Czy mogę łowić sam?
utworzono: 2013/06/04 15:12
Witam.
Posiadam legitymację członkowską i zezwolenie na amatorski połów ryb wędką oraz opłaconę wszystkie składki , za niedługo skończę 14 lat i chciałbym się zapytać , czy już w tej chwili mogę łowić sam . A jeżeli nie to czy jak skończę 14 lat to czy będę musiał wyrabiać sobie kartę wędkarską aby łowić samemu ? Proszę pomóżcie bo się pogubiłem.
[2013-06-04 15:12]
CześćCiekawe skąd wziąłeś " legitymację członkowską i zezwolenie na amatorski połów ryb wędką oraz opłaconę wszystkie składki " bez zdanego egzaminu na Kartę Wędkarską?
W każdym razie sam łowić nie możesz - dopiero po ukończeniu 14 lat jak zdasz egzamin na kartę i ją otrzymasz, opłacisz stosowne zezwolenia możesz łowić sam.JK [2013-06-04 15:25]
W tamtym roku miałam wszystko do łowienia oprócz karty wędkarskiej < nie mogłam jeszcze jej mieć bo miałam 13 lat>.. i musiałam łowić pod opieką dorosłego..
W tym roku mam 14 lat i mam już kartę wędkarską i mogę łowić sama ;-)
Pozdrawiam Kasia.
[2013-06-04 15:29]A zdawałeś egzamin na kartę? Nawet jak zdawałeś i zdałeś dopóki nie ukończysz 14 lat karty nie otrzymasz.Nie, to nie jest karta wędkarska - to legitymacja członkowska PZW.jk [2013-06-04 15:57]
Nie zdawałem egzaminu , ale oprócz tego posiadam zezwolenie . Czyli jak ukończę 14 lat to muszę zrobić kartę wędkarską i mogę łowić sam , tak ?
[2013-06-04 16:05]
Tak - ale w nocy sam nie będziesz mógł łowić do skończenia 16 lat.W dzień bez problemu możesz sam po ukończeniu 14 lat i oczywiście karta wędkarska.
JK [2013-06-04 16:38]
CześćCiekawe skąd wziąłeś " legitymację członkowską i zezwolenie na amatorski połów ryb wędką oraz opłaconę wszystkie składki " bez zdanego egzaminu na Kartę Wędkarską?
W każdym razie sam łowić nie możesz - dopiero po ukończeniu 14 lat jak zdasz egzamin na kartę i ją otrzymasz, opłacisz stosowne zezwolenia możesz łowić sam.JK
Istnieje CZŁONEK UCZESTNIK - to ten do 14 roku życia. Może mieć legitymację, opłacone składki, zezwolenie. Łowić może pod pieką osoby pełnoletniej posiadającej kartę wędkarską i nie koniecznie być członkiem PZW. [2013-06-04 18:21]
Masz racje legitymacja jest do 13 lat a karta od 14!:)
Ale tak jak masz 13 lat to możesz łowić z osobą dorosłą która posiada kartę.
Jak zdasz test i ukończysz 14 lat to możesz łowić z osobą dorosłą która nie ma karty.
Ja tak słyszałem!
[2013-06-04 18:23]
" Cześć Ciekawe skąd wziąłeś " legitymację członkowską i zezwolenie na amatorski połów ryb wędką oraz opłaconę wszystkie składki " bez zdanego egzaminu na Kartę Wędkarską?
W każdym razie sam łowić nie możesz - dopiero po ukończeniu 14 lat jak zdasz egzamin na kartę i ją otrzymasz, opłacisz stosowne zezwolenia możesz łowić sam. JK
Istnieje CZŁONEK UCZESTNIK - to ten do 14 roku życia. Może mieć legitymację, opłacone składki, zezwolenie. Łowić może pod pieką osoby pełnoletniej posiadającej kartę wędkarską i nie koniecznie być członkiem PZW. "
Cześć Ano właśnie - zapomniałem o tym, że istnieje takie coś. Dzięki za sprostowanie. JK
[2013-06-04 18:38]
Cześć ! ja mam 13 lat, za kilka miesięcy skończę 14 . Łowie sam posiadam rejestr, zezwolenie i karte, tak wiem ze karte sie ma po 14 latach, ale potrzebowałem na ,mistrzostwa Czech i polski więc załatwiłem i łowie juz sam ;)
[2013-06-04 22:15]
Cześć ! ja mam 13 lat, za kilka miesięcy skończę 14 . Łowie sam posiadam rejestr, zezwolenie i karte, tak wiem ze karte sie ma po 14 latach, ale potrzebowałem na mistrzostwa Czech i polski więc załatwiłem i łowie juz sam ;)
[2013-06-04 22:27]
Następny " miszcz "Co załatwiłeś? Ile kosztowało - tuzin jajek czy osełka masła?JK [2013-06-04 23:05]
kto tobie wydał te legitymacje skoro nie znasz swoich praw i obowiązków wędkarskich (czytaj:REGULAMINU)? to jakiś farmazon!
[2013-06-05 08:46]
jeden napisze ,ze możesz a drugi ,że nie możesz... i co zrobisz? pójdziesz?
[2013-06-05 08:51]
@sebek355 egzamin na kartę wędkarską możesz próbować zaliczyć nawet przed ukończeniem 14 roku życia. Po pozytywnym zadaniu egzamininu otrzymujesz zaświadczenie i z tym to zaświadczeniem plus zdjęcie i kilka zł kierujesz się do Starostwa.
Tam składasz wniosek i po ukończeniu 14 lat zostanie tobie dopiero wydana Karta Wędkarska.
Od tego dnia mając zezwolenie i stosowny rejestr (jeśli jest wymagany)możesz wędkować sam z ograniczeniami dotyczącymi pory nocnej.
[2013-06-05 17:54]