Zaloguj się do konta

Czy ryby widzą w nocy przynęte spinningową?

utworzono: 2011/07/24 22:48
lenon8888

Witam serdecznie.
Czy ryby drapieżne (sandacz,okoń,szczupak) widza w nocy w dośc zanieczyszczonym jeziorku przynętę spinningową  na przykład wahadłówke?
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam. [2011-07-24 22:48]

Diablo

nie widzą
[2011-07-24 22:53]

Jędrula

nie widzą

A właśnie , że widzą . W szczególności kolor niebieski , nie wiem czy w ten sam sposób co my ( na niebiesko ) ale widzą najbardziej przynęty w kolorze niebieskim .

[2011-07-24 23:00]

Jędrula

Kolor nie ma najmniejszego znaczenia, pod warunkiem, że jest niebieski (jak mawiał Szymański).

[2011-07-24 23:04]

bigrybka95

Sądze że widzą . W toku ewolucji przystosowały się do panujących warunków takich jak np. mętna woda , tudzież nic nie wyklucza że widoczność może być ograniczona a ryba kieruje się innymi zmysłami , może linia boczna?...
[2011-07-24 23:04]

lenon8888

Dzięki,słyszałem,że sandacz w szczególności, bo jest dobrym wzrokowcem...
Czyli najlepiej kupic na przykłaad gume niebieską?
[2011-07-24 23:05]

Diablo

Z tego co czytałem to nie widzą. Pomagają sobie jak sum wąsami lub linią boczna. Ale mogę się mylić. Co nie zmienia faktu że łowić nocą można bo tym czy innym przynętę zauważą.
[2011-07-24 23:07]

Jędrula

To jest bardzo dziwne , bo na duże niebieskie woblery idą '' ślepe '' sumy . I potwierdzam to w 100 % , wiem to z własnego doświadczenia . Wiem , że to dość dziwne ale polecam zastosować na wąsacza duży , niebieski wobler :)

[2011-07-24 23:12]

jurcio6

Nie wiem gdzieś to słyszał, ale większej bzdury nikt nie mógł Ci powiedzieć... sandacz jest rybą, która jest prawie ślepa. Nawet w dzień widzi słabo.. cała sztuka polega na tym, że ma niesamowicie wyczuloną linię boczną, która wychwytuje drgania wody. Niezłe ma również inne zmysły, np. węch. Głównie dlatego sandacza łowi się techniką opadu (stukanie główką o dno wywołuje w wodzie wibracje, które wyczuwa.. dodatkowo podrywasz z dna "chmurkę" mułu/piasku/czegokolwiek, a to z kolei podobne jest do zachowania drobnicy szukającej pokarmu) czy też na martwą rybkę (nic nie pachnie tak ładnie, jak rozkładająca się w wodzie płoć.. :P).

Okonie przeważnie żerują na płytszych wodach, gdzie prawdopodobnie coś widać (np. dzięki księżycowi), natomiast szczupak generalnie woli świt i wieczór, bo polega raczej na wzroku.. choć i w tym wypadku koledzy wędkarze twierdzą, że i w nocy można trafić pięknego zębatego (np. na wielkie obrotówki/woblery w trollingu) - sądzę, że szczupak, podobnie jak sandacz, gdy nic nie widzi, kieruje się falami elektroakustycznymi wytwarzanymi przez przynęty.
[2011-07-24 23:20]

jurcio6

Co do koloru przynęty, to ja osobiście w nocy stosowałbym jak najjaśniejsze - perłowa, może jakiś brokat.. jeśli na sandacza, to na pewno cięższa guma niż za dnia. Woblery też takie, które narobią pod wodą "więcej hałasu".

Na potwierdzenie swojej teorii o sandaczach mogę powiedzieć tylko jedno - zawsze najwięcej sandaczy łowiłem w pełnię i w dni poprzedzające tę fazę księżyca.. dlaczego? Opcje są dwie - albo sandacz lubi pełnię, albo po prostu w tak ostrym świetle księżyca zaczyna cokolwiek w nocy widzieć. Ja jestem zwolennikiem teorii numer dwa, czyli tego, że księżyc oświetla rybki/przynętę (polecam srebrny brokat).
[2011-07-24 23:25]

lenon8888

jurcio6,dzieki za sprecyzowaną odpowiedź i pozdrawiam :)
[2011-07-24 23:27]

