Zaloguj się do konta

Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na kulki prot

utworzono: 2011/03/05 18:38
piotrek112

Proszę o podanie potrzebnych składników oraz sposobu przygotowania kulek proteinowych?
A przy okazi znacie jakieś ciekawe filmy karpiarskie?
[2011-03-05 18:38]

JKarp

Cześć
Filmy mam i znam.
Do zrobienia kulek potrzebne są różnego rodzaju mączki, zapachy i ziarna.
Janusz JKarp
[2011-03-05 18:44]

JKarp

Cześć
Google 2 sekundy i proszę:
https://www.youtube.com/watch?v=Q4j1ZMM3p1o
http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=627&Itemid=72
Ile jeszcze mam tego znaleźć?
Janusz JKarp
[2011-03-05 18:48]

Woa-VooDoo

Cześć
https://www.youtube.com/watch?v=Q4j1ZMM3p1
Janusz JKarp

Byle póżniej wyszły kulki a nie kluski śląskie :D

https://www.youtube.com/watch?v=gUhoYSMe7wU&feature=related
[2011-03-06 13:59]

miszczunio

JKarp nie podawaj linkow do filmow zuczka bo to cajmer. Podejzewam, ze sam nie zalozylbys czegos takiego jako przynete. Chyba chcesz zeby voo-doo sie zniechecil do robienia kulek :) Pozdrawiam.
[2011-03-06 14:16]

bykus1

Witam chciałbym wam przybliżyć rożne przepisy na kulki proteinowe i sposoby wykonania kulek proteinowych

Ogólny przepis wykonywania kulek proteinowych.najpierw mieszasz wszystkie sypkie produkty. W osobnym naczyniu miksujesz jajka z dodatkami płynnymi. Dodajesz systematycznie 'proszki' do 'płynów' ugniatając ciasto do takiej konsystencji, aby formowane kulki nie odkształcały się (za mokre) ani nie pękały (za suche). W razie potrzeby dodajesz trochę jajka lub mąki. Po uformowaniu kulek (bez 'rollera' niezła zabawa - ręce chcą odpaść) gotujesz je około 3 minut. Kulki powinny wypłynąć na powierzchnię. Lepsze efekty daje parowanie kulek. Potrzeba na to więcej czasu, ale mniejsze są straty zapachu.

Przepisy na kulki proteinowe:

Przepis 1 – na karpia
0,5kg mąki pszennej
0,5kg mąki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
2 łyżki miodu
jedna fiolka anyżu
barwnik żółty


Przepis 2 – na amura
0,5kg mąki pszennej
0,5kg mąki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
pół opakowania truskawki Trapera
barwnik czerwony


Przygotowanie ciast surowych, tonących – przepisy 3-7:

Do miseczki wsypać wszystkie składniki suche. Dokładnie wymieszać. Do drugiego naczynia wbić 6 całych jaj, dodać środek barwiący i zapachowy. Dokładnie ubić i wlać do miseczki ze składnikami suchymi. Dokładnie wyrobić, aż do otrzymania gęstego, nie klejącego się ciasta. Jeśli będzie się kleić - dosypać trochę mączki w tym celu zostawionej. Gdy będzie za twarde - dolać trochę wody. Z otrzymanego ciasta uformować kuleczki.


Przepis 3
0,5kg kazeiny
0,5kg kazeiny wapniowej
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,75kg mączki sojowej
0,5kg karmy dla narybku

Przepis 4
1,0kg kazeiny wapniowej
0,5kg mleka w proszku tłustego
0,25kg mączki z zarodków pszennych
0,5kg mąki sojowej

Przepis 5
0,75kg kazeiny
0,75kg mączki sojowej
0,25kg glutenu pszennego
0,5kg mączki z zarodków pszennych
0,25kg mączki z mięsa z kością

Przepis 6
0,75kg kazeiny wapniowej
0,5kg kazeiny
0,25kg białka z mleka
0,5kg mleka w proszku odtłuszczonego
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg mąki sojowej nieodtłuszczonej

Przepis 7
1,0kg białka z mleka
0,75kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,25kg glutenu pszennego


Przygotowanie ciast podgotowanych, tonących – przepisy 8-10:

Ciasto wykonać tak samo jak do kulek tonących, z tą różnicą, że gdy będzie za twarde, dodać jajko zamiast wody. Uformowane kulki (ok. 250 kulek z 500 g suchej masy) włożyć do durszlaka i zanurzyć we wrzątku. Gotować od 30 sekund do 2 minut (dłuższe gotowanie sprawi, że kulki staną się zbyt twarde i będę pękały przy uzbrajaniu).Po zagotowaniu, wyjęć durszlak z wrzątku, wysypać kulki na czyste płótno, by ostygły i obeschły.


