Pytanie zadane cokolwiek nieprawidłowo, precyzyjnie powinno ono brzmieć: "Jaki wpływ na brania ma długość przyponu w wędkarstwie gruntowym?" Temat-rzeka...
Naprościej-najprymitywniej rzecz ujmując: Czym dłuzszy przypon, tym równoczesne: - przyneta zachowuje sie naturalniej - poczatkowy opór przy zassaniu przynęty jest mniejszy - obserwacja brań jest mniej precyzyjna,aż do przeoczenia zdecydowanej większości brań .
Rozwinąć to mozna w dłuuugi elaborat i na pewno koledzy dołożą tu swoje doświadczenia, ale dobranie długości przyponu do konkretnego łowiska, konkretnej przynęty i konkretnego zestawu winno opierać się na uwględnieniu tych czynników. (2013/10/06 16:12)
Odsyłam do klasyków takich jak Andrzejczyk ( Wędkarstwo jeziorowe ) czy Strzelecki ( Wędkarstwo rzeczne ) . Długość i oczywiście przekrój przyponu ma istotny wpływ na brania ryb. I nie chodzi tu tylko o klasyczną gruntówkę ale również odległościówkę, przystawkę czy rzeczna czy jeziorową o przepływnce nawet nie wspomnę. To jest tak oczywiste że aż same pytanie uważam za trochę ,,trywialne" Julian (2013/10/13 12:32)
Od sklerozy głowa nie boli tylko nogi. Z Tadeusza Andrzejewskiego zrobiłem Andrzejczyka . Aż musiałem sprawdzić w mojej bibliotece. Polecam fantastyczna książka. Ps. Za pomyłkę przepraszam. Julian (2013/10/13 14:49)