Do kiedy żeruje karp?
utworzono: 2010/10/14 04:21
witam szanownych kolegów mam takie pytanie do kiedy żeruje karp jak bardo musi być zimno aby przestał aktywnie żerowac ? ogólnie mówiąc jakie sa szanse na karpia w listopadzie?
[2010-10-14 04:21]
gdy spada temperatura spada takze szansa na zlowienie karpia,mozesz probowac gdzies na stawach chodowlanych ja bynajmniej karpiowki odlozylem do wiosny
[2010-10-14 18:03]
radziłbym szukać karpi na łowiskach komercyjnych chociaż na wodach pzw różne cuda się dzieją
[2010-10-14 18:22]
no faktycznie kolo w listopadzie zlowil7karpi na zbiorniku pzw okazalo sie ze dzien wczesniej pzw wpuscilo tam ok 300szt karpia po ok 1,50kg
[2010-10-14 18:39]
no ja bym stawiał na jakieś stawy komercyjne czy inne niewielkie wody
oglądałem kiedyś film z mroczkiem (część 5) kręcony na stawie parkowym w poznaniu właśnie późną jesienią.bardzo ciekawy.ponoć nawet do pokrywy lodowej można łowić.
[2010-10-14 18:57]
Cześć
Według moich doświadczeń nie da się określić czy w listopadzie przy temp -2 powietrza karpie żerują czy nie. Najważniejsze to je znaleźć a reszta to kwestia dobrania kulek, zapachów itp.
Przecież niemożliwe jest żeby wcale nie żerowały. Teraz karpi powinno się szukać dość głęboko. Jutro jadę na zasiadkę. Kolega nęci na głębokości ok 7 metrów. Nie poddaję się do lodu :-).
Janusz JKarp
[2010-10-15 07:41]
ja na wodzie pzw . Nęce tam od połowy sierpnia i miałem wyniki :) choć ostanie trzy tygodnie Karpie jak obrażone nic nie skubną nawet. czyżby się już wyniosły z mojego łowiska na głębsze wody ?? Cóż trudno trzeba popływać za sandaczem :) pozdrawiam wszystkich:)
[2010-10-15 09:07]
Cześć
Czasami radykalna zmiana smaku kulek daje wyniki. Mnie ostatnio brały miśki na bałwanki Prawn And Pepper z Tuttisem Mainlina.
JKarp
[2010-10-15 09:27]
Kilka lat temu trafiłem karpika ok. 15 listopada w nocy na czerwonego robaka temperatura ok. 2 st. + [2010-10-15 13:18]
Jeśli za karpia uznamy ledwo ponad wymiarowy osobnik tego gatunku to powiem, że żerują cały rok, gdyż dwa sezony temu z pod lodu złowiłem wymiarową sztukę, której zdjęcie zamieściłem w galerii.
Jeśli jednak karpiem nazywamy monstrualne osobniki, na które polują wyspecjalizowani karpiarze to zdecydowanie żerują one wyłącznie wtedy gdy woda ma odpowiednio wysoką temperaturę. Tzn wtedy żerują bardzo aktywnie. W temacie kolega pyta czy w listopadzie żerują karpie. Powiem tak, na pewno żerują ale szanse ich złowienia są niewielkie gdyż ich aktywność znacznie spada.
[2010-10-15 19:49]
Dzisiaj połowiłem karpi na Odrze na 5 metrach głębokości w liczbie 5 sztuk . Wszystkie jakby z jednego miotu bo po 40 cm . Brały na 5-6 białych a do kosza pakowałem HPB Stila Duży Karp .Woda zimna jak diabli ale szkodniki podchodziły , brania były całkiem mocne jak na tą porę roku i na temperaturę wody .
[2010-10-15 20:07]w takimrazie chyba zaryzykuje i wyskocze jeszcze na tą jesdna ostatnią noc :) pozdrawiam [2010-10-15 20:15]
W Łazienkach żeruje cały rok - bierze na chrupki , wafelki od loda , salceson z kanapek . Ha ha . Pozdrawiam i mimo wszystko życzę jeszcze 1 karpika w tym roku . Szanse są jednak niewielkie.
[2010-10-15 20:22]
Witam wszystkich:)
Powiem,że Karp teraz jak i inne gatunki żeruje prawie cały rok,jeżeli nie ma lodu to można go złapać! co roku mam na kiju karpia w grudniu czy w styczniu jeżeli nie ma lodu...choć i nie możliwe jest możliwe bo i z pod lodu również złapałem:) tylko dziura była za mała:))
[2010-10-15 20:27]