Okręgu, innym niż własny mogą bowiem tylko członkowie okręgów, których zarządy zawarły między sobą porozumienia.
Podstawą prawną działania PZW jest m.in. Statut Związku z dnia 19 października 2007r.
Jak wynika zaś z paragrafu 13 pkt 5 Statutu członek Związku ma prawo uprawiać wędkarstwo w wodach Związku zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz Regulaminem amatorskiego połowu ryb.Powołany regulamin w paragrafie 1 pkt 1 zapewnia prawo do wędkowania w wodach użytkowanych przez PZW członkom Związku i osobom nie zrzeszonym w PZW, które posiadaja kartę wędkarską oraz przestrzegają zasad wyżej powołanego regulaminu, po wpłaceniu stosownych składek.

W piśmie z dnia 25.08.2009r. Zespół Prawa Konstytucyjnego
i Międzynarodowego Rzecznika Praw Obywatelskich stwierdza że: wegług tych uregulowań, każdy z członków jest uprawniony do wyboru miejsca wędkowania w obrębie wód Związku, bez względu na to do którego okręgu należy.

Obecnie Szanowny Pan Prezes ZG PZW E.Grabowski ma zająć stanowisko w tej sprawie.

Jak widać dotyczy to każdej wody użytkowanej przez Polski Związek Wędkarski,
a zawierane między Okręgami porozumienia odnośnie honorowania wzajemnych składek są sprzeczne z postanowieniami Statutu PZW.

P.Kuźmiński

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

pisaq

Brawo! Brawo!
Jak ktoś wie jak coś robić i chcę to zrobić to - jak widać - nic nie stoi na przeszkodzie!
Interesuje mnie stanowisko Prezesa ZG PZW! Będzie mała wojna.

Jak to w Polsce, jeden przepił łamie inny przepis...
Pozdrawiam! (2009/09/06 16:36)

kazik

Coś mi się wydaje że pan prezes na pewno Będzie musiał coś zrobić i chyba zrobi , ale nie na korzyść wędkarzy tylko okręgów i albo zmienią statut , albo tak wprowadzą nowe rozporządzenie aby te podziały dalej funkcjonowały . Dobrze by było abym się mylił , ale jakoś nie wierzę żeby zniszczyli to co do tej pory tak pieczołowicie budowali . (2009/09/06 16:46)

pisaq

W sumie racja, to byłoby zbyt piękne, a to nie Hollywood.
Jak ojciec usłyszał tą wiadomość to skomentował tak:
No i bardzo dobrze, że ktoś się odezwał, ale te < cenzura :p > najwyżej zmienią statut (2009/09/06 17:05)

u?ytkownik4459

<
W tym miejscu zamieszczam treść wiadomości i moją odpowiedź, która do mnie dotarła w związku z zamieszczonym na forum wedkuje.pl postem pt. :DOBRA WIADOMOŚĆ"

Ale Ty wredny jesteś ;-))))
Obawiam się że odpowiedzi od Grabowskiego się nie doczekasz a na Twardej zostanie zwołany nadzwyczajny tajny zjazd jak wybrnąć z tej głupiej sytuacji.Gratuluję postawy i bystrości umysłu mam jednak obawy że gdzieś jest o ile nie w statucie to w ustawa czy też uchwałach zjazdowych PZW co reguluje ten temat.Nie chce mi się wierzyć żeby "beton" się nie zabezpieczył.Pomyśl o nagłośnieniu tematu na portalach o dłuższej historii niż "wędkuje" np. WCWI czy PW a jeszcze temat zapewne byłby interesujący dla WS.Chociaż wydaje mi się dziwne że ani Kolendowicz ani Szymański nie wpadli na to a znam och "uwielbienie" dla władz PZW.
Ja napisałem do ZO Mazowsze 3 lata temu pytanie o odłowy gospodarcze,odpowiedzi nie mam do tej pory ale pal licho,ja jestem osoba prywatna i mnie olewają ale Szymański jest dziennikarzem i też odpowiedzi nie dostał,i ZO i ZG ma normalnych wędkarzy w d.....
pozdrawiam
Darek Krystosiak
..............................................................................................................................

Witaj nieznajomy forumowiczu...na wstępie mojej odpowiedzi na Twój e-mail chcę Ci powiedzieć, że nie należę do osób, które dziękują skaczącym po moich plecach.Sam kryjesz się pod nickiem sacha nie dołączając swojego wizerunku,
a mi zarzucasz, że jestem wredny...domyślam się, że chodzi Ci głównie o moje działania względem działaczy w PZW, ponieważ Twoja reakcja nastąpiła na mój post zamieszczony na forum wedkuje.pl pt."DOBRA WIADOMOŚĆ".Otóż powiem Ci, że jestem osobą, której przewodnim mottem jest: praworządność, uczciwość, wspieranie słabszych, pomaganie niezaradnym oraz przede wszystkim przestrzeganie prawa.Nigdy nie zajmuję zdania w kwestiach, na których się nie znam.Jeżeli uważam, że temat mi leży zasięgam wiedzy by swobodnie w tym temacie się poruszać.Chyba nie potrawisz zrozumieć tego, że moje działania są skierowane przede wszystkim dla dobra wędkarzy, członków Polskiego Związku Wędkarskiego.
Odnoszę wrażenie, że jesteś jedną z tych osób, których to dotyczy.

Moim zdaniem nie należy chwalić złych uczynków.

Nie ukrywam, że w tym przypadku odnoszę satyswakcję choć w tych działaniach jestem osamotnionym.

