Czy mogę zostać moderatorem?
utworzono: 2012/01/04 22:48
Słownik Języka Polskiego
moderować
dopuszczalne w grach
▸ moderować (BEGHJej) +1
1. czuwać nad właściwym przebiegiem dyskusji; sterować, kierować dyskusją;
2. łagodzić napięcia pomiędzy ludźmi
Nie piszę Grzesiek poza tematem... Kolega z tego co rozumiem wspomniał o twoim 3 letnim okresie moderowania, i to mnie zdziwiło skąd ma takie niespójne informacje. Skoro to dotyczy Ciebie to nie jest poza tematem,, i nie unoś się tylko poczytaj ze zrozumieniem, oki?
[2012-01-05 19:57]
dobra dajcie już spokój Panowie, było minęło, kiedyś samo przejdzie. Mimo wszystko nie sadze aby nagle wszystko zmieniło się na lepsze, bez względu na to jak bardzo moderator będzie się puszył lub jak to powiedział kiedyś jeden "specjalista" kita mu się zapali, bez względu na to jaki będzie miał zapał do pracy itd. Chyba ze jak to zgrabnie ująłeś Mastif dostanie kaburę z klamką.
mi się widzi że twoje moderowanie Norbiko było jeszcze na tym portalu najbardziej bezstronne ,pozdrawiam
[2012-01-05 19:57]
dobra dajcie już spokój Panowie, było minęło, kiedyś samo przejdzie. Mimo wszystko nie sadze aby nagle wszystko zmieniło się na lepsze, bez względu na to jak bardzo moderator będzie się puszył lub jak to powiedział kiedyś jeden "specjalista" kita mu się zapali, bez względu na to jaki będzie miał zapał do pracy itd. Chyba ze jak to zgrabnie ująłeś Mastif ,.. dostanie kaburę z klamką.
Edytuj może post i postaw w odpowiednim miejscu przecinek i zamiast klamkę, napisz BROŃ. Bo nie o klamkę chodzi, a posądzą Cię, że chcesz wyposażyć mnie w pistolet.
[2012-01-05 19:58]
@Nemo309 nie ma takiej możliwości aby komuś jak to określiłeś dać bana wieczystego na IP, usunąć usera Tak, lecz nie IP.........
Cześć Mirek
Oczywiście chodzi o zablokowanie możliwości ponownej rejestracji delikwenta z tego samego IP, wchodzenia na forum z tego "spalonego" IP po zarejestrowaniu na innym IP.
Wiem że są programy, że są zmienne IP, wiem że można pozakładać fikcyjną pocztę i podczas rejestrowania się odbierać korespondencję na "fałszywce", wiem że ludzka pomysłowość nie ma granic... ale bez jakiś konkretnych zasad to się tutaj wypalimy
Pozdrawiam
Zbyszek/Nemo
[2012-01-05 19:59]
Dzięki kolego, z nikim nie trzymałem, własnemu bratu usuwałem wątki, tak na marginesie. Lecz nie mówimy teraz o mnie, temat dotyczy Grześka i w sumie mnie też interesuje odniesienie się jego osoby do zadanych pytań
[2012-01-05 20:01]
WitamNie możesz być moderatorem. Nie nadajesz się. Według mnie nie jesteś odpowiednim kandydatem . Dlaczego ? Nie ma żadnej przyczyny , prócz tej najprostszej - jak można sprawować funkcję , która w sensie filozoficznym nie jest nawet pół- wartością ludzką a co dopiero wartością ? Jak można sprawować władzę nad czymś , co zaczyna się i kończy wyłącznie na cybernetycznej interakcji ? Nie ma odpowiedzi - tak jak i zresztą z logicznego punktu widzenia - nie istnieje coś takiego jak "moderator forum " Wędkarzu , jeżeli masz ambicje przekładające się na dążność do działań pozytywnie wpływających na obecną sytuację polskiego wędkarstwa - możesz być przecież aktywny i konsekwentny w działaniu , czyniąc wiele dobrego dla koła , okręgu a nawet dla wszystkich wędkarzy ... Ale na miłość Boską - czy wpisywanie się w spektrum funkcji , która po bliższym zastanowieniu - okazuje się być marnotrawstwem czasu - ma jakiś sens , przyniesie jakąś korzyść , da pozytywny efekt będący forpocztą dla rozwoju ginącego powoli hobby jakim jest wędkarstwo ? Koniec z moderatorami , ale jeżeli kogoś zbiera na tę funkcję , to w pierwszym rzędzie stawiałbym na osobę - bezstronną nie wobec ludzi ,ale na przekór i paradoksalnie - wobec innych stworzeń ; przykładowo ktoś kto potrafi dostrzec piękno w stadzie kołujących kormoranów , pluskających wydrach uśmiechających się lubieżnie do wędkarza siedzącego nad brzegiem - zawsze będzie jawił mi się jako moderator wód , wędkarz a nawet planetarny stróż - w czas gdy inni uciekają znad wody w odmęty światów tyleż wirtualnych co nieprawdziwych .
