Zaloguj się do konta

Daiwa Black Widow czy Shimano Alivio ?

utworzono: 2012/09/14 14:09
Merinossin

Witam ostatnio jakoś spodobało mnie się wędkarstwo karpiowe i planuję dokonać zakupu dwóch kijów karpiowych, jednak nie chcę wydawać na to majątku. Pytanie moje brzmi zatem następująco: Czy z dolnej karpiowej półki lepszy będzie kij Daiwa Black Widow Carp 3.9 m 3.0 lub 3.5 lbs czy może powinienem wybrać Shimano Alivio CX 3.6 m 3.5 lbs. Rozglądam się za kijami o krzywej ugięcia 3.5 lbs ponieważ łapię na ciepłych kanałach w okolicy Konina i potrzebuję kija, który nie zegnie się w pół od samego prądu. 
Dodam, że oba kije są w podobnej cenie ok 200 kilka złotych, oraz jeżeli macie sugestię abym wybrał coś troszkę droższego to również poproszę o modele patyków. 
Mile było by było dowiedzieć się od was również tego jaki kręciołek sprawić sobie do tych karpiówek. Dodam tutaj, że zależy mi na kołowrotku z średniej półki do 200zł z wolnym biegiem szpuli. 
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i wyczerpujące odpowiedzi.  [2012-09-14 14:09]

Witam kolego. Bierz Daiwę Black Widow 3lbs, a napewno będziesz zadowolony z tych kijków. Shimano Alivio moim zdaniem jest trochę miękka i sprawia wrażenie witki, dlatego nie polecam,a poza tym szybko się rysuje. Kręciołek weź najlepiej z Okumy, ale polecam też Robinsona Taurus Pro Carp, sam używam i nie mam żadnych zastrzeżeń, naprawdę fajna maszynka, a poza tym dostajesz 5 lat gwarancji. Pozdrawiam. [2012-09-14 14:22]

JKarp

Witam ostatnio jakoś spodobało mnie się wędkarstwo karpiowe i planuję dokonać zakupu dwóch kijów karpiowych, jednak nie chcę wydawać na to majątku. Pytanie moje brzmi zatem następująco: Czy z dolnej karpiowej półki lepszy będzie kij Daiwa Black Widow Carp 3.9 m 3.0 lub 3.5 lbs czy może powinienem wybrać Shimano Alivio CX 3.6 m 3.5 lbs. Rozglądam się za kijami o krzywej ugięcia 3.5 lbs ponieważ łapię na ciepłych kanałach w okolicy Konina i potrzebuję kija, który nie zegnie się w pół od samego prądu. 
Dodam, że oba kije są w podobnej cenie ok 200 kilka złotych, oraz jeżeli macie sugestię abym wybrał coś troszkę droższego to również poproszę o modele patyków. 
Mile było by było dowiedzieć się od was również tego jaki kręciołek sprawić sobie do tych karpiówek. Dodam tutaj, że zależy mi na kołowrotku z średniej półki do 200zł z wolnym biegiem szpuli. 
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i wyczerpujące odpowiedzi. 

CześćAnaconda Base - kije przy ugięciu np 3lb są zdecydowanie bardziej twardsze od Daiwy jednak na pewno daleko  im do " drągów". Kije użytkuje mój kolega w wersji 12"/3-3,25lb - miałem kilkukrotnie  okazję zarzucić tymi wędkami i holować ryby jak i Daiwami.Porównując oba kije Daiwa jest jednak parabolikiem. Kupując u Przemka masz 5 lat gwarancji na wędki Anacondy.JK
[2012-09-14 15:09]

pawelkonin99

Witaj kolego z Konina !Moi zdanie obie wędki są dober ale ja bym, wzią Daiwe 
P.S. Ja tez z konina moze sie kiedys spotlamy na kanale :d
Pozdrawiam  [2012-09-14 16:09]

Mahone

Zgadzam się z kolegą JKarp, Anaconda Base to całkiem fajny kijek, aczkolwiek daiwa black widow tez jest ok (sam ją mam). Kołowrotek to bym Ci polecał okuma trb 45 mam takie dwa i jestem z nich bardzo zadowolony (gwarancja 5 lat).
[2012-09-15 08:52]

Sam mam Black Widow wiec polecam, karpia w zyciu nie zlapalem ale jako "sumowka" moze byc. [2012-09-15 09:31]

cand

Witam.Na początek to bym proponował kij bardziej miękki będzie mniej sprawiał problemów podczas holu i zacięcia[akurat to nie jest problem w tej klasie cenowej] bardziej bym brał pod uwagę by była to wędka 12'' niż 13'' która będzie za miękka,jeszcze kwestia 2-skład sztywniejsza  czy 3-skład   miękka .
 Na początek Daiwa  12''3lbs 3-skład dobry wybór a kołowrotek CORMORAN AKX 6 PiF 5000
  Jeśli chcesz to dam Ci namiary na dobry sklep -sam taki zakupiłem i jestem zadowolony ale to na prv
pozdr.
[2012-09-18 23:17]