Zaloguj się do konta

Czy to prawda - nowy przepis?

utworzono: 2011/04/29 18:58
gruby12345

chcialem zapytac sie czy to prawda jadac w czwartek do pracy slyszalem w radiu ze pzw gotuje nowy przepis odnosnie rejrstru polowow iz ma byc  tam umieszczona informacja o wymiarze ryby jak i jej waga itp podobno mamdat ma wynosic do 500 zeta pytam z ciekawosci czy ktos o tym slyszal pozdrawiam
[2011-04-29 18:58]

zabadnb

jesli to prawda to ładnie im sie w głowach pierdoli, cały czas wymyślają jakieś bzdety a w wodach bezrybie i śmieci dookoła łowisk. nie długo trzeba bedzię fotograłować każdą rybe i wszczepiać jej czipa a jak nie 1000 zl mandatu i zakaz zbliżania się do wody. niech sie zajmą czymś pozytecznym niech sie wezmą za kłusoli a nie wędkarzą wymyślają prace domowe nad wodą, ok jeśli to jeszcze coś dawało to bym zrozumiał ale to gówno prawda zasrane papirki nic wiecej [2011-04-29 19:13]

majster1313

witam :) to chyba na prima aprilis bylo  co ? czy w rejestrze macie tabele na wymiar ryby -ludzie dajcie zyc co , a poza regulamin jasno i wyraznie mówi iz wage zabieranych ryb mozna wpisac w domu  pozdro

[2011-04-29 20:00]

kaugustyn13

Witam. Dzis w telewizji to slyszalem. a wiec prawda
[2011-04-29 20:09]

krzychu64

Prawda prawda.

Ja mam w rejestrze w tabeli i wymiar ryby i wagę.
Wymiar dla ryb o limicie ilościowym piszę dla każdej wpuszczonej do siatki ryby, a dla gatunków o limicie wagowym skrajne wymiary tj. najmniejsza i największa w siatce dla danego gatunku.
Hmm, wagę jak piszą w instrukcji do rejestru można wpisać w domu.
A na ch... to komu.
[2011-04-29 21:07]

sium

W tym roku opcja z wagą chyba odpada, bo zarząd musiał  by zmieniać RP z uwagi na zapisy pozwalające ważyć ryby w domu. Ale wymiary, to chyba (w pewnym sensie) zawsze były obowiązkowe, bo przecież kto ma miarkę w oku i wie że np. szczupak ma 50 cm a nie 49 (i np. za te 49 jest przy kontroli dwie paczki w plecy)?? Ja noszę miarkę w plecaku i dla mnie to żadna rewelacja mierzyć rybę po złowieniu ( z resztą i tak 90% wypuszczam, mierzę dla odnotowania połowu i ewentualnego, własnego, rekordowego okazu). Nie chodzi mi tu o biżuterię, bo te pakuję z powrotem do wody, tylko o te bardziej okazałe sztuki.
[2011-04-29 21:19]

gruby12345

to zajebiscie ciekawe co jeszcze wymysla
[2011-04-29 23:56]

JaroDaw

A czy te niusy nie dotyczą ustaw o rybactwie śródlądowym ?Przecież co chwila ktoś wyskakuje z różnymi nowinkami, a wszystko dotyczy ustawy z 24 września 2010. I prowadzenie rejestru w okręgach, w których zostały wprowadzone i o mandatach , które zostały zaostrzone.Po prostu kończą się okresy ochronne, więc przypominają takie newsy i tyle. [2011-04-30 09:44]

Romuald55

Te nowinki radiowo-telewizyjne to buble dziennikarskie. [2011-04-30 10:34]

chcialem zapytac sie czy to prawda jadac w czwartek do pracy slyszalem w radiu ze pzw gotuje nowy przepis odnosnie rejrstru polowow iz ma byc  tam umieszczona informacja o wymiarze ryby jak i jej waga itp podobno mamdat ma wynosic do 500 zeta pytam z ciekawosci czy ktos o tym slyszal pozdrawiam

Nie. Nieprawda.

