Czy można łapać w okresie ochronnym z wolframem?
utworzono: 2018/04/07 16:53
Bo łapałem dziś z wolframem i z błystką na okonia... I jakis wedkarz inny powiedział mi że w okresie ochronnym szczupaka nie wolno łapać z wolframem... Czy to prawda ? [2018-04-07 16:53]
Do połowu ryb drapieżnych na wszelkie metody żywiec, spining nie wolno ci stosować wszelkich przyponów wzmacnianych stalą lub jej pochodnymi i co ważne nie wolno ci do zbrojenia przynęt stosować kotwic tylko haki. [2018-04-07 18:24]
Do połowu ryb drapieżnych na wszelkie metody żywiec, spining nie wolno ci stosować wszelkich przyponów wzmacnianych stalą lub jej pochodnymi i co ważne nie wolno ci do zbrojenia przynęt stosować kotwic tylko haki.
To jakiś nowy zapis .Mógłbym prosić linka do tego przepisu??? [2018-04-07 19:00]
A jak byś się czuł, gdybyś szczupaka zostawił z blachą w pysku. Jeżeli jest możliwość złowienia szczupaka, to lepiej dla niego, że blacha jest na drucie. To co wymyślił lukasz-c, to jakieś fanaberie. [2018-04-07 19:11]
możesz łowić na wszystko co nie jest zabronione czyli plecione 20lb . wahadło klasy alga III i do tego trociowy kij rodem z pomorskich rzek bo nie ma zakazu używania sprzętu , żyłek czy przynęt a tylko zakaz zabierania ryb złowionych w czasie okresu ochronnego .
Jeden osobnik okonie będzie łowił na nić pająka , inny na nanofil albo pedofil do tego mormyszka a drugi nastawi się na "okonie +50" na grubo.
Tak więc łów na co chcesz , kiedy chcesz i gdzie chcesz byle zgodnie z raprem i etyką . [2018-04-07 21:28]
I dobrze Kolego zrobiłeś stosując wolfram bo gdybyś przyłowił szczupaka to bez problemu byś go wyjął i wypuścił.Teraz to będzie częsty przyłów i uniknąc się go nie da a póki co regulamin nie zabrania łowienia okoni. Ja o tej porze zawsze łowię z wolframem bo nie mam zamiaru zostawić szczupaka z hakiem w pysku.A jeśli okoniom będzie przeszkadzał - trudno, będę musial z tym żyć:) [2018-04-07 22:49]
Nie trzeba iść nad wodę aby odpowiedzić sobie na to pytanie wystarczy wyjrzeć przez okno. W języku ichtiologów jak i wędkarzy to się nazywa kalendarz ( nie astronomiczny) a fenologiczny. Pytanie brzmi Co Ty chcesz zrobić . Szczupak się trze , okoń jest ,,nafaszerowany ikrą " za chwilę to samo będzie z sandaczem i jaziem. Darowalibyście sobie ten spinning wiosenny- przynajmniej na jeziorach i starorzeczach. W regulaminie jak Byk !!!! jest napisane o okresach ochronnych i tarliskach.Wystarczy trochę etyki i wyobrażni. Ps. Targanie za ,,szczenę - oby( a nie za płetwę ,ogon ) na pewno takiemu tarlakowi nie pomoże. [2018-04-09 11:08]
Może i Masz rację. Ale stara franca jestem. To że Wszyscy kradną tzn. że i ja mam kraść. Tak już zostałem wychowany i to samo młodszym przekazuje. Przynajmniej nie będę miał problemów przy goleniu no i spać będę spokojnie. Pozdrawiam [2018-04-09 11:34]
Dlaczego w mniejszości ? Wg mnie większość myśli i postępuje jak WY, tylko ich nie widać, bo dają spokój rybkom. A nad wodą widac tych, co postępują inaczej i dlatego wydaje się,że są w większości [2018-04-09 13:47]
Poczekam do pierwszego maja i nie będę sobie robił wrogów nad wodą. Taka jest moja zasada. A rybki niech sie wytrą bez stresów i pseudo wędkarzy. [2018-04-09 15:53]
Na chwilę obecną skupiam sie na pstrągach i kleniach a i jazikowi nie przepuszczę. Okonie jako gatunek u mnie mocno zniszczony bezsensownym wyławianiem bo smaczny ma długie wolne. Jestem z zamiłowania spinningistą i popieram stosowanie przyponów w razie spotkania z zębatym. To, że uwielbiam taką metode łowienia w moim mniemaniu nie czyni mnie gorszym i kaleczącym tarlaki. Tak z czystej ciekawości czy zamierzone łowienie wiosennych płoci przed tarłem jest czymś mniej gorszym niż łowienie innych gatunków poza okresem ochronnym ? A liny i karasie złowione przed tarłem też są tylko niechcianym przyłowem ? Interesuje mnie konstruktywna dyskusja a obrażanie się na tych "łowiących inaczej" czyli metodą która mi nie pasi nie biorę pod uwagę. [2018-04-09 18:02]
Do połowu ryb drapieżnych na wszelkie metody żywiec, spining nie wolno ci stosować wszelkich przyponów wzmacnianych stalą lub jej pochodnymi i co ważne nie wolno ci do zbrojenia przynęt stosować kotwic tylko haki.Dawno nie czytałem większych bredni. @lukasz-c skąd to wziąłeś?
[2018-04-10 06:45]