Przepis 8
1,0kg mąki kukurydzianej
0,5kg kazeiny
0,5kg mąki sojowej
0,25kg cukru
0,25kg glutenu pszennego

Przepis 9
0,25kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,75kg kazeiny wapniowej
0,5kg mleka w proszku tłustego
0,75kg mąki sojowej
0,25kg glutenu pszennego

Przepis 10
0,5kg białka z mleka
0,5kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,75kg mączki sojowej
0,25kg maki sojowej
0,25kg karmy dla narybku


Przygotowanie ciast pieczonych, pływajacych – przepisy 11-12:

Do 500 gramów suchej masy dodać jedną torebkę proszku do pieczenia. 3 jaja ubić razem ze środkiem zapachowym i barwiącym i wlać do suchej masy. Dokładnie wyrobić ręką.
Ciasto nie może być za twarde. Uformowane kulki rozłożyć na brytfannie uprzednio wysmarowanej margaryną. Włożyć na 4-5 minut do gorącego piekarnika (260°), po czym wyłączyć piekarnik pozostawiając w nim kuleczki do przeschnięcia.


Przepis 11
0,75kg kazeiny kwasowej
0,5kg białka z mleka
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,25kg jajek w proszku
0,5kg mąki sojowej
0,25kg mąki sojowej nie odtłuszczanej

Przepis 12
0,25kg białka z mleka
0,75kg kazeiny kwasowej
0,25kg kazeiny wapniowej
0,25kg jajek w proszku
0,5kg mąki sojowej nie odtłuszczanej
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg mączki z zarodków pszennych




Przepis 13 – 46% protein
0,4kg kazeiny
0,15kg kazeinianu sodu
0,1kg białka z mleka
0,2kg koncentratu sojowego
0,15kg glutenu pszennego

Przepis 14 – 52% protein
0,5kg kazeiny
0,2kg białka z mleka
0,15kg kazeinianu wapnia
0,1kg glutenu pszennego
0,05kg mleka w proszku

Przepis 15 – 43% protein
0,3kg kazeiny
0,2kg białka z mleka
0,1kg kazeinianu wapnia
0,1kg koncentratu sojowego
0,1kg glutenu pszennego
0,2kg mleka w proszku

Przepis 16 – 30% protein
0,3kg mączki rybnej
0,2kg mączki sojowej
0,2kg mączki krewetkowej
0,2kg glutenu pszennego
0,1kg kazeiny

Przepis 17 – 45% protein
0,20kg kazeiny
0,15kg kazeinian wapnia
0,3kg mączka mięsna
0,1kg mączka z łubinu
0,1kg koncentrat sojowy
0,15kg gluten pszenny

Przepis 18
1 kg mąki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg mąki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik

Przepis 19
350g mączki kostnej
200g mleka w proszku
400g otrębów pszennych
30g cukru
4 jajka
aromat owocowy

Przepis 20
500g kaszy manny
250g mąki kukurydzianej
100g mąki sojowej
100g mleka w proszku
5-6 jaj
aromat,barwnik

Przepis 21
300g kazeiny
300g mąki sojowej
350g mąki kukurydzianej
30g miodu lub malasy
20g skorupy z jaj
4-5 jaj
aromat waniliowy

Przepis 22
250g kazeiny
250g mąki sojowej
250g mąki pszennej
jaja,aromat

Przepis 23
500g mąki kukurydzianej
200g mąki tortowej
300g mleka w proszku
1-2 łyżki stołowe miodu
jaja,aromat

Przepis 24
500g mąki kostnej
(zmielony pokarm dla psów)
300g mleka w proszku
(kazeiny)
200g mąki tortowej
barwnik
5-6 jaj

Przepis 25
300g mąki pszennej
250g mąki ziemniaczanej
200g kaszy manny
200g pokarmu dla psów
szczypta soli
jaja

Przepis 26
500g mąki pszennej
300g kaszy manny
100g mąki kukurydzianej
3-5 op.słodzonego kisielu owocwego(truskawka)
jaja

Przepis 27
400g mąki kukurydzianej
400g mąki pszennej
150g kaszy manny
50g cukru pudru
suchy atraktor
barwnik 5-6 jaj

Przepis 28
300g kaszy manny
300g mąki pszenny
200g mąki kukurydzianej
100g mąki ziemniaczane
barwnik, karmel, jaja

Przepis 29
0,5kg mąki kukurydzianej
0,25kg mąki sojowej
0,25kg kazeiny (zmielona na proszek)
zapach – truskawka
barwnik czerwony
ok. 10 jajek (bywa różnie zależy od wielkości)

Przepis 30
1000g mąki tortowej
500g mąki kukurydz.
500g mleka w proszku
150g kazeiny
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek

Przepis 31
1 kg mąki tortowej,
0,5 kg mąki kukurydzianej,
0,5 kg mleka w proszku,
15 dag kazeiny na każdy kilogram,
10 jajek,
żółty barwnik,
wanilia Marcela Van Den Eynde.

