Zaloguj się do konta

Do czego służy taki koszyczek ?

utworzono: 2012/07/31 10:21
wobler 1995

Zastanawiam się w jakich łowiskach, lub sytuacjach stosuje się takie koszyczki. Jeżeli ktoś wie proszę o odpowiedz:) [2012-07-31 10:21]

Iras1975

Wygląda jak "coś" na dalekie rzuty. Moje pierwsze koszyczki były podobne, robiłem je z drucianych wałków do kręcenia powabnych loków.

Matka nie była zadowolona z mojej pomysłowości.:)

[2012-07-30 21:17]

wobler 1995

Dzięki iras za odpowiedź:) Zastanowiła mnie taka konstrukcja, gdyż sam zabieram się za robienie koszyczków tylko miałem problem z zamontowaniem obciążenia, a takie rozwiązanie wydaje mi się łatwiejsze w wykonaniu. [2012-07-30 22:03]

Bernard51

Tak uzywalem kiedys do dalekich rzutów, montowalem to na koncu żylki a 60-70cm o koszyczka na kretliku wieszalem hak,brania na zasadzie samo zacinania, luz pod wedka zylki wybieral i zaciecie!
[2012-07-31 13:11]

gtsphinx

Ten koszyczek wygląda na taki który opada ciężarkiem do dna. Jeżeli te druciki z ciężarkiem są ruchome w stosunku do koszyczka, to możliwe że taka konstrukcja koszyczka może powodować wytrząsanie mniej ubitej zanęty przy stuknięciu o twardsze dno np. żwirowe. Ale jest to tylko moja teoria i mogę się głęboko mylić ;)
[2012-07-31 22:44]

mikku

Ten koszyczek to patent firmy Browning. Nazywaja go speed pod lub speed feeder. Tak jak kolega wcześniej mówił służy do dalekich rzutów a przynajmniej na pewno dalej się nim rzuca. Tak opisuje go producent :  Dzięki zamocowaniu ciężarka poza obrysem koszyka przesunięto jego środek ciężkości uzyskując perfekcyjne właściwości rzutowe. Koszyczkiem Easy Speed każdy wędkarz dorzuci dalej niż innym typem koszyczka o takiej samej wadze. 

Mam nadzieje, że pomogłem. Pozdrawiam Mik [2012-08-02 14:02]