Czy przypon moze być grubszy od zyłki głównej?
utworzono: 2012/02/01 14:54
Czy przypon moze być grubszy od zyłki głównej?Ostatnio nauczyłem się wiązać haczyki i na takie duze haczyki na karpia załozyłem troche grubą żyłkę(ok 40 cm).ta żyłka jest troche grubsza od głównej.Czy tak moze zostac?Dodam ze chce łowic na te haczyki małe karpie
[2012-02-01 14:54]
To się mija z celem.
A druga rzecz. Żyłka 40cm ? :)))
40 cm to cała długość przyponu,pytam się czy podczas holowanie ten przypon zrobiony z grubszej zyłki sie nie zerwie albo cos innnego sie moze stac
[2012-02-01 15:07]
A dlaczego mija sie z celem? Przy drop shot stosuje sie flurocoarbon, kóry zwykle jest sporo grubszy do żyłki czy plecionki:) [2012-02-01 15:07]
Przypony robi się zawsze cieńsze od żyłki głównej np: żyłka 0,20- przypon 0,18.
a jeśli się zrobi grubsze to o sie stanie?
[2012-02-01 15:09]
Nic takiego. Po to się tak wiąże żeby przypon który wiązany jest do haczyka zachowywał się w wodzie mniej podejrzanie dla ryby, bardziej naturalnie, jeżeli stosujemy przypony jest wtedy większe prawdopodobieństwo że będziemy mieli więcej brań, a także stosuje się cieńsze przypony po to że w razie zaczepu który musimy rwac nie tracimy zestawu tylko ewentualnie haczyk z przyponem. Dlatego wskazane jest używac przyponów cieńszych od żyłki głównej. [2012-02-01 15:20]
Nic takiego. Po to się tak wiąże żeby przypon który wiązany jest do haczyka zachowywał się w wodzie mniej podejrzanie dla ryby, bardziej naturalnie, jeżeli stosujemy przypony jest wtedy większe prawdopodobieństwo że będziemy mieli więcej brań, a także stosuje się cieńsze przypony po to że w razie zaczepu który musimy rwac nie tracimy zestawu tylko ewentualnie haczyk z przyponem. Dlatego wskazane jest używac przyponów cieńszych od żyłki głównej.
Wiesz,jakoś tak odruchowo wziąłem grubszą żyłkę z myślą że jak grubsza to się nie zerwie,No ale na leszcza i na inne mniejsze ryby juz cieńsza zyłka.Czyli mam rozumieć ze to nie będzie raczej przeszkadzać(grubszy przypon)? Wiesz moze na co jest najlepiej łowić karpie wiosną tuż po zejsciu lodów?
[2012-02-01 15:24]
Powiem tak najjaśniej jak potrafię to :
czym grubszą masz żyłkę tym bardziej jest nienaturalna , przykład z feederem masz taki żyłka główna 0.18 a przypon 0.22 naturalna rzeczą jest to ze jeżeli zerwiesz to cały zestaw bo mniej wytrzymała jest żyłka główna czyli tracisz koszyczek i przypon z haczykami koszyczki tanie nie SA , a i masz żyłkę gruba na przyponie ryby podchodzą ostrożnie bo zauważają ja ,,
a teraz taki przykład masz feedera i główna żyłkę 0.25 a na przyponie masz 0.18 a wiec jeśli zerwiesz to nie zrywasz całego zestawu tylko sam przypon z haczykiem a i zestaw budzi mniej podejrzeń ,, a więc morał jest taki że lepiej na białą rybę stosować cieńszy przypon od żyłki głównej
[2012-02-01 15:48]
można tak powiedzieć heheZabrakło mi tylko na końcu:
zastosowanie przy rybach spokojnego żeru.
