Czy płoć jest drapieżnikiem?

/ 12 odpowiedzi
Witam ostatnio spotkałem się z nietypową sytuacją PŁOĆ DRAPIEŻNIKIEM. Wraz z kolegą wybrałem się na wędkowanie po jakimś czasie złowiłem płoć, a nie mając czasu wrzuciłem ją do wiadra, kolega nalał wody a ja holowałem. Kolega miał branie i złowił ukleje wrzucił do tego samego wiadra bo patrzył na mój hol złowiłem klenia wypuszczam patrze do wiadra a ukleji nie ma. Pytam kolegi czy ją tam wrzucił a on odpowiada tak
Sith

To wcale nie takie dziwne, co prawda nie miałem przypadku żeby płoć wzięła na wobler, ale już trzy złowiłem spinningiem na Aglię Black Fury nr 00 czarną w żółte kropki. Pewnie wzięły obrotówkę za pływaka żłótobrzeżka.
Wzdręgi chwytają się na małe woblerki, a to przecież bliskie krewniaczki płoci. (2015/06/18 09:18)

ogtw

Bzdura, nawet okoń nie zje rybki we wiaderku, najwyżej zwymiotuje.
Ryby często wyskakują z wiaderka. (2015/06/18 10:09)

Jakub Woś

Bzdura, nawet okoń nie zje rybki we wiaderku, najwyżej zwymiotuje.
Ryby często wyskakują z wiaderka.

Racja, ryby w wiaderku sie nie zjedzą. Są tak zestresowane że nie jedzenie im w glowie. W naturze płoć mogłaby zjeść jakiś narybek ale ukleja w wiadrze to dla mnie fantazja. (2015/06/18 10:46)

endzi63

Zaraz się okaże, że uklejka była większa od płotki? (2015/06/18 11:23)

Artur z Ketrzyna

Pewnie uklejka wyskoczyła z wiaderka, i to było przyczyną jej zniknięcia.
:-)
Co w przypadku nie zamknięcia wiaderka pokrywką jest normalką. (2015/06/18 19:41)

Jędrula

Witam ostatnio spotkałem się z nietypową sytuacją PŁOĆ DRAPIEŻNIKIEM. Wraz z kolegą wybrałem się na wędkowanie po jakimś czasie złowiłem płoć, a nie mając czasu wrzuciłem ją do wiadra, kolega nalał wody a ja holowałem. Kolega miał branie i złowił ukleje wrzucił do tego samego wiadra bo patrzył na mój hol złowiłem klenia wypuszczam patrze do wiadra a ukleji nie ma. Pytam kolegi czy ją tam wrzucił a on odpowiada tak

Tak to jest , jak na rybach się jara zielone albo bierze dopalacze .

(2015/06/18 20:12)

ryukon1975

Szybciej uwierzę że wam tą uklejkę w wiadrze kłusownicy wyłapali jak ją ta płotka miała zeżreć. :))) (2015/06/18 21:31)

przemydrzak

Trzeba było ją wypatroszyć i zajrzeć do bebechów. (2015/06/19 10:41)

Adam B

Tak na marginesie drapieżnikiem jest zwierze, które poluje na inne zwierze i je zjada. Szczupak nie jest drapieżnikiem dlatego, ze zjada inne ryby, a dlatego że zjada inne organizmy należące do królestwa zwierząt (nie zjadając tych z królestwa roślin)... i nie tylko inne (kanibalizm) ;-). Z punktu widzenia biologii jako takiej drapieżnikiem jest biedronka ... bo zjada mszyce... i to co zjada biedronki też jest drapieżnikiem... lub zwierzęciem wszystkożernym. Oczywiście zjedzenie uklei przez płoć między bajki włożyć należy jak już inni napisali. Płoć jest wszystkożerna, bowiem zjada zarówno pokarm roślinny jak i zwierzęcy, choć w późniejszym okresie życia z racji delektowania się mięczakami należałoby ją uznać bardziej za drapieżnika z biologicznego punktu widzenia ;-) TAK COŚ KOJARZĘ Z LEKCJI BIOLOGII ;-) (2015/06/21 14:25)

u?ytkownik16322

Na szczycie tkzw. drabiny pokarmowej stoi największy drapieżnik w historii ziemi Homo Sapiens.Po za tym każda ryba jest drapieżnikiem . Większe ryby zżerają mniejsze nawet ukleja żeruje na wylęgu swoim i innych ryb. Kanibalizm wśród ryb jest powszechny bodajże tylko kleń nie jest kanibalem ale to już inna bajka. Zawsze uwarzałem że My wędkarze mamy taką chorobę ,,zawodową "  - skłonność do przesady. Ponieważ dużo czasu spędzamy nad wodą dlatego dużo jej w naszych opowieściach. Jak w tych Naszych opowieściach  ja odejmę szczupakowi 30 cm a Ty zgaś światła w tym poniemieckim utopionym motorze.Lać wodę też trzeba umieć i na wesołoJulian (2015/06/21 17:18)