u?ytkownik99254
Włączę się tutaj z krótkim wyjaśnieniem jeśli jeszcze ktoś oprócz Śliwy80 nie zakumał bazy o co poszło. Poszło o to, że kolega Śliwa80 potraktował temat bardzo jednotorowo.
Podejrzewam, że jakieś 90% wędkarzy zdaje sobie sprawę, że ten dynks został stworzony dlatego, że kołowrotek musi mieć możliwość zaczepienia luźnej żyłki kiedy chcemy go przewozić oddzielnie - nie na wędzisku, a dodatkowo mamy do dyspozycji zapasowe szpule, na których mamy różnej grubości medium.
I cała sprawa nie wywołałaby takiego zamieszania, gdyby kolega Śliwa80 skonstruował swoją wypowiedź nieco inaczej.
Myślę, że mogłoby to być coś w takim stylu :
-" Wiem, że klips powstał jako udoskonalenie szpuli w wyniku wieloletnich doświadczeń konstruktorów w celu zabezpieczania żyłki przed spadaniem zwojów w czasie transportu. Jednak widziałem wielokrotnie jak ludzie używają klipsa do oznaczania odległości rzutów przy lekkim połowie lub podczas punktowego nęcenia i sam jestem skłonny przyznać, że to interesują technika"...
Ja sam wtedy inaczej bym temat potraktował. Starałbym się człowiekowi tłumaczyć z własnego punktu widzenia pewne sprawy o których jak widzę pojęcie ma blade. Ja sam też w niektórych dziedzinach mogę mieć braki w wiedzy, więc byłoby uzasadnione aby nawiązać zdrową polemikę.
Stało się jednak inaczej i oprócz tego że "piejo kury, piejo"... niepotrzebnie zabrnęliśmy w kozi róg.
Dla mnie i dla wielu wędkarzy używanie klipsa jako hamulca jest wierutna bzdurą i mniemam kolego Śliwa80, że nie zdołasz większości z nas przekonać do swojego zdania w tej kwestii.
Źle zacząłeś, źle rozwinąłeś, źle skończyłeś próbując dyskredytować setki użytkowników którzy być może wędkują od czasu kiedy ty byłeś dopiero notatką w księdze planów na pięciolatkę u Św. Piotra. Co to znaczy że... :" tak wielu na tym portalu" (-)? Co to znaczy? Czy mam rozumieć, że przybyłeś by oświecić nas, laików i żółtodziobów, by naprostować poglądy niewiernych, bo ty jesteś kimś, bo łowisz karpie. Bo oglądasz filmy z Mroczkiem, który notabene jest tak daleko, że będzie ci wciskał każdy kit który mu każe wciskać kolejny sponsor?! Każda duperela którą pokaże Mroczek i wielu jemu podobnych speców to tylko blichtr, kit, reklama i konina, tylko że dobrze opłacona. Zatem podobne autorytety możesz sobie traktować poważnie jako karpiarz, ale nie jako wędkarz.
Ale osiągnęliśmy jakiś kompromis, bo już kilka razy sam powtórzyłeś, że "klips służy nie tylko do", czyli chyba zaczynasz kumać to, co tłumaczyłem tobie od początku. A to już jakiś sukces. Może kiedy żyła z brzękiem kilka razy ci uskoczy na łowisku przy takich metodach, przyznasz nam rację. Ale póki co rzucaj na zdrowie i nie tłumacz się, że tego nie stosujesz. Jeśli bowiem nie stosujesz, to po jakiego grzyba zawracasz gitarę tak niezdrowym tematem.
Pozdrawiam serdecznie - wszystkich, a szczególnie Olę, bo ma babka jaja!
(2012/05/24 17:34)