[2011-04-30 10:35]

Prawda prawda.

Ja mam w rejestrze w tabeli i wymiar ryby i wagę.
Wymiar dla ryb o limicie ilościowym piszę dla każdej wpuszczonej do siatki ryby, a dla gatunków o limicie wagowym skrajne wymiary tj. najmniejsza i największa w siatce dla danego gatunku.
Hmm, wagę jak piszą w instrukcji do rejestru można wpisać w domu.

A na ch... to komu.

Krzysiu, a masz możliwość wrzucenia fotki takiego rejestru z tymi rubryczkami? Chciałbym z ciekawości to zobaczyć. 

[2011-04-30 10:38]

JaroDaw

Rejestr połowu ryb na wodach Okręgu PZW Częstochowa na rok 2011.

/przed przystąpieniem do wedkowania, wedkarz zobowiazany jest do ustalenia, do kogo nalezy wybrane łowisko i  czy nie obowiązuja na nim dodatkowe ograniczenia, poza zawartymi w Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb/

1. Po przybyciu na łowisko wędkarz zobowiązany jest wypełnić rubryki: data, nr łowiska.

2. Po złowieniu ryby przeznaczonej do zabrania z gatunków ujętych w limicie sztuk RAPR /Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb/ np. karp, lin, szczupak, pstrąg potokowy,węgorz … wypełniamy niezwłocznie rubryki: gat. ryby, sztuk, cm.

3. Po złowieniu ryb przeznaczonych do zabrania z pozostałych gatunków wędkarz wypełnia rubrykę: gat. ryby. Rubryki – sztuk i cm (od – do) uzupełnia po zakończeniu wędkowania.

4. Uzupełnienie rubryki kg dotyczącej wagi złowionych ryb może być wykonane po opuszczeniu łowiska (w domu).

5. Warunkiem uzyskania prawa do wniesienia składek za wędkowanie na rok następny jest złożenie w macierzystym kole PZW Rejestru Połowu z roku poprzedniego.

Wzór wypełnienia „rejestru połowu ryb”

Data

Nr łowiska

Gat. ryby

Sztuk

Kg

Cm

12.05.

C-11

17

28

3,05

18-23

12.05.

C-11

9

1 + 1

2,65

53, 67

13.05.

C-11

-

-

-

-

18.05.

C-57

1

1

1,50

38

27.05.

C-20

19

37

1,05

12-19

Przykład jw.:

-12 maja łowiliśmy na zbiorniku Poraj - złowiliśmy 28 płoci o łącznej wadze 3,05 kg i rozpiętości długości 18-23 cm oraz dwa szczupaki o łącznej wadze 2,65 kg i długościach 53 i 67 cm.

-13 maja łowiliśmy na zbiorniku Poraj i nie złowiliśmy ryb przeznaczonych do zabrania.

-18 maja łowiliśmy na zbiorniku w Strzelcach Wielkich i złowiliśmy jednego karpia o wadze 1,5 kg i długości 38 cm.

-27 maja na rzece Warta złowiliśmy 37 sztuk ryb z rubryki „inne” /kiełbie , ukleje/ i ważyły w sumie 1,05 kg a rozpiętość długości wynosiła 12 do 19 cm.

Przypominamy, że ryby przetrzymywane w siatce są uznawane za przeznaczone do zabrania.  

[2011-04-30 11:08]

Ale jaja z tymi centymetrami :) Jak mi ktoś napisze, że u siebie musi jeszcze wpisać płeć ryby, to mnie to już nie zdziwi..... Debilizm pierwszej wody. [2011-04-30 11:12]

bodzinski

jak mówilem trzeba będzie opisać medycznie rybe robić zdjęcia odkazić  sprawdzić stań zdrowia nie trzymać długo na zimnym powietrzu bo może sie przeziębić zobaczycie tak będzie :D
[2011-04-30 11:18]

konik777

witam kolegów u nas na śląsku dawno to jest i w opolskim też wiec nie wiem dlaczego u was tego  ma nie być  hu...o ale jednakowo pozdro
[2011-04-30 11:22]

bodzinski

kolego Mastiff mam takie pytanie czy jak złowie rybe i wezme ją do siatki ale łowie dalej to musze ją wpisać czy wpisuje ryby dopiero jak kończe połowy ?
[2011-04-30 11:23]

JaroDaw

kolego Mastiff mam takie pytanie czy jak złowie rybe i wezme ją do siatki ale łowie dalej to musze ją wpisać czy wpisuje ryby dopiero jak kończe połowy ?

