Czy melasa się psuje ?
utworzono: 2013/03/26 11:29
Witam .Ostatnio robiąc porządki znalazłem melasę ze stila na opakowaniu nie ma terminu ważności (znaczy był ale sie starł została tylko data 01.02.20xx ) malasa ma na pewno z 7 lat albo i lepiej. Jak myślicie?zaryzykować ewentualne zepsucie zanęty czy lepiej wywalić i kupić świeżą??????? [2013-03-26 11:29]
Proste jak malasa nie jest z fermentowana czyli w co watpię bo ma bardzo dużo cukru i konserwantów, to napewno możesz złużyć mialem podobny przypadek przez 3 lata leżala w garażu w plastykowej butelce przez przypadek w skrzynce z cześciami i była oki sam sie zdziwiłem ,nieraz na słoncu nagrzana dość mocno i w zimie przemrożona dokładnie.
[2013-03-26 11:57]
Ponoć szczelnie zamknięta tężeje i ma bardzo długi termin przydatności,ale dokładnie nie mogę ci powiedzieć.
[2013-03-26 11:58]
Zawartość składników mineralnych w melasie:
- tlenek potasu – 4,69% – 5,5%
- tlenek sodu – 0,75% – 0,8%
- tlenek wapnia – 0,22% – 0,25%
- tlenek magnezu – 0,03% – 0,04%
- tlenek żelaza(III) – 0,03%
- dwutlenek węgla – 2,33% – 2,6%
- tlenek fosforu(V) – 0,05% – 0,06%.
Duża zawartość związków nieorganicznych hamuje rozwój mikroorganizmów.
Wnioskując z powyższego okres przydatności może być bardzo długi.:)