Czy to Czebaczek amurski ?

/ 12 odpowiedzi
Złowiłem ją na spławik na małym bajorku koło miasta gdzie łapie się głownie japońce do 10cm na żywca . Zastanowiło mnie co to za ryba więc strzeliłem kilka fotek i teraz czekam na pomoc:)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Dama415

Dodam je jedno zdjęcie z pyszczkiem tej ryby ponieważ znajduje się na nim kilkanaście małych kolców:) (2011/05/10 17:15)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

fario4

Czebaczek amurski, zerknij co regulamin mówi na temat tej rybki:) (2011/05/10 18:04)

kamiprok

W/g mnie jest to karaś tylko jakoś dziwnie ukrztałtowany.Na 50% czarna kropka przy płetwie ogonowej i te ostre wąsiki, jedne mają jedne nie. (2011/05/10 18:09)

Dama415

Czebaczek amurski, zerknij co regulamin mówi na temat tej rybki:)

Dzięki za pomoc a rybka wróciła do wody, zrobiłem zdjęcie na kartce  bo w trawie jak robiłem źle widać było kolor łusek:) (2011/05/10 19:02)

u?ytkownik57785

To źle, że wpuściłeś. 

3.7. Raków pręgowatych, raków sygnałowych oraz ryb z gatunku trawianka,
czebaczek amurski i sumik karłowaty po złowieniu nie wolno wypuszczać do łowiska,
w którym je złowiono, ani do innych wód.

No ale nie rozpoznałeś gatunku, to w pewnym stopniu Cię tłumaczy. Następnym razem uśmiercić musisz i albo zabrać, albo wrzucić do wody martwą.

(2011/05/10 19:09)

Dama415

Fakt właśnie poczytałem o tym gatunku no ale właśnie pierwszy raz zobaczyłem rybę i tak myślałem że pewnie jakaś chroniona no i zdjęcia i do wody . No nic następnym razem się do akwarium zabierze :) (2011/05/10 19:20)

splaw

W/g mnie jest to karaś tylko jakoś dziwnie ukrztałtowany.Na 50% czarna kropka przy płetwie ogonowej i te ostre wąsiki, jedne mają jedne nie.

Gratuluję znajomości ryb;). Jest to czebaczek amurski, tak jak pisal fario4. (2011/05/10 19:34)

u?ytkownik32263

Większość Kolegów dobrze napisała iż jest to czebaczek. Choć przyznam że jak na ten gatunek osobnik ten jest trochę za ciemny ale na pewno zależy to od srodowiska, a dokładniej ciemnego dna. I jak złapiesz drugi raz tą rybkę to albo do wiaderka i do akwarium albo w łeb i do wody. I nigdy do żadnych innych zbiorników do to groźny szkodnik wyżerający ikrę i narybek innych gatunków. I dodatkowo pleni sie chyba jeszcze lepiej niż karaś. (2011/05/10 21:15)

mielec

http://pl.wikipedia.org/wiki/Czebaczek_amurski

Coś mnie mylą te wąsiki na tej rybce co kolega nazywa kolce na pyszczku. Płetwa grzbietowa też jakby troszeczkę inna. (2011/05/10 22:20)

arekde

Niestety...jakiś baran kiedyś to przywlukł i wpuścił....a to chwast normalnie jak perz na polu. Dziadostwo takie i tyle...choć faktycznie ciężko winić jak pierwszy raz widziałeś a rybka całkiem fajnie wygląda.

Pozdrowienia

(2011/05/10 22:24)

kamiprok

W/g mnie jest to karaś tylko jakoś dziwnie ukrztałtowany.Na 50% czarna kropka przy płetwie ogonowej i te ostre wąsiki, jedne mają jedne nie.

Gratuluję znajomości ryb;). Jest to czebaczek amurski, tak jak pisal fario4.

dobrze że wiesz na 100%, (2011/05/11 16:57)