Na koniec odpowiadam Ci, że nie wyrażam zgody na kopiowanie materiałów przeze mnie zamieszczonych. (2009/09/06 19:03)

spines21

Panie Piotrze-jestem pełen uznania dla pańskiej pasji w zwalczaniu bezprawnych działań PZW!
pełny szacunek z mojej strony-jak napisał pisaq-wie Pan jak i chce się Panu.
pozdrawiam (2009/09/06 19:19)

u?ytkownik8030

Pięknie. Ale jak znam zycie, to beton znajdzie rozwiązanie dla siebie odpowiednie. My tu chcemy mówić o łowieniu na terenie całego kraju, na wodach PZW i czepiamy sie betonu z ZG, a ja dziś si e czegos dowiedziałem od PREZESA KOŁA PZW NR 62 W WODZISŁAWIU ŚLĄSKIM. Zaraz to opiszę na blogu. Ten związek jest chory juz na poziomie kół! To co dzis usłyszałem, to po prostu się w PALE NIE MIEŚCI! (2009/09/06 21:46)

kazik

Chętnie przeczytam kolego GHOSTIMIR bo jak znam naszych działaczy to z czymś zawsze lubią wyskoczyć i potem z tym jadą na zjazd co by wywalczyć dla siebie. (2009/09/06 21:56)

nailiknaj

Gratuluję zaangażowania i mam nadzieję że każda próba przeprowadzenia zmian na doprowadzenie do normalności w funkcjonowaniu PZW -tak jak jest w założeniu, który ma służyć dla wszystkich wędkarzy zrzeszonych w jego szeregach, jest wskazana.Uważam że na obecną chwilę centrala jest zbyteczna, która nie jest w stanie doprowadzić do ogólnokrajowego porozumienia okręgów w sprawie swobodnego wędkowania na wszystkich wodach PZW przy dokonaniu jednej opłaty.Może trzeba pomyśleć o zmianach.Zrezygnować z centrali a skupić całą uwagę na okręgach?Jednak do takich zmian musi być aprobata i zaangażowanie całej społeczności wędkarskiej. (2009/09/07 09:22)

sacha

Ciebie Piotrze nie będę pytał bo widzę że nie bardzo "jarzysz" ale może niech inni odpowiedzą na pytanie skoro upubliczniłeś wiadomość prywatną:
Czy w moim tekście który Piotr kopiuje jest jakiś atak na niego personalnie?
Z braku emotikonek co oznacza ;-))) ???Może ktoś Piotra uświadomi?
I byłbym wdzięczny gdybyś poprosił adminów o usunięcie mojej wiadomości z forum ogólnego jak najszybciej bo nie widzę powodu żeby tam wisiała.
Nie wyrażasz zgody na kopiowanie a sam kopiujesz wiadomość prywatną???
Uważam że sprawa powinna być nagłośniona w jak największej ilości portali jak też konkretnym miesięczniku wędkarskim.
Uważam Twoje zachowanie wobec mnie za niewłaściwe spowodowane brakiem zrozumienia tego co czytasz.
Żegnam ozięble z odrobiną ironii. (2009/09/07 16:07)

u?ytkownik3378

sacha, nie rób popeliny, każdemu może się zdarzyć źle zinterpretować wiadomość ,tym bardziej jeśli to tekst. Poza tym takie teksty to sobie można pisać jak się ludzie znają jak łyse konie , a nie sądzę ,że jest tak w waszym przypadku. (2009/09/07 17:07)

sacha

No i na stronie PZW Jerzy Kowalski wyjaśnia ten temat. (2009/09/07 18:12)

spines21

http://www.pzw.org.pl/home/forum/3/397/dobra_wiadomosc (2009/09/07 18:46)

u?ytkownik8030

przeczytałem i.......... boję się (2009/09/07 19:01)

pisaq

A ja nie wiem o co chodzi :p (2009/09/07 20:32)

sacha

Niestety taki jest styl pisania Jerzgo, nie potrafi w sposób prosty wyjaśnić kto z kim i dlaczego ;-))) (2009/09/07 20:45)

kozinho1978

Pana Kowalskiego nie znam ale mam go serdecznie w ... skoro wędkarzy nazywa prymitywami z założenia, bo widział jak każdy kilku buraków nad wodą. Nie każdy łupi i grabiezy p. Kolego. I nie musi Pan przywoływać "ludu pracującego" bo każdy z nas jest grabiony przez PZW aż miło i za darmo nie łowimy, daruj sobie Pan kpinę. (2009/09/07 20:59)

Norbert Stolarczyk

Niestety kolego Kozinho1978 Pan Kowalski tutaj Ciebie nie usłyszy to musisz mu przekazać na tej stronie http://www.pzw.org.pl/home/forum/3/397/dobra_wiadomosc (2009/09/07 21:10)

hubi

Niema o czym mówic głośno musimy domagać się jednej opłaty krajowej czy to im się podoba czy nie dość dziadostwa i krętactwa pozdrawiam. (2009/09/07 21:12)

u?ytkownik7463

Trochę mnie pocieszyliście bo jak to przeczytałem to myślałem, że już całkowicie otępiałem w robocie. A tu jednak nie jestem sam więc to nie otępienie. (2009/09/07 21:13)

spines21

Pan Kowalski może pisać swoje elaboraty,jak lubi.
jak ktoś ma czas i lubi szarady -może to nawet czytać,
ale po kiego to komentować?
pitoli jakby koń szmaty gryzł i tyle. (2009/09/07 21:23)

pisaq

Hahah! Krótko, zwięźle i na temat! ;d

Tak się zastanawiałem, czy pisać, że nie kumam czy nie pisać...
Ale jak widać "Bóg nagrodził męstwo" i mało kto odczytał cokolwiek z tego bełkotu/
Streszczenie po mojemu: Nie, bo komuna! Nie, bo mięsiarze! Nie, bo nie rozumieją! Nie, bo się nie znają. Reasumując: płaćta dali i nie róbta problemów. (2009/09/07 21:31)