Dobra i mocna żyłka na karpie

/ 59 odpowiedzi
elektryk18

Z całego serca polecam Dragona Carp mono Mega Baits.Mój tata wyciągną nią około 50kg suma na 0,35 mm bodajże,ja używam na żywca,grunt 0,28mm i jak na razie nie mogę narzekać.******

też używam tej żyłki jest rewelacyjna koszt niewielki 35 zł kolor wspaniały noi co najważniejsze nie pląta się czy coś w tym stylu  (2013/08/30 20:40)

JKarp

Bo nie używałeś naprawdę dobrych żyłek :-)
JK (2013/08/30 21:00)

Sikora2002

Mam pytanie do kolegów karpiarzy i nie tylko. Jako ,że zbroje się już do kolejnego sezonu i kupuje nowe kołowrotki karpiowe szukam żyłek do zestawu. Lepiej camo czy fluo? Potrzebuje do wyrzutów nie wywózki. Celuje w Tandem Baits, Prologic, Trabuco, Shimano , często walcze z karpiem czy amurem w zaczepach.  (2017/11/11 06:56)

Sikora2002

Witam serdecznie! Jako ,że przegląd sprzętu na następny sezon trwa to poszukuje żyłki głównej. Zazwyczaj mam przyjemność łowić na starorzeczu Prosny i jest tam duzo zaczepów a zdarzają się nawet amury około metra to szukam żyłki wytrzymałej na gwałtowne odjazdy. Nierzadko łowię też na żwirowni i torfowisku gdzie również są ogromne amury i karpie to potrzebuje wytrzymałej żyłki. niewiem czy wybrać fluo czy camo. zależało bym mi na szpulach po 1000m bo musze wyposażyć w żyłke 4 kołowrotki okuma axeon 565 (2017/11/12 14:45)

fishark

http://allegro.pl/prologic-zylka-3d-mimicry-mirage-xp-1000m-0-35mm-i6847522438.html
Używam jej do ciężkiego rzecznego gruntu do połowów sandaczy i szczupaków na martwą rybke. W postaci przyłowu wyciągnęła suma 150cm bez najmniejszego oporu. Po sezonie nie zauważyłem jakiś przetarć czy zniszczeń.
Dużo tańsza, też ok stosowana w poprzednich sezonach jest  http://allegro.pl/zylka-mistrall-admunson-carp-black-0-35mm-1000m-zy-i6706222934.html (2017/11/12 23:04)

JKarp

Witam serdecznie! Jako ,że przegląd sprzętu na następny sezon trwa to poszukuje żyłki głównej. Zazwyczaj mam przyjemność łowić na starorzeczu Prosny i jest tam duzo zaczepów a zdarzają się nawet amury około metra to szukam żyłki wytrzymałej na gwałtowne odjazdy. Nierzadko łowię też na żwirowni i torfowisku gdzie również są ogromne amury i karpie to potrzebuje wytrzymałej żyłki. niewiem czy wybrać fluo czy camo. zależało bym mi na szpulach po 1000m bo musze wyposażyć w żyłke 4 kołowrotki okuma axeon 565

Czerwona Jet Fish Senzor Line lub Gardner Sure Cast też czerwona. Kolor ryb nie straszy a doskonale widoczna w nocy.
JKarp (2017/11/13 09:14)

spines21

W poprzednim sezonie wraz z kolegami używaliśmy żyłki Quantum.
Quantum Quattron PT Salsa.
Bardzo dobra linka,żadnych problemów z plątaniem,zrywaniem.
Była na kilku młynkach i u wszystkich sie sprawdziła.
W nowym sezonie przetestuje żyłki od Robinsona-
-Carpex Neon Red
-Nano Core Carp
  (2017/11/13 13:44)