Jeżeli chcesz dobrą plecionkę, to Power Pro, ale do twojego zestawu średnica max 0,19. Jeżeli możesz wydać trochę więcej i mieć bardzo dobrą plecionkę, to kup Momoi.Ostatnio do spinningu 5-20g mojej Partnerki nawinęliśmy MOMOI Jig Line 0,14mm i odradzam z całej siły. Tworzyły się gniazdo za gniazdem, czego nie było (na tym samym kołowrotku i tym samym wędzisku) z plecionką MIKADO Octa Braid 0,14mm.
Z racji tego jaka pojemność ma moja szpula wybrałem 0,20mm. Także nawine spokojnie sobie 150 metrów.A z kąd wiesz, jaką pojemność ma twoja szpula? na moich szpulach piszą tyko, ile żyłki wchodzi, o plecionkach nic nie piszą. (2017/09/10 17:06)
Zapomniałem dodać, że żadna plecinka nie wytrzyma kilku sezonów, chyba, że łowisz raz na dwa, trzy tygodnie.
Z racji tego jaka pojemność ma moja szpula wybrałem 0,20mm. Także nawine spokojnie sobie 150 metrów.A z kąd wiesz, jaką pojemność ma twoja szpula? na moich szpulach piszą tyko, ile żyłki wchodzi, o plecionkach nic nie piszą.
no tak, mamy podane ile metrów zmieści szpula (0,..) jest to żyłka, wiem ale jeśli 0.28mm zmieści mi 140m to wale w ciemno, ze 0,20 plecionki wejdzie 150metrow, czyli nic się nie zmarnuje 😁 (2017/09/10 19:30)
Ciekawa teoria i chyba wyłącznie teoria...Z racji tego jaka pojemność ma moja szpula wybrałem 0,20mm. Także nawine spokojnie sobie 150 metrów.A z kąd wiesz, jaką pojemność ma twoja szpula? na moich szpulach piszą tyko, ile żyłki wchodzi, o plecionkach nic nie piszą.
no tak, mamy podane ile metrów zmieści szpula (0,..) jest to żyłka, wiem ale jeśli 0.28mm zmieści mi 140m to wale w ciemno, ze 0,20 plecionki wejdzie 150metrow, czyli nic się nie zmarnuje 😁
Ja też kiedyś tak liczyłem i się przeliczyłem, według moich obliczeń, plecionki 0,20 zmieścisz 130 metrów. Jak już kupisz i nawiniesz, to napisz jak ci poszło. (2017/09/11 17:28)no tak, mamy podane ile metrów zmieści szpula (0,..) jest to żyłka, wiem ale jeśli 0.28mm zmieści mi 140m to wale w ciemno, ze 0,20 plecionki wejdzie 150metrow, czyli nic się nie zmarnuje 😁
Postanowiłem zainwestować tak jak kolega radził w plecionkę magnum x4. Z racji tego jaka pojemność ma moja szpula wybrałem 0,20mm. (...)Przy tej grubości licz się z przyłowami barek a może nawet i holowników. Moim zdaniem przekroczenie 0,18 to duża przesada, a 0,18 to przejaw fobicznego asekurantyzmu...
Ciekawe czy np.szczupak rozpozna w wodzie 0.18 a 0.25Żebyś się nie zdziwił, jak rozpozna.
Pytanie, czytałem ze dużo osób robi podkład pod plecionkę z grubej żyłki bo czasami plecionka odkręca się na kołowrotku.. Hmm. Wole zapytać.Podkład nawija się po to żeby wypełnić szpulę, do około 2mm poniżej krawędzi.
chodziło mi tylko i wyłącznie o obrót plecionki na kołowrotku bez podkładu.Plecionka może się obracać, jeżeli jest bardzo luźno nawinięta. pierwsze kilkanaście zwojów nawiń ciasno ręcznie, resztę kołowrotkiem i nie będzie się obracać.