Chciałbym sobie kupić taki "elegancki - zawodniczy" podbierak dokręcany do sztycy, ale patrząc na ofertę sztyc nie mam pojęcia jaką dobrać długość. Łowię głownie na bata 6 m, bolonkę 5 m, odległościówkę 3,9 m, feeder 3,3 - 3,6 m.
moim zdaniem równiez nie kupuj krótszej sztycy niz 3 metry. Ja uzywam feederow 3.6m i mam sztyce 3m- jest w sam raz. Wczesniej mialem sztyce 2m i byla zdecydowane za krotka (2018/12/15 15:56)
To jaką sztycę kupisz to zależy od Twojego budżetu, gdyż cena sięga kilkuset złotych!. Masz dwa rodzaje sztyc: teleskopowe i nasadowe. Szukaj sztyc min 3m. Ja osobiście mam 4m nasadową z Trabucco ( cena około 120 zł) i przeważnie używam 3m. Pamiętaj żeby kosz był lekki i najlepiej miał pływaki. Uważaj bo niektóre sztyce i kosze mogą nie pasować do siebie pod względem rozmiaru gwintu !!! (2018/12/15 20:01)
Ja też posiadam 4 metry tylko i wyłącznie dlatego że woda na której wędkuje na 3-3,5 metra jest zarosnięta.Wszystko zależy od tego gdzie wędkujesz:) (2018/12/15 21:16)
Przyznaję, że sam dwa lata temu stałem przed podobnym dylematem. Kupiłem nasadowego Colmica 3m, który niestety pekł przy podbieraniu karpia. Umiem podbierać, ryba miała około 3-4kg, więc to nie była moja wina. Być możę jakaś wada fabryczna. W każdym razie ta sztyca nie wytrzymała roku. Kolejną sztycę postanowiłem kupić nieco droższą ale z planem, że ma posłużyć lata. Miała same dobre opinie i to mnie przekonało. Wybór padł na "Drennan Series 7 Ex-strong Carp Match 3,3m". Powiem krótko...bajka. Sztywna, rewelacyjnie wykonana i mocna. Fajne jest to, że 2-gi i 3-eci element mają gwint (zblokowany więc nie grozi obrót) co pozwala na składanie jej na dwie długości w zależności od potrzeb.
Reasumując, jeżeli tylko budżet pozwoli, to polecam Drennana. Na pewno będzie Kolega zadowolony.