Przepis 32
1 kg kazeiny,
1 kg mąki tortowej,
1 kg mąki kukurydzianej
25 jaj
1/2 torebki wanilii lub tutti frutti,
1/4 litra miodu.

Przepis 33
100 g kazeiny/mleka w proszku,
100 g kaszy manny,
100 g mąki tortowej,
100 g mąki kukurydzianej,
150 g konopii Marcela Van Den Eynde,
150 g arachidu Marcela Van Den Eynde,
250 g mączki rybnej lub kostnej,
50 g suszonej krwi,
8-12 jaj,
atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex (polecam ten ostatni) - kulki zimowo-wiosenne.

Przepis 34
Dwie szklanki mąki kukurydzianej,
dwie szklanki mleka w proszku,
szklanka mąki pszennej,
szklanka kaszy manny,
sześć jajek,
dwie łyżki stołowe miodu,
dwie łyżki stołowe oleju jadalnego,
barwnik spożywczy,
atraktor - 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie).

Przepis 35
16 jaj,
1 kg mąki kukurydzianej,
1/2 kg mąki tortowej,
łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa,
1/2 szklanki miodu,
2 szklanki mleka w proszku.

Przepis 36
12 jaj,
żółty lub zielony barwnik,
fiolka zapachu waniliowego,
miód,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
pół szklanki mleka w proszku,
pół szklanki soi proteinowej,
czubata łyżka mąki sojowej,
czybata łyżka mąki kukurydzianej.


Przepis 37
0,5 kg mąki kukurydzianej
0,25 kg mąki sojowej
0,25 kg kazeiny
zapach ok. 5- 10 ml (metoda prób i błędów , zależy jaka firma)
witaminy i mikroelementy dla świń lub gołębi ok 1 łyżki na kg suchej masy.
jajka ok. 10 szt. (zależy od wielkości)

Przepis 38
30% Kasza manna
25% Mąka sojowa
25% Mąka kukurydziana
10% Mleko w proszku
10% Konopie

Przepis 39
1 kg Total Spice Mix
10 dużych jaj
5 ml Caramel Cream I.F.
8 ml Vanilia
2 łyż. Spice S.A.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer

Mam nadzieję, że moje przepisy na kulki proteinowe Wam się przydadzą. Bardzo dziekuje i mam nadzieje ze sie przyda:) POZDRAWIAM!!!
[2011-03-06 19:28]

JKarp

Cześć
Nie żebym się czepiał ale które z tych kulek już wypróbowałeś?
A tak całkiem serio podaj tekst źródłowy.
A ten przepis:
Przepis 18
1 kg mąki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg mąki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik
To już gdzieś widziałem.
Janusz JKarp
[2011-03-06 21:09]

JKarp

Cześć
No i jeszcze jedno:
Przepis 29
0,5kg mąki kukurydzianej
0,25kg mąki sojowej
0,25kg kazeiny (zmielona na proszek)
zapach – truskawka
barwnik czerwony
ok. 10 jajek (bywa różnie zależy od wielkości)

Przepis 30
1000g mąki tortowej
500g mąki kukurydz.
500g mleka w proszku
150g kazeiny
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek

Czy widziałeś kiedyś kazeinę nie w stanie drobnego proszku bo ja nie.
W przepisie 30 życzę szczęścia w sklejeniu ciasta. Na oko 2400g składników suchych a tylko 10 jaj.
Jak coś kopiujesz to najpierw przeczytaj uważnie czy jest to możliwe.
Janusz JKarp
[2011-03-06 21:16]

gruby12345

miszczunio co chcesz od zuczka ja czasami lubie obejrzec sobie filmy zuczka bo to co on odpierdziela czasami przechodz wszystkie wyobrazenia jest sie z czego posmiac itp pozdrawiam
[2011-03-07 17:19]

gruby12345

https://www.youtube.com/watch?v=PvwRZYIbJvo&feature=related
tutaj jest lepiej pokazane co i jak sie robi raczej
[2011-03-07 17:24]

miszczunio

Nie no Zuczek jest prawie tak slawny jak Rex Hunt albo przynajmniej Przemek Mroczek.
[2011-03-17 20:22]

jogo

Wystarczy wpisać w google, w grafikę "kilki proteinowe" lub "zestaw na włosa" i wyskakuje morda zuczka.

W sumie nie wiem czym on wam zawinił, robiłem kulki wg. jego przepisu i mi wyszły, mam jeszcze ciasto zamrożone ;)

[2011-03-17 20:59]