Daiwa Exceler 3500

/ 5 odpowiedzi
Mam pytanie dotyczące kołowrotka Daiwa Exceler 3500. Nie mogę znaleźć nic o nim na internecie. Chciałbym aby posiadacz takiego kołowrotka opowiedział coś o nim.

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

aldente

Witam....posiadam dwa Excelery, jeden ze szpulą 3500 , drugi 4000. Użytkuję je od około 5 lat.
Jakoś tak się złożyło, że podpięte są do wędek gruntowych, c.w. 100g.  Czasem do federka.
Ten o szpuli 3500 używam też do mocnego zestawu spławikowego na lina.
Na obu kręćkach mam plecionkę Daiwa Tournament 8 Braid 0,16 , która też jest na nich od 5 lat.
Pewnie, że na ciężkie gruntówki lepszy byłby kręcioł z wolnym biegiem, ale przy zasiadce na karpia lub leszcza również i te dają radę. Kwestia wprawy i obsługi przedniego hamulca.
Działają bez zarzutu! Płynna, miękka  praca, precyzyjny hamulec. Perfekcyjny nawój plecionki. Nigdy nie dobierałem się do ich mechanizmu. Raz na rok kropelka oliwki do maszyn precyzyjnych do otworu przy osi.
Praktyczna składana korbka. Według mnie do spinningowania nie nadaje się, bo jest po prostu za ciężki. Ale do gruntówki, żywcówki, ciężkiej spławikówki, czasem do pilkera na polski Bałtyk idealny. Po 5 latach nadal bez luzów przy umiarkowanym łowieniu  w/w metodami.
  (2017/05/18 21:51)

maciek-balka

Nie wiesz czy lepiej używać go jako kołowrotek karpiowy czy lepiej sprzedać i kupić typowy karpiowy kołowrotek ? Orientujesz się może jaka jest jego cena ?  (2017/05/18 22:56)

aldente

Odpowiedziałem Ci na privie :-). Połamania! (2017/05/19 08:46)