Jak długi spinning wybrać ? Chodzi mi o Konger carbomaxx team spin, 240 czy 270cm ? Łowie z brzegu na stawie. Jaki ciężar wyrzutu wybrać ?
Jak długi spinning wybrać ? Chodzi mi o Konger carbomaxx team spin, 240 czy 270cm ? Łowie z brzegu na stawie. Jaki ciężar wyrzutu wybrać ?
Jak na szczupaka i z brzegu. To 2,7m i cw do 30g.
Ja mam Team Dragona 3m 21gr I wyciąga ponad 70cm szczupaki. Ostatnio takiego, zaczepionego za płetwę grzbietową wyciągnąłem na 2,7m wędkę c.w 12gr . Moim zdaniem większe znaczenie ma kołowrotek ,a konkretnie jego hamulec.
A czy przy cięzarze wyrzutu 30g mogę łowić przynętami ponożej tych 30g ? Na tym ogłoszeniu pisze że mpin. wyrzut to 30g i maks. wyrzut 30g http://allegro.pl/konger-carbomaxxz-team-spin-270-30g-dobry-spinning-i4145658810.html
A czy przy cięzarze wyrzutu 30g mogę łowić przynętami ponożej tych 30g ? Na tym ogłoszeniu pisze że mpin. wyrzut to 30g i maks. wyrzut 30g http://allegro.pl/konger-carbomaxxz-team-spin-270-30g-dobry-spinning-i4145658810.html
Nikt nie udzieli Tobie jednoznacznej odpowiedzi na temat tego jaka długość kija będzie dla Ciebie odpowiednia. Wpływ na to ma wiele czynników. Liczy się przede wszystkim to co Tobie będzie najlepiej odpowiadało. Najlepiej abyś udał się do najbliższego sklepu i potrzymał w ręce kije o różnych długościach. No chyba, że masz możliwość potrzymać wędki swoich kolegów po kiju.
Osobiście łowię z brzegu i jak dla mnie długość 2,7 m to długość maksymalna...próbowałem łowić kijami dłuższymi ale to jest już zbyt męczące i komfort łowienia znacznie spada. Obecnie "przesiadłem" się na kije w granicach 2,3 - 2,5 m i jak dla mnie jest to strzał w 10-tkę.
(2014/05/03 12:33)ja łowię z brzegu na kij długości 270cm ale muszę uważać n drzewa bo wystarczy chwila nieuwagi i zestaw wisi
(2014/05/03 15:57)Zdecydowałem się na kij kongera carbomaxx team spin jest nie drogi i całkiem wygodnie się go mi trzyma. Dziś byłem chwilę z kolegą na rybach i dał mi kilka razy nim rzucić. Długość była to 240cm. czy kijem 270 da się dalej zarzucić niż kijem 240 ?
Długi kij bardziej męczy rękę. Osobiście łowię na kije 215 i 220 i spokojnie z brzegu daję radę