Czym w hodowli karmić karpie?

/ 11 odpowiedzi
Witam. Mam mały staw i hoduje karpie. Kogo nie spytam to mówi co innego. Czym je tak naprawde karmić??
withanight88


wg mnie karp zje wszystko- ziemniaki gotowane kukurydze peczak mozesz wrzucic wszystko co masz (2009/06/11 10:55)

saw


Jeśli chodzi o kamienie Karpii to najlepiej jest stosować paszę, zajzyj tutaj: http://www.bestfeed.com.pl/polska/produkty/standard/ryba.html (2009/06/11 14:45)

pawlo572


Moim zdaniem ugotuj ziemniaki dodaj kukurydze i zboże a wtedy karpie najedzą sie do syta ;> oczywiście jak zrobisz dużo tej zanęty ! pozdrawiam (2009/06/19 15:44)

areczek13


tak naprawde to pawlo 572 dobrze ci powiedział to jest chyba najlepszy sposób na nakarmienie tych twoich karpi:::))) (2009/06/19 20:26)

spines21


zepsujesz wode tym pokarmem jak będzie go za dużo ziemniaki skisną i czapajew! kup granulat-poszukaj jakichś stawów w okolicy i się dowiesz (2009/06/19 20:51)

Irus369


Czym prędzej, bo padną:-). (2009/06/20 13:17)

wojtunio64


Napisałeś że staw mały to nie ziemniaki - zakwasisz wodę .Najlepsza kukurydza albo na allegro kup granulat pływający. Ale NIE PRZESADZAJ z karmą one w wodzie i tak coś znajdą.Kukurydzy można walnąc więcej nie psuje się w wodzie. A jeszcze strasznie lubią rzęsę .I niech rosną szybko....... (2009/06/20 21:00)

u?ytkownik11976


czasami garstka ziemniaków nie zaszkodzi ale kolega ma racje nie przesadzaj z ziemniakami, mozna tez karmić kukurydzą,chlebem a nawet wrzuć pinki do wody - też zjedza (2009/06/20 21:54)

przemo1980


Kolega Spines ma racje. Nie radzę też karmić chlebem. Chleb też moze zakwasić wodę. (2009/06/20 22:03)

karolhejnowski


czy moge karmic karpie w stawie chodowlanym gotowanymi obirerkami od kartofli (2012/05/22 12:47)

Iron21


Dlaczego je gotować?? Karpi w hodowlach karmi się surowym zbożem, a nie jakimiś "daniami" wszystko zależy od temperatury wody (im wyższa tym więcej zjedzą, szybciej zmetabolizuja, a co za tym idzie przyrosną) Karpie karmi sie dosłownie każdym rodzajem zbóż: kukurydza, żyto, pszenica, jęczmień, groch, fasola, bobik, łubin (4 ostatnie są wysokobiałkowe) nie ma sensu bawic sie w gotowanie bo to strata pieniedzy i czasu. Widziałeś kiedyś kości gardzielowe dolne karpia (pot. zęby gradłowe)?? podobne do naszych trzonowców na podniebieniu też ma zrogowaciałą tkankę która razem z "zębami" działa jak żarna do mielenia zboża.pozdrawiam (2012/05/22 18:35)