Czy znacie jakieś sposoby na rzęsę wodną w stawie?

/ 7 odpowiedzi
czy znacie jakieś sposoby na rzęsę wodną w stawie?
siwy2934

U mnie karpie i amury sobie z nią poradziły (2012/05/31 22:32)

Pitbul

kaczki (2012/05/31 23:32)

z@mela

jesli staw jest podluzny  i mozna go jakos przegrodzić  to proponuje  tak wlasnie  zrobic  i w  czasie sprzyjającego wiatru   zageszczac  rzęse  i ją   wyławiać a jak będzie jej juz naprawde malutko to amury  powinny ją wyjeść .

U mnie tak bylo ze zęsa  w stawie  pojawiala sie corocznie od czasów  "niemca" i  dzieki tej belce którą podpatrzylem  na mazurach udalo mi sie  zlikwidowac w parku rzęse  a  w zamian posadzilem grążele i  grzybienie i żabiścieki  :)  tylko jest jeden  problem  dopóki  była rzęsa byly szczupaki i okonie  a teraz  od  3 lat  słabo  nie wiem czy ludzie je wylowili bo wędkowanie nie jest  tak uciązliwe jak kiedys czy  jest tego jakis inny powód . (2012/06/01 09:05)

kaban

Cóż ja mam tylko tzw. oczko wodne i choć wielokrotnie przynosiłem rzęsę wodną to i tak po kilku dniach postu dla karasi (nie karmiłem bo chciałem żeby zjadły to co ewentualnie zostało,a ryba głodna jest zdrowsza) znikała w ich żołądkach. (2012/06/01 15:07)

mastifff

W AVON znają sposoby na przedłużanie rzęs ;-) (2012/06/01 20:25)

Jaro92

Witam, jeżeli ktoś szuka skutecznego sposobu na pozbycie się rzęsy wodnej to proponuję wapno. My posiadamy staw o powierzchni 2.7ha który był całkowicie zarośnięty rzęsą, próbowaliśmy ja wybierać, jednego roku wybraliśmy 16 przyczep lecz to za dużo nie pomagało bo rzęsą rozrastała się dalej. Staw mamy na pierwszej wodzie dlatego wpływa do niego dużo zanieczyszczeń i nawozów z pól co sprawia że staw jest bardzo żyzny, lecz także daje idealne warunki do rośnięcia rzęsy. Zastosowaliśmy wapno w ilości 350kg, po 1.5tygodnia ponowiliśmy zabieg, rzęsa po tygodniu ściemniała i 80% zniknęło. Myślę że po zastosowaniu wapna obniżyliśmy ph wody co zachamowało rozwój rzęsy. Życzę powodzenia i mam nadzieję że wam też się uda pozbyć rzęsy . (2017/07/30 13:34)

patryk1113mw

czy znacie jakieś sposoby na rzęsę wodną w stawie?

Witam. Fajnie jakbyś wrzucił do tematu fotki tego stawu. Jaki on duży jest i jak dużo jest tam tej rzęsy wodnej. Sam osobiście posiadam staw i u mnie nie występuje rzęsa wodna ale to dlatego, że staw nie tak dawno był wykopany i znajduje się on na podłożu piaskowo żwirowym oraz występują pokłady gliny. Jak już wcześniej wspomniałem lepiej było by mi się coś wypowiedzieć gdybyś pokazał stw na fotkach. Myślę jednak, że w tym przypadku powinieneś wpuścić pare sztuk amura. Ilość sztuk amura będzie uzależniona od wielkości stawu i ilości tej rzęsy wodnej. Mógłbyś też opisać jakie tam rybki pływają u Ciebie? Bo taką rzęse wodną myślę, że powinny też w mniejszych ilościach niż amur zjadać inne ryby spokojnego żeru. Wapno też używa się podając go do stawu, ale na początek sprubował bym z amurem. Wapno używa się by odkwasić wode i przeciwko zarazką i bakterią. Musiałbyś z nim uważać bo wsypane bezpośrednio do wody może udusić ci ryby w stawie. Wapno w stawach hodowlanych w stanie sproszkowanym sypie się na dno stawu po spuszczeniu wody. U mnie w stawie wody się nie spuści, a więc ja osobiście stosuję i polecam stosować wapno w stnie rozpuszczonym w wodzie. Czyli do pojemnika lejemy wodę, wsypujemy wapno, mieszamy i taki roztwór wodny wlewamy do wody jakimś mniejszym pojemnikiem. Polecam też nie wlewać wapna jednocześnie na całą powierzchnię stawu tylko podzielić go na sektory i dawkować tam wapno w różnych okresach czasu by nie wpłyneło ono negatywnie na ryby. Polecałbym też nie stosować wapna gdy ryby mają tarło lub bezpośrednio po wylęgu ryb z ikry, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na ikrę jak i małe ryby, ponieważ są one bardzo delikatne. Pozdrawiam i czekam na fotki jeśli możesz wrzucić. (2017/07/31 11:07)