Mikado X-Plode Medium Spin

/ 9 odpowiedzi
Dzień dobry, przychodzę tutaj z zapytaniem czy zestaw, który planuje nabyć nada się do łowienia szczupaków i okoni. Wędka jaka mnie interesuje to Mikado X-Plode Medium Spin 270 cm. 7-28 g. Myślę nad zakupem  kołowrotka Okuma Carbonite XP CBF 140a, ale nie jestem pewien czy będzie dobry na spinning. 
Dziękuję za porady. ;)
WedkarzIncognito

Panie kolego, a gdzie Pan kolega będzie łowił? Jakich Pan kolega będzie przynęt używał? Czy Pan kolega wie, że wymieniony przez Pana kolegę kołowrotek, to kołowrotek karpiowy?
Teraz trochę poważniej. Po pierwsze, to wędzisko opisane 7-28g jest zdecydowanie za "ciężkie" na okonie. No chyba, że mowa tutaj o okoniach 40cm+, które będą łowione na średnie gumy z średnio-ciężkim obciążeniem. W takim wariancie kij o takim c.w może się nadać. W przeciwnym razie na okonie polecam kije o c.w. nie przekraczjącym 20g, ale to tylko moje zdanie i żeby je sprecyzować trzeba podać takie szczegóły jak: przynęty, których ma się zamiar używać, woda na jakiej się ma zamiar łowić (rzeka, jezioro, staw itd). Ten kijek jest najbardziej zbliżony do zestawu, który będzie obsługiwał przynęty, którymi będziemy chcieli zwabić sandacza, a nie okonia. Oczywiście istnieje możłiwość, że np. okoń mierzący 30cm połakomi się na średniej wielkośći jaskółkę (+/- 13cm), ale traktowałbym to jako wyjątek. Producent według mnie niepoprawnie opisuje kij, ponieważ udało mi się znaleźć opis, w którym jest taki zapis: "szczytowa akcja i średnie ugięcie", ale odczytuję to jako, akcję szybką, pracę półparaboliczną. W kiju o takich parametrach (c.w 7-28g, akcja fast, praca półparaboliczna), blank pod okoniami będzie za słabo pracował, a większość roboty będzie tutaj wykonywał rozkręcony hamulec kołowrotka, co w efekcie może powodować niepotrzebne męczenie okoni oraz ich spady. Zaś przy mocniejszym dokręceniu hamulca również mogą pojawić się spady okoni, ponieważ zestaw będzie za słabo amortyzował odjazdy okonia i tym samym będzie rozrywał kruche pyszczki okoni. Tak więc jeżeli chodzi o kij, to prędzej nada się on na szczupaki niż na okonie. Kolejny temat kołowrotek. Okuma jak najbardziej tak, ale nie model, który został wymieniony, ponieważ jest to model z wolnym biegiem (karpiowy). W tym przedziale cenowym mogę podpowiedzieć, że lepszym wyborem może okazać się również Okuma, ale Jaw 40 lub Altera 40. Wymieniłem model 40, ponieważ Okuma zawyża swoją rozmiarówkę. Rozmiar okumy 40 porównując do kołowrotków innych producentów to w rzeczywistości rozmiar 30/3000. Pozdrawiam. (2021/09/12 13:48)

Sith

Jak zwykle profesjonalnie i rzeczowo.
Ja proponowałbym:
- wędziskohttps://allegro.pl/oferta/wedka-dragon-black-rock-ii-spinning-2-18m-1-10g-10898803159, przy czym nie sugeruj się długością, gdyż te wędziska miotają przynęty na odległości znacznie większe niż wskazywałaby ich dlugość. Na przykład 198cm/3-18 osiąga odleglości porównywalne z wędziskami 240cm;
- kolowrotekhttps://allegro.pl/oferta/kolowrotek-spinningowy-dragon-black-rock-fd5-2000-10251536983?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=ODQwZjdhZDktMTY1Ni00MDg0LTk4ZGMtZDY1YjZiNDRhMWMyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b329b4a8-6c0b-4e5a-be5e-4fe156ca640f idealnie pasujący do w/w wędziska.
(2021/09/13 07:25)

