No miałem na myśli duże okonie i w większości szczupaki przynęty pewnie gumki od 7,5 cm do 16 cm i mam zamiar łowić głownie na jeziorachDosyć duża rozbieżność pod względem rozmiaru przynęt ;) Nie wiem jakie wędzisko będzie mogło to obsłużyć, ale radzę jednak skupić się na bardziej sprecyzowanym zakresie. Dla przykładu gumka 7,5cm + główka 5 gramów, to będą okolice 9 gramów łącznie. Z drugiej strony guma 15cm sama w sobie ważyć będzie około 30 gramów, a do tego trzeba dołożyć obciążenie. Więc kij 7-28 tego efektywnie nie obsłuży. Rozumiem też poszukiwania złotego środka (sam kiedyś próbowałem) i przyznam, że dogodne rozwiązania zostały wyminione przez @Sith. Marka, model, aspekty wizualne są kwestią indywidualną, ale istotny jest zakres ciężaru wyżutowego (5-25g), który w mojej opini będzie wystarczający, żeby obsłużyć nieduże gumki na okonie i średnie gumy na szczupaki. Jeżeli chcesz używać gum 15cm+, to musisz się Panie kolego zaopatrzyć w cięższy zestaw. Wracając do tematu szukania złotego środka, skończyło się to tak, że na dzień dzisiejszy mam jedną lagę do obsługi przynęt 15cm+ na "duże" szczupaki. Kij 3-18g jako "uniwersalne" rozwiąznie na okonie (na ciężko), sandacze(na lekko) i szczupaki (na lekko), a na koniec dwa zestawy na ukochane okonie. Jeżeli złapiesz bakcyla na spinning, to prędzej czy później sam zrozumiesz, że jedym zestawem wszyskiego nie obsłużysz ;)))