Daiwa vs Schimano kolowrotki
utworzono: 2012/03/09 18:08
Witam piszcie koledzy w tym poscie ktora firma waszym zdaniem jest lepsza podajcie przyklady kolowrotkow ktore warto kupic z tych firm a jakie modele lepiej unikac. Chodzi mi o kolowrotki spiningowe. Z pewnoscia przyda sie to wielu kolegom. Z gory dziekuje za wypowiedzi:)
[2012-03-09 18:08]
osobiście nie używam kołowrotków tych firm ale kolega ma daiwy i to nie tanie i po sezonie ciężkiej orki na pomorskich rzekach słychać już zgrzyty z tego co mi mowił to nie lubi piasku, jak większość kołowrotków ale za tą cenę to trzeba już wymagać [2012-03-09 18:48]
Mam Daiwe Regala-Z 2500,kilometry plety przekręcił,żyłki również i się nawet nie zająknął,innymi słowy jest spoko.
[2012-03-09 19:41]
posiadam dwie Daiwy PROCASTER 2050X ijestem z tych kołowrotków zadowolony.
Mam też:
SHIMANO-EXAGE 1000FA
SHIMONO-EXAGE 2500RC
SHIMANO-STRADIC 2500GTM-RC
SHIMANO-CATANA 2500RB
Są to na prawde porządne kołowrotki
POLECAM
[2012-03-09 22:36]
Cos malo sie wypowiadacie na temat tych kolowrotkow z tych firmy a sa przecierz dosyc popularne
[2012-03-10 20:01]
Cos malo sie wypowiadacie na temat tych kolowrotkow z tych firmy a sa przecierz dosyc popularne
[2012-03-13 12:46]
Kołowrotki tych marek są wspaniałymi maszynkami,ale od 800zeta w górę.Mam twin powera,świetny kręciołek,jak macie wydac 200-300zeta za byle jaki shimaniak,to lepiej kupcie jakiś Spro. [2012-03-13 13:32]
Witam. Fajny pomysł z tym porównaniem.Sam posiadam Shimano Exage 2500 FC stosuje go do spiningu maxymalny ciężar przynęt 17gr i jest na prawdę dobrym kręciołem.Nic nie skrzypi,nie trzeszczy i nie stuka :) Bardzo równo nawija żyłki.Hamulec perfekcyjny. Polecam ;p [2012-03-13 18:55]
A ja mam troche pecha z schimano kupilem schimano technium 3000SFC i po dwuch wypadach sie rozlecial wiec pojechalem do sklepu i wymienilem na nowy bez problemu a nowy rozlecial sie na pierwszej wyprawie wiec pojechalem znowu do sklepu i wymienilem na schimano Rarenium 2500CI4FA ciekawe jak ten bedzie sie sprawowal. Prawdopodobnie cala ta seria w sklepie byla felerna tak mi sie wydaje. Jedyne co mi sie podoba to zadnych problemow z reklamacja i nie zrazilem sie do tej firmy. Nawet w najlepszych firmach zdazaja sie felery.
[2012-03-14 13:31]
shimano EXAGE nie polecam to jest słaby jakościowo kołowrotek do okazyjnego używania się nadaje tak jak większość koł na rynku ale do intensywnego użytku jest za słaby po 1 sezonie słychać przekładnie zdecydowanie trwalsze kołowrotki robi okuma ,,jak by porównać
1 okuma epix
2 shimano exage
to okuma jest kilkukrotnie trwalsza w podobnych pieniądzach ale jak masz sentyment do jakiejś marki to szukaj ori japan bo exage to malezja ale ile ori japan kosztuje ?? i zachodzi pytanie czy warto może jednak inna marka równie dobra lub lepsza pod względem jakości nie image firmy
[2012-03-14 13:43]
Zachecam do dalszych wypowiedzi. Cs malo o Daiwie sie wypowiadacie chyba mniej popularna od Schimano.
[2012-03-14 19:50]
Jak wam sie sprawuja te firmy? Moze opiszecie wasze kolowrotki i czy warto je kupowac
[2012-03-19 08:57]
Ja mam Technium SFB i po jest ok. Generalnie przewaga Shimano nad Daiwą jest taka, że Shimano ma w Polsce serwis.
[2012-03-19 11:27]
Ja mam TP 4000FC Japan i TP 2500FB i jestem zadowolony, miałem jakiegoś małego Dragona i też dawał radę.
Na temat Daiwy nie ma zdania bo nie używam, ale na dużym portalu spinningowym czytałem coś o ząbkowaniu mechanizmu.
