dipy i bioaktywatory

/ 7 odpowiedzi
Witam kolegów ostatnio przeglondając serwis aukcyjny moją uwage zwruciłe dipy i bioaktywatory są bardzo zachwalane przez sprzedawców, jednak mam wątpliwości czy to naprawde jest taki złoty środek na te nasze rybki. Nigdy tego nie stosowałem. Co o tym myślicie?
Waldi Fish

Na pewno pomagają, ale nie należy sądzić, że ich zastosowanie spowoduje, że ryby będą brały jak szalone o każdej porze roku i dnia. Są takie dni, że ryba nie bierze i wtedy najbardziej apetyczne zapachy tego nie zmienią. Poza tym trzeba jeszcze umieć wybrać najbardziej  odpowiedni dip lub atraktor, bo w różnych porach roku nawet ten sam gatunek będzie preferować różne zapachy, nie mówiąc już  o tym, że różne gatunki lubią różne zapachy. Trzeba jeszcze dodać, że dużo też zależy od tego, jakie zapachy stosują najczęściej wędkarze na danym łowisku, bo mogli ryby przyzwyczaić do określonych zapachów i będą one bardziej skuteczne na danym łowisku a na innych nie. Podobnie jak z przynętami, również  z zapachami trzeba eksperymentować i nie ma tu gotowych rozwiązań, które byłyby trafne w każdej sytuacji. (2010/03/09 19:00)

u?ytkownik23540

Ci co to sprzedają to na pewno bedą chwalic,zapewniac itd,"z półki musi zejśc".Może rzeczywiscie troche pomagają, ale żeby dawały 100% skutecznosc to nie bardzo....Pozdrawiam. (2010/03/09 19:05)

Waldi Fish

Masz rację w tym względzie. Każdy sprzedawca chce sprzedać swój towar i będzie zachwalać jego zalety, a my - kupujący musimy zawsze brać poprawkę na to co mówi sprzedawca. (2010/03/09 20:01)

Waldi Fish

To dip produkowany przez Bogdana Bartona. Przeczytałem tekst napisany przez Bartona, z którego można wywnioskować, że ten dip składa się z larw owadów i mięczaków, które są chętnie zjadane przez ryby. Moje wątpliwości budzi nieco fakt, że autor poleca przechowywać dip w temperaturze pokojowej i twierdzi, że może w takich warunkach przez rok być przechowywany, a przecież w takiej temperaturze mogą zachodzić procesy rozkładu związków organicznych, które powodują zmiany w dipie. Może jednak w nim chodzi głównie o ten "smrodek". Nie próbowałem tego dipu stosować w czasie połowów, więc, aby autorytatywnie stwierdzić jego efektywność, musisz zasięgnąć opinii, tych którzy go używali. (2010/03/10 19:00)

u?ytkownik23540

Kupilem wlasnie na allegro ten dip,ten sam w zeszlym roku.Bez rewelacji,ani lepiej ani gorzej. (2010/03/10 19:34)

Waldi Fish

Za to opis chwalący ten dip bardzo długi, chociaż nie zawsze zgodny z zasadami gramatyki. (2010/03/10 20:02)