Czy widziano w Polsce rekina ?
utworzono: 2012/02/07 22:21
Wierzę Ci Kolego bo ja kiedyś owego rekina złowiłem .
[2012-02-08 07:46]
Cześć :) No na pewno dużo ludzi widziało rekina w Polsce choćby w gdyńskim oceanarium .
A w "Polskim" Bałtyku , ponoć pojawiają się czasem rekiny. Podobno w 2007 r. w sieci rybaków z Kołobrzegu wpadł "żarłacz śledziowy ".Żyje on na co dzień w Atlantyku ;) .
A z innego źródła wyczytałem że :
"Rekiny zawsze były w Bałtyku! Rekin Anielski, czyli Ryna (squatina squatina) jest częścią naszego morza. Podobnie koleń (squalus acanthias). To jest mały rekin (do 1,60 cm), ale dosyć agresywny. W każdym razie pokąsać może. W sklepach rybnych można kupić filety z tego agresora." (...) [2012-02-08 08:44]
Wierzę Ci Kolego bo ja kiedyś owego rekina złowiłem .
Owszem. To prawda - koleń pospolity ( mały , ginący gatunek rekina - czyli ładny mi pospolity ) potrafi się zapędzić do rzeki. Takie zdarzenie mogłoby mieć miejsce np : w Świnoujściu.
[2012-02-08 09:21]
Cześć :) No na pewno dużo ludzi widziało rekina w Polsce choćby w gdyńskim oceanarium .
A w "Polskim" Bałtyku , ponoć pojawiają się czasem rekiny. Podobno w 2007 r. w sieci rybaków z Kołobrzegu wpadł "żarłacz śledziowy ".Żyje on na co dzień w Atlantyku ;) .
A z innego źródła wyczytałem że :
"Rekiny zawsze były w Bałtyku! Rekin Anielski, czyli Ryna (squatina squatina) jest częścią naszego morza. Podobnie koleń (squalus acanthias). To jest mały rekin (do 1,60 cm), ale dosyć agresywny. W każdym razie pokąsać może. W sklepach rybnych można kupić filety z tego agresora." (...)
Tak to prawda - sporadycznie spotyka się obie te ryby w Bałtyku ( szczególnie kolenia , który jest rzadki ). Filetów już chyba się nie kupi z kolenia ( na szczęście w nieszczęściu ) , ponieważ został on wpisany do Czerwonej Księgi.
[2012-02-08 09:24]
Aha, to o kolejne prelekcje o przyrodzie chodziło w tym temacie, ahaaaaaaaaaaaa....... [2012-02-08 10:29]
Koledzy . W Polsce jeszcze żadnego rekina nie spotkałem. Do tej pory tylko same "płotki"i "śledzie''.Pozdrawiam .hoplita.
[2012-02-08 11:19]
A ja tak żarłacza białego w Ustce po flaszce czystej wyborowej.Pozdrawiam [2012-02-08 16:34]