Sąd koleżeński to sobie może zdjęcie z rybą zatrzymać co najwyżej, np. do kroniki koła ... a nie dokumenty wędkarza.
Niestety jesteś w błędzie kolego , Sąd Powszechny może zabrać kartę wędkarską i zezwolenie , bo Ustawa Państwowa , natomiast Sąd Koleżeński przy Kole , Okręgu , może odebrać tymczasowo lub na stałe legitymację członkowską wędkarza ,
sam jestem Sekretarzem Sądu Koleżeńskiego , to wiem W którym to miejscu jestem w błędzie kolego?
Dokumentami stricte "wędkarskimi" są: karta wędkarska i zezwolenie na amatorski połów ryb. Te dokumenty może zatrzymać JUŻ PODCZAS KONTROLI, W CHWILI STWIERDZENIA POPEŁNIENIA PRZEZ NAS WYKROCZENIA np. Policja, czy PSR (w celu ewentualnego przekazania ich sądowi rejonowemu wraz z wnioskiem o ukaranie).
Pozbawić ich na stałe może nas wyrok sądu rejonowego, który zgodnie z właściwością rzeczową rozpatruje m. in. sprawy o wykroczenia przeciwko przepisom ustawy o rybactwie śródlądowym.
Przy okazji potwierdzam, że Sąd koleżeński (już I instancji)
samej legitymacji członkowskiej PZW może czasowo lub na stałe wędkarza pozbawić (o ile na to zasłużył :D).
Warto się również zastanowić nad zaprzestaniem używania związku frazeologicznego, jakim jest wyrażenie "ustawa państwowa", gdyż samo słowo ustawa jest wystarczająco zrozumiałe dla ogółu. Nie ma innych ustaw w Polsce, jak te uchwalane przez władzę ustawodawczą jaką jest Sejm RP. No chyba,że kolego znasz jakieś USTAWY NIEPAŃSTWOWE ... jeśli znasz takowe to podaj jakiś przykład. (2011/11/10 18:30)