Czy uważacie 40 cm dla węgorza to stanowczo za mał
utworzono: 2010/05/23 11:17
No raczej że troche mało. Przecież taki węgorz wygląda jak sznurówka. No ale wymiar ochronny to nie jest ustalane tak widzi mi sie ale 40cm-owy węgorz napewno chociarz raz przystąpił do tarła. Ale jeśli uwarzamy że to za małe to niech każdy dla siebie zakłada swoje własne wymiary. Ja tak robie dla mnie płoć ma 20cm okoń 25 lin 35 karaś srebrzysty 30 itp. Pozdrawiam
[2010-05-23 12:16]
Zgadzam się z kol.Matys24 jeśli wędkarz sam nie podejmie decyzji o zabiciu dużej ryby i uwolnieniu małej nikt go nie powstrzyma-ale jest nadzieja mam 35 lat (łowię 25) w tym roku po raz pierwszy nawiązałem kontakt wzrokowy z PSR patrzyli na mnie z drugiego brzegu rzeki jak na przedstawiciela innej cywilizacji,ja na nich(chyba) podobnie.Brakło im jednak chęci by przejść przez most około 400 m i dokonać kontroli,nawet jak patrzyli nie wysiedli z samochodu.Łowię głównie klenie,jazie,brzany,świnki,leszcze i biorę tylko takie od 1 kg(w przybliżeniu).
[2010-05-23 12:44]
Z penością trochę za mało. Nawet do zasznurowania trampek będzie stanowczo za krótki. Węgorz powinien mieć te 55cm najmniej. [2010-05-23 13:28]
nie wiem jak teraz pare ładnych late temu jak łowiłem węgorza w holandi to zaskoczyło mnie to że tam nie miał miary tylko dawali takie kółko nie pamiętam już średnicy ale jak węgorz przez nie przeszedł to był wolny:).Dla mnie dobrym wymiarem ochronnym by było tak 50-55cm.Samce właśnie tak dorastają najwięcej o tych wymiarów.
[2010-05-23 13:45]
Jeszcze co do zarybiania tą tajemniczą RYBĄ!!!Mam cennik i myślę,że niewielkie pieniążki przeznaczone raz do roku zapewnią,że za paranaście lat ten gatunek będzie obfitował w naszych wodach(a nie będzie gatunkiem który znika z naszych wód.Żeby nasze dzieci nie oglądały Węgorza tylko na discovery [2010-05-23 13:51]