Zadaję pytanie i chciałby usłyszeć Wasze opinie?
Ostatnio mam trochę czasu na posiedzenie przed kompem, warunki postawione przez Redakcję raczej spełniam, pytam więc uczciwie :
Czy waszym zdaniem mogę zostać moderatorem?Czy zgodzicie się mi zaufać i pozwolicie czasem na słowa krytyki Waszego działania(pod warunkiem złamania regulaminu forum, lub dobrych obyczajów) ?
Bardzo zależy mi na Waszej opinii, pozwoli mi to podjąć decyzję, Portal to zespół więc gram fer.
PozdrawiamGrzegorz - Spokojny
[2012-01-05 20:02]
Darek Odpowiem Ci z przymrużeniem oka ok?
Zależy mi na Gadżetach :)
Ps. A tak na poważnie to wiem że sobie poradzę, (warunek Regulamin), chcę, lubię.
Czy taka odpowiedź jest wg Ciebie satysfakcjonująca? [2012-01-05 20:02]
@Nemo309 nie ma takiej możliwości aby komuś jak to określiłeś dać bana wieczystego na IP, usunąć usera Tak, lecz nie IP.........
Cześć Mirek
Oczywiście chodzi o zablokowanie możliwości ponownej rejestracji delikwenta z tego samego IP, wchodzenia na forum z tego "spalonego" IP po zarejestrowaniu na innym IP.
Wiem że są programy, że są zmienne IP, wiem że można pozakładać fikcyjną pocztę i podczas rejestrowania się odbierać korespondencję na "fałszywce", wiem że ludzka pomysłowość nie ma granic... ale bez jakiś konkretnych zasad to się tutaj wypalimy
Pozdrawiam
Zbyszek/Nemo
Teraz rozumiem i dla mnie jest wszystko jasne :)
Pozdrawiam.........
[2012-01-05 20:04]Darek Odpowiem Ci z przymrużeniem oka ok?
Ps. A tak na poważnie to wiem że sobie poradzę, (warunek Regulamin), chcę, lubię.
Czy taka odpowiedź jest wg Ciebie satysfakcjonująca?
Tym przekonałeś mnie że sie nadajesz. Nie dałeś sie sprowokować.
[2012-01-05 20:05]
Słownik Języka Polskiegomoderować
dopuszczalne w grach
▸ moderować (BEGHJej) +1
1. czuwać nad właściwym przebiegiem dyskusji; sterować, kierować dyskusją;
2. łagodzić napięcia pomiędzy ludźmi
No własnie ,na podstawie tego co pisze wyżej pokazać Ci , jak to sie robi?
To była by jest pomoc z mojej strony ,żebys tego inaczej nie odebrał.
Przez samo hasło :po za tematem itd--tylko denerwujesz ludzi ,bo oni nie rozumieja dlaczego po za tematem?
Do tego trzeba dopisać : jest to nie w temacie ,bo moje założenia maja na celu itd..
Do tego bardzo proszę o opinie tylko w tych sprawach itd...Jak sie mówi a, to trzeba dopowiedzieć b.
2 punk masz-łagodzić napięcia --łagodzić ,a nie je wprowadzać .To są małe szczegóły ,ale jak będziesz je omijał ,to cienko to widzę.