Sith

Ps
Przepraszam za dziwny układ, ale program fatalnie wyjystiował, a nie da się edytować. (2021/09/13 07:29)

Vershes

No miałem na myśli duże okonie i w większości szczupaki przynęty pewnie gumki od 7,5 cm do 16 cm i mam zamiar łowić głownie na jeziorach (2021/09/13 09:56)

WedkarzIncognito

No miałem na myśli duże okonie i w większości szczupaki przynęty pewnie gumki od 7,5 cm do 16 cm i mam zamiar łowić głownie na jeziorach
Dosyć duża rozbieżność pod względem rozmiaru przynęt ;) Nie wiem jakie wędzisko będzie mogło to obsłużyć, ale radzę jednak skupić się na bardziej sprecyzowanym zakresie. Dla przykładu gumka 7,5cm + główka 5 gramów, to będą okolice 9 gramów łącznie. Z drugiej strony guma 15cm sama w sobie ważyć będzie około 30 gramów, a do tego trzeba dołożyć obciążenie. Więc kij 7-28 tego efektywnie nie obsłuży. Rozumiem też poszukiwania złotego środka (sam kiedyś próbowałem) i przyznam, że dogodne rozwiązania zostały wyminione przez @Sith. Marka, model, aspekty wizualne są kwestią indywidualną, ale istotny jest zakres ciężaru wyżutowego (5-25g), który w mojej opini będzie wystarczający, żeby obsłużyć nieduże gumki na okonie i średnie gumy na szczupaki. Jeżeli chcesz używać gum 15cm+, to musisz się Panie kolego zaopatrzyć w cięższy zestaw. Wracając do tematu szukania złotego środka, skończyło się to tak, że na dzień dzisiejszy mam jedną lagę do obsługi przynęt 15cm+ na "duże" szczupaki. Kij 3-18g jako "uniwersalne" rozwiąznie na okonie (na ciężko), sandacze(na lekko) i szczupaki (na lekko), a na koniec dwa zestawy na ukochane okonie. Jeżeli złapiesz bakcyla na spinning, to prędzej czy później sam zrozumiesz, że jedym zestawem wszyskiego nie obsłużysz ;)))
(2021/09/13 13:13)

Vershes

Więc pod samego szczupaka i gumy od 7,5 do 12,5 ten kij od Mikado 7-28 g powinien być w porządku?
 I co do kołowrotka zdecydowałem że to będzie albo Okum Jaw-40 FD, albo Okuma Altera-40. 
Tylko nie wiem, który będzie lepszy.
 Dziękuję za podpowiedzi. ;) (2021/09/13 14:03)

WedkarzIncognito

Powinien, ale czy będzie? To już bedziesz musiał sam ocenić. Jeżeli to jest twój pierwszy spinning, to powinno być w porządku. Na pytanie, który kołowrotek będzie lepszy nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ Jaw i Altera, to kołowrotki niemalże identyczne technicznie oraz konstrukcyjnie. Dla przybliżenia sprawy Jaw i Altera posiadają taka samą liczbę łożysk (3+1), identyczną wagę, taką samą moc hamulca, większość zastosowanych technologii jest ta sama m.in CFR, RESII, alu szpula, mosiężny wałek itd. Więc wybór między tymi dwoma kołowrotkami opierałbym już tylko na aspekcie wizualnym. No i na koniec. Niektórzy zwaracają na to uwagę, dlatego o tym wspomnę, ale w zestawie nie ma szpuli zapasowej. Pozdrawiam. (2021/09/13 20:17)

Vershes

Więc będzie chyba Jaw-40 i mikado explode dzięki za podpowiedzi ;) (2021/09/14 12:33)