JOPEK1971

Ryby w nocy widzą i nie tylko,ryby mają takiego jak linia naboczna,poczytaj troszkę o rybacj. [2011-07-25 02:12]

Jędrula

Nie wiem gdzieś to słyszał, ale większej bzdury nikt nie mógł Ci powiedzieć... sandacz jest rybą, która jest prawie ślepa. Nawet w dzień widzi słabo.. cała sztuka polega na tym, że ma niesamowicie wyczuloną linię boczną, która wychwytuje drgania wody. Niezłe ma również inne zmysły, np. węch. Głównie dlatego sandacza łowi się techniką opadu (stukanie główką o dno wywołuje w wodzie wibracje, które wyczuwa.. dodatkowo podrywasz z dna "chmurkę" mułu/piasku/czegokolwiek, a to z kolei podobne jest do zachowania drobnicy szukającej pokarmu) czy też na martwą rybkę (nic nie pachnie tak ładnie, jak rozkładająca się w wodzie płoć.. :P).

Okonie przeważnie żerują na płytszych wodach, gdzie prawdopodobnie coś widać (np. dzięki księżycowi), natomiast szczupak generalnie woli świt i wieczór, bo polega raczej na wzroku.. choć i w tym wypadku koledzy wędkarze twierdzą, że i w nocy można trafić pięknego zębatego (np. na wielkie obrotówki/woblery w trollingu) - sądzę, że szczupak, podobnie jak sandacz, gdy nic nie widzi, kieruje się falami elektroakustycznymi wytwarzanymi przez przynęty.

Nie będę się sprzeczał ale zdania są bardzo mocno podzielone czy sandacz widzi w nocy czy może jest ślepy ?

http://www.google.com/custom?hl=pl&lr=&inlang=pl&newwindow=1&client=pub-6696478705880357&cof=FORID%3A1%3BGL%3A1%3BS%3Ahttp%3A%2F%2Fimages.google.pl%3BL%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.google.pl%2Fimages%2Flogo_sm.gif%3BLH%3A50%3BLW%3A136%3BLBGC%3AFFFFFF%3BLP%3A1%3BVLC%3A%23663399%3BGFNT%3A%239999cc%3BGIMP%3A%239999cc%3BDIV%3A%233366CC%3B&domains=Start24.pl%3B.PL&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&q=jak+widzi+sandacz+w+nocy&sitesearch=

Szczególnie tu -  http://pl.wikipedia.org/wiki/Sandacz

[2011-07-25 07:23]

Witam serdecznie.
Czy ryby drapieżne (sandacz,okoń,szczupak) widza w nocy w dośc zanieczyszczonym jeziorku przynętę spinningową  na przykład wahadłówke?
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

tu masz przykład złowionego szczupaka w nocy ....... [2011-07-25 07:48]

lenon8888

'Dobrze widzi w ciemności'-to jest wycinek z wikipedii o sandaczu
[2011-07-25 08:04]

Patrol94

Kierujcie się wikipedią to daleko Panowie zajdziecie... tam bzdury wypisują, bo każdy se może coś dopisać co nie zawsze zgadza się z prawdą. [2011-07-25 08:14]

Jędrula

No niby ja też ustrzeliłem już sporo szczupaków w nocy ale to nie znaczy , że szczupły widzi po zmroku , zresztą też dotyczy to sandacza ? Można to zwalić na linie boczną , można ? Posłuchałbym w tej kwestii ichtiologa , nie zrozumcie mnie Koledzy źle , nasze doświadczenia są bardzo cenne w tak skomplikowanej materii , może nawet cenniejsze niż nam się wydaje ale ja chętnie sprawdziłbym jak wygląda to od strony naukowej .

[2011-07-25 08:35]

zielo111

Odpowiedź znajdziesz w tym filmie, obejrzyj sobie . Pozdrawiam

https://www.youtube.com/watch?v=XMD5c97z_6M
[2011-07-25 22:27]

jurcio6

Szczupaki się jak najbardziej zdarzają, sam byłem świadkiem, jak kumpel o zmierzchu wyjął szczupłego 93cm na trupka.. no ale właśnie - czy był to wzrok, czy raczej zapach? Spotkałem się z wieloma teoriami, natomiast jestem na 95% przekonany, że sandacz w nocy praktycznie nic nie widzi.