[2012-02-02 00:38]
Może być grubszy, wędkarze morscy (z brzegu) stosują przypony strzałowe które są grubsze i mocniejsze od linki głównej. Z tego co wiem karpirze też takie stosują. [2012-02-02 07:49]
Przypony robi się zawsze cieńsze od żyłki głównej np: żyłka 0,20- przypon 0,18.
a jeśli się zrobi grubsze to o sie stanie?
Po pierwsze! przypon stosujemy cieńszy by zabezpieczyć zestaw przed zostawieniem go w wodzie na zaczepie. Bez przyponu newralgicznymi (osłabiającymi) miejscami są; węzły, zaciśnięty ołów i stoper, jak też pierwszy odcinek żyłki (osłabia się podczas wyrzutu zestawów, przeciera się o przelotkę - dlatego co jakiś czas zaleca się wymianę tego odcinka żyłki (przezbrojenie)). Zaleca się stosowanie przyponów cieńszych od żyłki głównej o 2 rozmiary, np.; żyłka główna 0,20 to przypon 0,16-0,17 (można i zastosować większa różnicę).
Po drugie; im żyłka grubsza tym sztywniejsza i większy opór stawia w wodzie. A na przyponie nie stosuję się dużych obciążeń, zazwyczaj nie dajemy wcale, bądź tylko śrucinę sygnalizacyjną. Dlatego taki przypon bedzie wolniej opadał od pozostałej części i narażał na splątanie całości zestawu.
Jedynym wyjątkiem jest przypon strzałowy (stosowany przy bardzo ciężkich zestawach). Ten stosujemy grubszy od żyłki głównej, gdyż podczas wyrzutu zestaw oddziałuje dużą siłą na żyłkę i może ją zerwać. Zaś używanie tak grubej żyłki głównej ograniczy nam zasięg wyrzutu i nie jest nam do niczego tak gruba żyłka potrzebna. To znaczy; przypon strzałowy; żyłka 0,40-ok 25kg, zaś żyłka główna to 0,25-ok 7-9 kg, co z powodzeniem wystarczy na wyholowanie większości ryb, a zastosowanie takiego przyponu zezwoli na wyrzucenie zestawu o wadze ok 250g na znaczną odległość.
Dobra rada; jeśli masz zamiar używać przyponu grubszego od żyłki głównej, to lepiej wogóle z niego zrezygnuj. To uprości zestaw i będzie mniej plątaniny. Ja w spławikowych odległościówkach na otwartej wodzie nie stosuję przyponów, zaś żyłka główna to 0,18-0,20. Przypony wiąże gdy łapię w grążelach lub innych zawadach.
I jeszcze jedna dobra rada; jak będziesz pisał następnym razem o swoich problemach, to napisz o jakiej metodzie połowu piszesz. Opisz troszkę swój zestaw wędkarski.
[2012-02-02 08:10]
Czy przypon moze być grubszy od zyłki głównej?Ostatnio nauczyłem się wiązać haczyki i na takie duze haczyki na karpia załozyłem troche grubą żyłkę(ok 40 cm).ta żyłka jest troche grubsza od głównej.Czy tak moze zostac?Dodam ze chce łowic na te haczyki małe karpie
Jeśli ta grubsza żyłka ma mniejszą wytrzymałość to tak.Jednak taki zestaw ,źle prezentuje się w wodzie. Przypon to m.in. bezpiecznik,żyłka przyponowa musi być słabsza - aby w przypadku zaczepu stracić haczyk z kawałkiem zyłki a nie cały zestaw i może jeszcze połamać wędkę - szarpiąc. Tak więc, nie może zostać.
[2012-12-28 23:54]
Zacznijmy od tego , że czym innym jest zwykły przypon którego zadaniem jest przede wszystkim uratowanie zestawu w czasie np. zaczepu ( dlatego powinien być cieńszy ) , a co inne go to przypon strzałowy który chroni zestaw w czasie wyrzutu . Trochę jak hamulce w samochodzie i ręczny i nożny to hamulec ale do czego innego służą i różnią się budową.
[2012-12-29 09:02]