[2012-01-05 20:07]
..czy mieliście wpływ na jego kształt i czy podlegał modernizacjom w okresie3 lat Twojego moderowania?
Kolego Nemo
trochę tego zdania nie rozumiem, mógłbyś mi Kolego przybliżyć zagadnienie?
Witaj @Norbiko
Zastanawiałem się czy Regulamin w chwili wstąpienia @Spokojnego na portal miał obecny kształt, tzn formę jaka obecnie obowiązuje i czy w okresie 3 lat od kiedy jest tam moderatorem dokonywane były poprawki Regulaminu, czyli czy był modernizowany Regulamin.
Wydaje mi się że życie jest najlepszym weryfikatorem wszelkich ustaw, regulaminów i zasad, a brak nowelizacji pod wpływem nauki wyciąganej z spotykanych precedensów umożliwia doskonalenie treści.
Przepraszam, czasami potrafię pisać pomijając myślowy wątek, gubię wtedy sens zdania.
Mam nadzieję że wyjaśniłem sens.
Pozdrawiam
ZbyszekNemo
[2012-01-05 20:08]
Proszę bardzo. Wejdźcie teraz na pokój BLOGI i zobaczcie co robi nasz młody kolega @twisterek z jednym i tym samym pytaniem, o de'facto rzecz wałkowaną tutaj co najmniej sto razy. I co powinien zrobić moder? Zapytać czemu to robi? A po co? I co odpowie? Nie, moder po prostu likwiduje te duble, zostawiając jeden najkonkretniej napisany, ewentualnie ten z jakimiś odpowiedziami userów. [2012-01-05 20:08]
Darek Odpowiem Ci z przymrużeniem oka ok?
Czy taka odpowiedź jest wg Ciebie satysfakcjonująca?
Tzn..ja pytałem serio ,a nie z przymrużeniem oka, bo biore poważnie pod uwage Twoja kandydaturę.Chciałem znać twoje spostrzeżenia i opinie,ale jeśli nie chcesz i ma to byc forma zabawy --to oczywiście nie ma problemu .Spoko,może być.
[2012-01-05 20:10]
Więc Ci właśnie odpowiadam i wszystkim innym kolegom również.
Pytanie brzmi: Czy mogę zostać moderatorem?, wszelkie odpowiedzi które nie biorą pod uwagę tego pytania, są poza tematem.Wystarczy przeczytać tytuł posta i pierwszy wpis.
Koniec kropka, po cóż te dywagacje czy ktoś zrozumiał czy nie?
[2012-01-05 20:11]
Więc Ci właśnie odpowiadam i wszystkim innym kolegom również.
Pytanie brzmi: Czy mogę zostać moderatorem?, wszelkie odpowiedzi które nie biorą pod uwagę tego pytania, są poza tematem.Wystarczy przeczytać tytuł posta i pierwszy wpis.
Koniec kropka, po cóż te dywagacje czy ktoś zrozumiał czy nie?
Wstrzymuję się od głosu.
[2012-01-05 20:15]
@Nemo309 Skąd wziąłeś informację o tym że od 3 lat jestem moderatorem bo chyba o to chodzi Norbertowi ?Na marfishu jestem moderatorem od wiosny ub. roku , wcześniej marfish.pl był stroną internetową a nie Portalem. [2012-01-05 20:15]
kol@ Chewbacca Bardzo ciekawy wywód, i filozoficzny. Wzbogaciłeś swą odpowiedzią moje postrzeganie moderacji.
Dzięki [2012-01-05 20:19]
Witam Kilka odpowiedzi:
Kol. Zander51 (alias Mirkli) Sorry Kolego Mirku sam wówczas szukałeś zadymy, może trochę też mnie poniosło i przepraszam ponownie, przyznaję uczciwie że za moją pomocą dostałeś wówczas bana na portalu, Ty nie chciałeś popuścić, ja też nie lubię jak mi ktoś w kaszę dmucha, i tak się skończyło jak się skończyło.Był czas że byliśmy prawie przyjaciółmi, wolę ten czas od tego co było później. Nie podważam Twoich umiejętności wędkarskich bo takowe posiadasz, i nawet mi imponujesz swoim dorobkiem, i doświadczeniem. To tyle, myśl co chcesz ja nie żywię do Ciebie urazy.
