Witam W niedzielę wezmę udział w zawodach spławikowych na żwirowni. Akwen ma ok. 3ha o głębokości(w zależności od brzegu ich rozegrania) ok 2m do 4-5m pod batem 7m. Dno, o kolorze ciemnopiaskowym, jest kamienisto-żwirowe lecz zdarzają się miejsca dość zamulone. W łowisku przeważa populacja płotki lecz licznie występuje także leszcze, karaś, krąp, lin oraz karp. Zamierzam kupić spożywke, joka, ochotkę hakową, pinke oraz ziemię(pewnie bełchatowską). Czy jesteście w stanie pomóc mi w doborze odpowiedniej zanęty? Polecona mi została zanęta Lorpio Płoć oraz Leszcz (chyba obie z dopiskiem "special"). Będąc w sklepie widziałem także te z Marcela, Sensasa, Robinsona. Myślę, że te zanęty są o wiele lepsze(i na pewno droższe :) ) lecz nie wiem dokładnie którą paczę wybrać. Głównie chcę nastawić się na płoć lecz waham się czy nie zmieszać także z zanętą leszczową. Zależy mi na tym aby mieszanka dobrze pracowała w wodzie i nie przeżarła ryby. Myślę, że ochotka( 1l lub 05,l) + ziemia oraz 2kg zanęty + ziemia wystarczy. W jakich proporcjach nęcić na początku? Ile jokersa z ziemią i ile spożywki? Jak sprawdzić czy łowię w mule czy na twardym dnie, oraz co zrobić by nie wciągało mi haczyka oraz zanęty? Łowię batem 7m lub ewentualnie odległościówką. z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam Piotrek
Witam kolego. Z zanety moge Ci polecic sensasa gros gardons jest to skuteczna zaneta na plotke jak i na leszcza i 1kg w zupelnosci wystarczy do tego dodaj ok 200g konopii mielonych i ewentualnie pol paczki slonecznika co zapewni lepsza prace zanety. Jezeli jest to jedna tura 3 godzinna to polowa tej mieszanki w zupelnosci wystarczy. Do tego dodasz 2kg ziemi lub gliny argille w zaleznosci od koloru dna. Pol litra joka zmieszaj z 2kg ziemi lub gliny(kolor dna). Na poczatek podaj polowe spozywki i polowe ziemi z jokiem reszte bedziesz mial na donecanie. Co do dna to sprawdzisz to gruntujac tzn ustaw grunt na styk z dnem i jezeli ponownie wrzucisz gruntomierz tak zeby szybko opadl a splawik bedzie stal tak samo tzn ze dno piaszczyste (dodajesz gline do zanety) jezeli zniknie pod woda to muliste (czyli ziemia). Dodatkowo mozesz ugotowac ok 200g konopii i co jakis czas podawac to za pomoca procy. (2012/08/23 20:45)