Zaloguj się do konta

Dobra zanęta na jesienną płoć

utworzono: 2011/11/08 21:35
arturr1990

Witam dla wszystkich amatorów bata, mam przepis na szybką do wykonania oraz skuteczną zanętę na jesienną płoć. Często przed weekendem borykamy się z tematem jak szybko przygotować taką mieszankę na sobotnie lub niedzielne wędkowanie. Jak wiadomo zanęta powinna być ciemniejszej barwy ze względu na pogodę. Jako bazę naszej mieszanki polecałbym Trapera "Płoć Sekret Czarna" powiedzmy w ilości 2 kg, do tego szklanka gotowanych i zmielonych oraz pół szklanki prażonych konopi (dadzą świetny intensywny zapach który płoć uwielbia) do tego kg gliny (ciemnej lub czarnej) i na koniec dwa korki gardonsa od sensasa i to wszystko jeśli chodzi o składniki spożywcze. Bazą zapachową będzie więc zapach prażonych oraz gotowanych konopi i słodki zapach gardonsa. Jeśli chodzi o mięsko to moja propozycja to pół litra ochotki zanętowej i pół litra pinki. Oczywiście pamiętajmy o podstawach takich jak przesianie przez sito, wypłukanie ochotki przed podaniem i zabranie ze sobą koniecznie wody która pozostanie nam po ugotowaniu konopi. Ja osobiście, gdy woda jest już mocno zimna dodaję CZEKOLATIX:) Ja nęcę w następujący sposób(również prosty): na początek 4 kule wielkości piłki tenisowej potem co 20/30 min kulka wielkości piłki do tenisa stołowego(lub troszkę mniejsza) wszystko w zależności od brań ale to temat rzeka więc wyjaśnię innym razem:PŻyczę połamania i czekam na opinie. Kompozycja może nie zbyt wyszukana i kombinacyjna ale pamiętajmy że często piękno i skuteczność tkwi w prostocie:) Jestem amatorem połowu płoci na bat więc posty odnośnie tego gatunku i moje spostrzeżenia będę częściej umieszczał.  [2011-11-08 21:35]

szczepcio

Witam dla wszystkich amatorów bata, mam przepis na szybką do wykonania oraz skuteczną zanętę na jesienną płoć. Często przed weekendem borykamy się z tematem jak szybko przygotować taką mieszankę na sobotnie lub niedzielne wędkowanie. Jak wiadomo zanęta powinna być ciemniejszej barwy ze względu na pogodę. Jako bazę naszej mieszanki polecałbym Trapera "Płoć Sekret Czarna" powiedzmy w ilości 2 kg, do tego szklanka gotowanych i zmielonych oraz pół szklanki prażonych konopi (dadzą świetny intensywny zapach który płoć uwielbia) do tego kg gliny (ciemnej lub czarnej) i na koniec dwa korki gardonsa od sensasa i to wszystko jeśli chodzi o składniki spożywcze. Bazą zapachową będzie więc zapach prażonych oraz gotowanych konopi i słodki zapach gardonsa. Jeśli chodzi o mięsko to moja propozycja to pół litra ochotki zanętowej i pół litra pinki. Oczywiście pamiętajmy o podstawach takich jak przesianie przez sito, wypłukanie ochotki przed podaniem i zabranie ze sobą koniecznie wody która pozostanie nam po ugotowaniu konopi. Ja osobiście, gdy woda jest już mocno zimna dodaję CZEKOLATIX:) Ja nęcę w następujący sposób(również prosty): na początek 4 kule wielkości piłki tenisowej potem co 20/30 min kulka wielkości piłki do tenisa stołowego(lub troszkę mniejsza) wszystko w zależności od brań ale to temat rzeka więc wyjaśnię innym razem:PŻyczę połamania i czekam na opinie. Kompozycja może nie zbyt wyszukana i kombinacyjna ale pamiętajmy że często piękno i skuteczność tkwi w prostocie:) Jestem amatorem połowu płoci na bat więc posty odnośnie tego gatunku i moje spostrzeżenia będę częściej umieszczał. 

A co na haczyk?
[2011-11-09 08:18]

arturr1990

Ja stosuję wyjściowo ochotkę bo właśnie nią w tym okresie płoć odżywia się najintensywniej, ale gdy brania są na nią słabe wtedy próbuje ale głównie składnikami z wiaderka z zanętą czyli pinka lub ziarno konopi (ostatnio uratowały mi one wyprawę wyciągnąłem na nie kilka ładnych sztuk). Dzięki za trafne spostrzeżenie bo faktycznie o haczyku zapomniałem.Połamania... [2011-11-09 19:21]

gustaw1300

A czy ta ilosc zanety to nie za duzo jak na jesienne lowienie? ja raczej bym uzyl polowe ja nie mniej tego co napisales a reszte uzupelnil glina lub ziemia w zaleznosci od lowiska
[2011-11-13 12:49]

arturr1990

Ja stosuję taką ilość i notuję dobre wyniki, ale być może dla innego wędkarza będzie ona zbyt duża. Wszystko chyba zależy od łowiska więc nie mogę się z kolegą nie zgodzić po prostu ja opisałem moją metodę (dla mnie skuteczną) pozdrawiam... [2011-11-24 19:59]