Kol. Nemo309 tak jestem moderatorem globalnym (jednym z dwóch) na stronie www.marfish.pl jest to zupełnie inna strona od tej, jest regulamin forum wystarczy tam wejść i sobie przeczytać, generalnie nie ma tam zbyt wiele do roboty userzy są spokojni i rzadko potrzebna jest ingerencja moderatora, admin jest tam obecny zawsze plus drugi moderator globalny i 3 zwykłych moderatorów forum przy 10-30 postów dziennie nie ma tam żadnych zadym.Kieruję się w życiu dwiema maksymami Rozsądek i Umiar zarówno w wędkarstwie jak i mojej obecności w świecie wirtualnym, co mogę zrobić dla społeczności? Pytanie powinno raczej brzmieć : co od 3 lat robię dla tej społeczności?Ano piszę, opisuję swoje przygody, jeśli znam się na czymś to chętnie się tym dzielę, nie należę do osób konfliktowych, choć jak wywnioskujesz z poprzedniej odpowiedzi nie lubię zawracania rzeki kijem. Lubię porządek, nie cierpię jak ktoś próbuje podbudowywać swoje ego kosztem innych sądząc że w świecie wirtualnym jest niewidoczny lub nierozpoznawalny.
Na chwilę obecną tyle mam do powiedzenia i cieszę się z każdego posta w tym wątku, bo macie naprawdę różne zdania, a ja szanuję każde zdanie które nie koniecznie musi pokrywać się z moim.
Pozdrawiam
Kolego @Norbiko
Z podkreślonego wytłuszczonego fragmentu zrozumiałem że Kolega @Spokojny pełni tam funkcję moderatora od 3 lat.
[2012-01-05 20:20]
No i o to chodzi Grzegorzu, rozważamy twoją kandydaturę teraz piszę na temat?
W związku z powyższym chcemy rozwiać wszystkie wątpliwości i poznać stan faktyczny.
Zatem min. po to są te dywagacje czy ktoś zrozumiał czy nie?
[2012-01-05 20:20]
oj... obawiam się, że jeszcze chwilę poczytam i będę na NIE, ale to tylko moje zdanie.
[2012-01-05 20:21]
kol. Perwerodpowiem szczerze, znikały posty, coś więcej to co chwilę ktoś o to pytał a ktoś inny uważał że to prowokacja, wg. mnie usunięcie posta bez informacji dlaczego, to nieuczciwe podejście, choć wiem że niektórzy mieli panel moderatorski bez uprawnień. To tak gwoli informacji. Nie powiem kto i kiedy, ale wiem że tak było. Jeśli został komuś przyznany bez informacji ogólnej przez redakcję w co wątpię, a bardziej podejrzewam wymianę loginu i hasła przez samych modów, to było bardzo nieuczciwe i samo przez się powodowało zamęt na forum. Za długo tu jestem żeby nie wiedzieć o wielu rzeczach, choć często się nie udzielałem żeby nie prowokować , to swoje wiem a może nawet więcej niż się niektórym wydaje :)
Grzegorz piszesz że wiedziałeś , czyli przyglądałeś się temu wszystkiemu na portalu, a wystarczyło tylko oficjalnie o tym powiedzieć lub zgłosić do Redakcji i tym samym nie było by niepotrzebnych kłótni, a wyszło na to że dolewałeś swoim milczeniem oliwy do ognia, ja zgłaszałem ale byłem w centrum tych intryg Ty zaś nie, a mogłeś interweniować , co Ty na to ? [2012-01-05 20:26]
Przepraszam za wprowadzenie w błąd, źle odczytałem sens zdania. Mimo wszystko, 9 miesięczny okres zdobywania doświadczenia również ma znaczenie, a kadencyjność swoje zrobi.
Tak troszkę poza tematem, Fakt faktem , podejrzewam że nie wszystkie nadawane bany były sprawiedliwe, ale to już jest sprawa zbanowanej osoby i Redakcji. Na tym pozostawmy byłe bany, byłych moderatorów.
Pozdrawiam
Zbyszek/Nemo
[2012-01-05 20:26]