[2012-03-19 14:06]
Kol. berthold z tego co mi wiadomo to wersja FC i RC Exage jest z Japonii a nie z Malezji... Najpierw poczytaj trochę w internecie, potem wpisuj na forum. [2012-03-19 16:34]
Slyszalem ze Exage sa dobre tylko do lekkiego spina.Opinie sa podzielone ale to informacje wyczytane na innych forach. Znajomy ma i se chwali stosuje go na pstragi i okonie.
[2012-03-19 19:45]
Witam piszcie koledzy w tym poscie ktora firma waszym zdaniem jest lepsza podajcie przyklady kolowrotkow ktore warto kupic z tych firm a jakie modele lepiej unikac. Chodzi mi o kolowrotki spiningowe. Z pewnoscia przyda sie to wielu kolegom. Z gory dziekuje za wypowiedzi:)
ponawiam moze jeszcze ktos cos dopisze do tematu
[2012-04-11 13:17]
A ktora z tych firm jest waszym zdaniem lepsza?
Używam kołowrotków obu tych firm i nie wiem która lepsza bo i Daiwa i Shimano mają bardzo dobre kołowrotki.
Trzeba jednak pamiętać że kołowrotek danej firmy to nie wszystko.
Trzeba go umiejętnie dobrać do wędziska,metody,stosowanych zestawów czy w spinningu przynęt itp..Jeśli wędkarz wykaże trochę wiedzy i inicjatywy będzie zadowolony z kołowrotków tych firm.
[2012-04-11 13:28]
Kol. berthold z tego co mi wiadomo to wersja FC i RC Exage jest z Japonii a nie z Malezji... Najpierw poczytaj trochę w internecie, potem wpisuj na forum.
Kolego nawet Stradica na nasz rynek robią w Malezji (od modelu FD) a co dopiero Exage'a. Jak znajdziesz gdzieś kołowrotki Made In Japan Shimano nowe za mniej niż 300 pln to daj znać, wezmę na handel...
[2012-04-11 13:50]
Odnośnie produkcji Made In China to jestem za opinia ze niestety wiekszość produkowanych tam rzeczy to szmelc którego podstawowa zaleta jest cena tutaj produkuje sie glownie produkty pod konkretna cenę, już produkcja z Malesji, Tajwanu, Korei (też Azjaci) jest na wyższym poziomie technicznym, a przede wszystkim materiałowym. Swoja wypowiedz podpieram kilkunastoletnim pobytem w ChRL."Kol. berthold z tego co mi wiadomo to wersja FC i RC Exage jest z Japonii a nie z Malezji... Najpierw poczytaj trochę w internecie, potem wpisuj na forum.
Kolego nawet Stradica na nasz rynek robią w Malezji (od modelu FD) a co dopiero Exage'a. Jak znajdziesz gdzieś kołowrotki Made In Japan Shimano nowe za mniej niż 300 pln to daj znać, wezmę na handel...
Czytałem na pewnym forum wątek o przeniesieniu produkcji przez firmy Daiwa i Shimano do krajów typu Chiny,Malezja czy Tajwan i pozwolę sobie przemycić jeden post.
Cyt."
[2012-04-11 14:51]
posiadam jeden z wielu kołowrotków Shimano np.SUPER X 4000GT,wyprodukowany w Japoni,kupiony 5lat temu koszt 250euro,a czy dzisiaj jest tam produkowany tego nie wiem,z Daiwy posiadam jedynie kij sandaczowy ciężar wyrzutu 10-40 wyprodukowany w Szkocji, [2012-04-11 15:17]
witam,mało piszecie o Daiwie, mniej popularna w Polsce i chyba Shimano weszło na polski rynek wcześniej. Mam kołowrotki Daiwy Infinity 5500 z szpulą wolnego biegu. Moim zdaniem jest to najlepszy kołowrotek typu Big Pit zero problemu, duża moc, hamulec po prostu bajka (nie zacina się jak w shimano, przy odjeździe dużego karpia czy suma na 50m.) używam ich od 5lat i nie zamieniłbym na nic innego.pzdr. [2012-04-11 15:29]
witam,mało piszecie o Daiwie, mniej popularna w Polsce i chyba Shimano weszło na polski rynek wcześniej. Mam kołowrotki Daiwy Infinity 5500 z szpulą wolnego biegu. Moim zdaniem jest to najlepszy kołowrotek typu Big Pit zero problemu, duża moc, hamulec po prostu bajka (nie zacina się jak w shimano, przy odjeździe dużego karpia czy suma na 50m.) używam ich od 5lat i nie zamieniłbym na nic innego.pzdr.
Dokladnie moge potwierdzic infinity to super maszynki tesciu ma takie i naprawde chwali jeszcze ma emblemy i tez super kreciolki
[2012-04-11 18:53]