Czyszczenie aluminium
utworzono: 2015/12/23 22:07
Witam! Mam zamiar wyczyścić stanowisko wykonane wyłącznie z aluminium i nie wiem jakiego środku czyszczącego użyć. Zamierzam to zrobić przy pomocy środku do czyszczenia piekarników Yplon expert, ponieważ już go posiadam. Z góry dziękuję za odpowiedzi, połamania. [2015-12-23 22:07]
Najlepsza jest zwykła soda ( w Biedronce za 3 opakowania wychodzi około 3 zł ) + woda utleniona ( w aptece 3 % kosztuje 90 groszy za buteleczkę 100 g ) , razem to połączyć , żeby była taka lekko zwilżona maź i czyścić gąbeczką kuchenną , a w kącikach szczoteczką do zębów .
Jest jeszcze doskonały koncentrat w płynie 0.75 litra wraz z rozpylaczem ( jak do mycia szyb ) , Płyn ten nazywa się Meglio - ( koszt około 12 ) zł odtłuszczasz uniwersalny , czyści wszystko , od silników samochodowych , po piekarniki , odzież , kuchnię , psiuka się na ten sprzęt i czeka 10-15 minut , a potem czyści się gąbką kuchenną , ja bym na koniec , jak wyschnie po spłukaniu wodą, to jeszcze raz wyczyścił soda +czyli woda utleniona = przepiękny odblask , jakby było nowe .
[2015-12-23 22:38]
Nieźle się sprawdza Tenzi Alux Strong.
Kiedyś w robocie czyścili tym alufelgi.
Dużo zależy jak bardzo to aluminium jest zaśniedziałe i brudne.
I czy można rozebrać na części to stanowisko.
[2015-12-23 22:40]
Ok dzieki wszystkim za odpowiedzi, spróbuję tą metodą z sodą. Stanowisko dzieli się na dwie części, platformę(da się wyjąć nóżki i uchwyty), siedzisko(szuflady). Jeszcze raz dziekuje za wszystkie odpowiedzi. [2015-12-24 07:40]