Od niedawna powiększyłem szeregi Koła URSUS, więc tym postem chciałbym się przywitać.
W paru krótkich słowach chciałbym powiedzieć, że etyka wędkarska jest dla mnie bardzo ważna i mocno drażni mnie bardzo szeroki temat kłusownictwa i walki z nim. Chciałbym się dowiedzieć, czy przy naszym kole działa/ją odziały SSR i jakie są wyniki ich działań? Niestety na dzień dzisiejszy nie widzę siebie w tych szeregach, a to z kilku względów: wracam do wędkarstwa po kilku latach przerwy, a ponieważ jestem "napływowym Warszawiakiem", nie znam mazowieckich łowisk, po drugie jednoosobowy SSR przy mojej posturze to lekko mówiąc średni pomysł, po trzecie, czwarte i piąte też by się znalazło.
Kończąc zatem ten post stawiam pytanie o sukcesy, prawdy i mity związane z SSR naszego koła.
witam czy u ciebie jest straz tego niewiem ale napewno w kole ci na to odpowiedza a co do reszty to rozumie doskonale twoje obawy - ja juz bylem zagipsowany z tego powodu (2009/01/26 11:58)
Na wstępie chciałbym powitać Cię Michale w szeregach naszego koła. Dla twoiej informacji w naszym kole działa sekcja Społecznej Straży Rybackiej. A ponieważ i mnie drażni kłusownictwo i brak obycia kolegów po kiju nad wodą wstąpiłem do SSR. Nasza sekcja działa dopiero od roku, jest nas czterech. Działamy na takich akwenach jak Zalew Komorów, Glinianki na Żbikowie, rzeka Utrata, rzeka Narew 7(odcinek rzeki przyległy do naszej stanicy na Strzyżach). A co do wstąpienia w szeregi SSR, to nie trzeba mieć postury mięśniaka. Bardziej przydaje się spryt i inteligencja no i oczywiście podstawowa wiedza z przepisów. Patrol składa się z minimum dwóch strażników, ale przeważnie jest nas trzech lub czterech. Możemy też skożystać z pomocy Policji lub PSR. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to będe do dyspozycji w naszym kole w każdą Środę od 17.00 do 19.30 w miesiącu Lutym
Z wędkarskim pozdrowieniem wasyl1968 (2009/01/26 22:45)
Dziękuję Wasyl za tą odpowiedź. Niestety w środy wieczorem jestem na razie obłożony i nie dam rady się pojawić, ale planuję być na spotkaniu sprawozdawczym w Arsusie, więc może wtedy uda mi się czegoś dowiedzieć.