Daiwa Ninja LT 4000 vs Okuma Ceymar XT-40

/ 8 odpowiedzi
Witam,

Tak jak w temacie, po roku spinningowania z brzegu - przymierzam się do kupna nowego kołowrotka do połowu z łódki z wędką berkley e-motion 2,13m. Wiem że Daiwa Ninja LT i Okuma Ceymar XT to jedne z najpopularniejszych kołowrotków spinningowych i wielu wędkarzy już je testowało dlatego proszę o poradę który by się lepiej nadał do połowu szczupaka i sandacza, a także ew. opis zalet i wad tego/tych kołowrotków jeśli ktoś miał z nim/nimi styczność.

Pozdrawiam, do połamania wędek!
cierpliwy1

Daiwa Ninja ,to słaby kołowrotek do spininngu .Chyba że będziesz łowił na jeziorkach bardzo lekkimi głókami ,to może jakoś będzie .Ogólnie nie polecam łowiłem nim 1 miesiąc i odłożyłem słabizna (2020/10/12 22:38)

fishark

Przedmówca chyba trafił na wadliwy egzemplarz. Ja mam od jakiś 5 miesięcy Daiwa Ninja LT 4000 w feederze, zwijam nim koszyczki 60-80gr i nie widzę zużycia. Na samym początku po zakupie wymieniłem tylko smar i dodałem łożysko do rolki kabłąka. (2020/10/13 15:20)

Takitam

Czyli patrząc po plusach co najmniej 3 osoby są zadowolone z Daiwy :) (2020/10/14 19:33)

Jakub Woś

Czyli patrząc po plusach co najmniej 3 osoby są zadowolone z Daiwy :)

Ktoś Ci pisze, że kupił nowy kołowrotek i od razu rozkręcił go żeby nasmarować i dołożyć łożysko a Ty widzisz zadowolenie z Daiwy? (2020/10/14 19:53)

Takitam

Wiele osób tak robi po zakupie kołowrotka więc hmm a skoro działa dobrze . . . przynajmniej tak zrozumiałem (2020/10/14 20:28)

zigi_wawa

Witam, posiadam obydwa i z ich pracy jestem zadowolony z tym że Daiwy używam częsciej na feederku cw 150g, kilka razy na spinningu. Jednak biorąc pod uwagę serwis obydwu producentów to jednak skłaniam się ku Okumie. Miałem przygodę nad wodą i zgubiłem nakrętkę od szpuli bez problemu serwis Okumy wyslał mi ją za darmochę. Co do serwisu daiwa niestety nie mam pochlebnych opinii, chciałem zareklamować uszkodzoną wędkę w ramach gwarancji na serwis, jednak sklep w którym została zakupiona już nie istnieje, daiwa odmówiła przyjecia bezpośrednio od klienta produktu reklamowanego.
Co do pracy obydwu kołowrotków używane są na wodach stojących jak i na dużych rzekach Wisła, Narew, Bug bez problemu nawet z większymi przynetami.
Więc wybierając w przyszłości sprzęt również będę zwracał większą uwagę na obsługę po sprzedażową, przecież sprzęt kupuję na dłuższy czas a nie na jeden sezon.

Pozdrawiam
Grzegorz (2020/10/23 14:04)

Dartne99

Rozkrecilem nowy Daiwa Ninja 2000 i prawie nie mial smaru (2020/10/23 21:01)

Takitam

Dzięki za opinię - przechyliła szalę i klamka zapadła : zakupię Okumę Ceymar XT-40, tymbardziej że posiadam na feederkach 2 kołowrotki Okumy już 2 sezony i również jestem z nich zadowolony jak i z serwisu.

Pozdrawiam (2020/10/25 17:37)