A jak pisze w rejestrze ? [2011-04-30 11:34]

bodzinski

przepraszam nie uważnie czytalem
[2011-04-30 11:42]

Ja już wielokrotnie bardzo prosiłem w odpowiedzi na takie pytania, aby przeczytać (tak jak napisał @JaroDaw) w swoim rejestrze połowów instrukcję. Nie dlatego, że nie chcę pomóc, ale dlatego, że różne Okregi PZW różne stawiają wymagania od swoich wędkarzy. W jednych Okręgach należy wpisać tuż po złowieniu (DEBILIZM), natomiast w innych, po zakończeniu łowienia. W kazdym wypadku należy zacząć łowienie od wpisania daty i łowiska, to na pewno. Dzisiaj także zobaczyłem tu (dzięki Jarkowi- @JaroDaw) jeszcze rubrykę do wpisania centymetrów ryb, klękajcie narody. To już grube przegięcie. [2011-04-30 11:45]

bluehornet

Ale jaja z tymi centymetrami :) Jak mi ktoś napisze, że u siebie musi jeszcze wpisać płeć ryby, to mnie to już nie zdziwi..... Debilizm pierwszej wody.

Jeszcze niech ZO PZW Częstochowa zażąda wpisywania orientacji seksualnej ryb !!!!!!!!
[2011-04-30 11:52]

JaroDaw

Ale jaja z tymi centymetrami :) Jak mi ktoś napisze, że u siebie musi jeszcze wpisać płeć ryby, to mnie to już nie zdziwi..... Debilizm pierwszej wody.

Jeszcze niech ZO PZW Częstochowa zażąda wpisywania orientacji seksualnej ryb !!!!!!!!

Powiem szczerze, że nie sprawia to większych problemów. Po prostu ( i tak trzeba policzyć), więc mierzę najmniejszą i największą. Jeśli coś miało by się zmienić, to tylko zniesienie rejestrów.Gorzej mieli ci, co im kazano stawiał kreski przy każdej płotce ( ktoś tu pisał że tak było) [2011-04-30 12:35]

marian22

TO WJAKIM OKREGU JESTES  ZE NIE MASZ REJESTRU I DLA CIEBIE TO NOWOSC ?

W TARNOBRZESKIM JUŻ OD TRZECH LAT OBOEIAZUJE REJESTR

[2011-04-30 12:36]

JaroDaw

TO WJAKIM OKREGU JESTES  ZE NIE MASZ REJESTRU I DLA CIEBIE TO NOWOSC ?

W TARNOBRZESKIM JUŻ OD TRZECH LAT OBOEIAZUJE REJESTR

Ale do kogo to pytanie ????? [2011-04-30 12:44]

bodzinski

ja mam tylko date, rzeka czy zbiornik, miejscowość, gatunek ryby, sztuk i kg
[2011-04-30 12:45]

Powiem szczerze, że nie sprawia to większych problemów. Po prostu ( i tak trzeba policzyć), więc mierzę najmniejszą i największą. Jeśli coś miało by się zmienić, to tylko zniesienie rejestrów.Gorzej mieli ci, co im kazano stawiał kreski przy każdej płotce ( ktoś tu pisał że tak było)

A tak, tak kreseczkują w tych okręgach, co trzeba wpisać rybę po złowieniu. To jest ale jazda bez trzymanki.

[2011-04-30 12:47]

JaroDaw

ja mam tylko date, rzeka czy zbiornik, miejscowość, gatunek ryby, sztuk i kg

A to co i kiedy się wpisuje, pisze w instrukcji na początku, lub na końcu rejestru [2011-04-30 12:51]