Co do Wikipedii, to można tam znaleźć przeróżne rzeczy, które niekoniecznie są zgodne z prawdą.

Jedno jest pewne - nawet jeśli sandacz coś widzi, to jego wzrok z pewnością jest dużo słabszy, niż inne zmysły.. jakbym był w takiej sytuacji, to wolałbym polegać na pewnych sygnałach i wierzę, że właśnie tak jest też w przypadku ryb. No a skoro miałby coś widzieć, to jasnym jest, że im przynęta jaśniejsza, tym prędzej ją dojrzy, ale.. może to być również nienaturalne. Dlatego dla mnie w takich wypadkach ważniejsze są cięższa główka i agresywniejszą praca przynęty. A tak w ogóle to wolę łowić o zmierzchu i nad ranem :)

Pozdrawiam kolegów po kiju i czekamy na jakiegoś ichtiologa :]
[2011-07-25 22:30]

Kwinto76

żeby dolać oliwy do ognia i rozstrzygnąć czy widzą, jak i kiedy to proponuję lekturę tego artykułu:
http://www.salmo.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=46%3Aczy-kolor-ma-znaczenie&catid=34%3Ajak-owi&Itemid=37&lang=pl

krótki cytat:
"Sandacz ma dwa typy czopków. Większe - odpowiedzialne za widzenie koloru żółtego i pomarańczowego i mniejsze - rejestrujące kolor zielony. Skuteczność tych kolorów potwierdzi każdy łowca sandacza. Czopki u tego drapieżnika są przy tym wyjątkowo dużych rozmiarów. Dzięki temu właśnie stały się one obiektem badań fizjologów zajmujących się procesem widzenia nie tylko u ryb. Dodatkowym usprawnieniem wzroku sandacza jest poza tym wyścielająca wnętrze gałki ocznej warstwa guaninowa odbijająca światło. Dzięki temu aż dwukrotnie przechodzi ono przez czopki wzmacniając przekazywany do mózgu sygnał. Właśnie dlatego oczy sandacza lśnią srebrnym blaskiem nawet w najdelikatniejszym świetle. Podobnie działają też oczy niektórych ssaków polujących w nocy. Dzięki takiej konstrukcji oka, sandacz dysponuje nieprawdopodobnie czułym wzrokiem. Doskonale widzi nawet wtedy, gdy inne ryby nie mówiąc o człowieku, nie widzą kompletnie nic! Wędkarze powinni więc wiedzieć, że w przypadku tego drapieżnika warto dbać o szczegóły na przynęcie a najskuteczniejszym zestawieniem kolorów powinien być żółto-zielony."

[2011-07-27 11:57]

koles

witam widza czy nie widza to nie jest tak istotne napewno zareaguja na blystke (jesli beda zerowac oczywiscie) bo wazniejsze u ryb niz wzrok jest linia boczna. [2011-07-27 13:16]

Jaro21

Dokładnie zgadzam się w 100%:)

Może nie widzą ale na pewno słyszą:)

Polecam w takim razie opad:)
[2011-07-27 13:18]

laskaa1990

ryba widzi tak samo jak i w dzien jak i w nocy... jedyny moment kiedy ryby nie widza to jest tzw przedswit i przedzmrok kiedy kiedy jest takie zalamanie swiatla wtedy ryba reauje tylko na wibra cje wytworzone przez dana przynente i bledne sa tu wypowiedzi ze widza tylko kolor niebieski...
mialem gumy ktore po naswietleniu swiecily w wodzie... brak wiekszycch efektow zalozylem woblerka ;;) i efekty byly lepsze  [2011-07-29 16:58]

laskaa1990

Witam serdecznie.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

tu masz przykład złowionego szczupaka w nocy .......

kolego gdybys mial pokazana godzine zrobienie zdjecia to bym uwierzyl ze to noc :) dla mnie to noc nie jest tylko zmrok  :) [2011-07-29 17:00]

Panowie przecież są takie gumy, że jak poświecisz latarką na nią to świeci, aż w oczy razi. [2011-07-29 17:21]

jurcio6

Widziałeś kiedyś rybki, które świecą pod wodą? Średnio naturalna sprawa... o ile szczupak wali w co popadnie, o tyle sandacza według mnie raczej ciężko by było na coś takiego złapać :P
[2011-07-29 22:31]