Czy macie jakie¶ sprawdzone przepisy na kulki prot

/ 11 odpowiedzi
Proszę o podanie potrzebnych składników oraz sposobu przygotowania kulek proteinowych?
A przy okazi znacie jakie¶ ciekawe filmy karpiarskie?
JKarp


Cze¶ć
Filmy mam i znam.
Do zrobienia kulek potrzebne s± różnego rodzaju m±czki, zapachy i ziarna.
Janusz JKarp (2011/03/05 18:44)

JKarp


Cze¶ć
Google 2 sekundy i proszę:
http://www.youtube.com/watch?v=Q4j1ZMM3p1o
http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=627&Itemid=72
Ile jeszcze mam tego znaleĽć?
Janusz JKarp (2011/03/05 18:48)

Woa-VooDoo


Cze¶ć
http://www.youtube.com/watch?v=Q4j1ZMM3p1
Janusz JKarp

Byle póżniej wyszły kulki a nie kluski ¶l±skie :D

http://www.youtube.com/watch?v=gUhoYSMe7wU&feature=related (2011/03/06 13:59)

miszczunio


JKarp nie podawaj linkow do filmow zuczka bo to cajmer. Podejzewam, ze sam nie zalozylbys czegos takiego jako przynete. Chyba chcesz zeby voo-doo sie zniechecil do robienia kulek :) Pozdrawiam. (2011/03/06 14:16)

bykus1


Witam chciałbym wam przybliżyć rożne przepisy na kulki proteinowe i sposoby wykonania kulek proteinowych

Ogólny przepis wykonywania kulek proteinowych.najpierw mieszasz wszystkie sypkie produkty. W osobnym naczyniu miksujesz jajka z dodatkami płynnymi. Dodajesz systematycznie 'proszki' do 'płynów' ugniataj±c ciasto do takiej konsystencji, aby formowane kulki nie odkształcały się (za mokre) ani nie pękały (za suche). W razie potrzeby dodajesz trochę jajka lub m±ki. Po uformowaniu kulek (bez 'rollera' niezła zabawa - ręce chc± odpa¶ć) gotujesz je około 3 minut. Kulki powinny wypłyn±ć na powierzchnię. Lepsze efekty daje parowanie kulek. Potrzeba na to więcej czasu, ale mniejsze s± straty zapachu.

Przepisy na kulki proteinowe:

Przepis 1 – na karpia
0,5kg m±ki pszennej
0,5kg m±ki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
2 łyżki miodu
jedna fiolka anyżu
barwnik żółty


Przepis 2 – na amura
0,5kg m±ki pszennej
0,5kg m±ki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
pół opakowania truskawki Trapera
barwnik czerwony


Przygotowanie ciast surowych, ton±cych – przepisy 3-7:

Do miseczki wsypać wszystkie składniki suche. Dokładnie wymieszać. Do drugiego naczynia wbić 6 całych jaj, dodać ¶rodek barwi±cy i zapachowy. Dokładnie ubić i wlać do miseczki ze składnikami suchymi. Dokładnie wyrobić, aż do otrzymania gęstego, nie klej±cego się ciasta. Je¶li będzie się kleić - dosypać trochę m±czki w tym celu zostawionej. Gdy będzie za twarde - dolać trochę wody. Z otrzymanego ciasta uformować kuleczki.


Przepis 3
0,5kg kazeiny
0,5kg kazeiny wapniowej
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,75kg m±czki sojowej
0,5kg karmy dla narybku

Przepis 4
1,0kg kazeiny wapniowej
0,5kg mleka w proszku tłustego
0,25kg m±czki z zarodków pszennych
0,5kg m±ki sojowej

Przepis 5
0,75kg kazeiny
0,75kg m±czki sojowej
0,25kg glutenu pszennego
0,5kg m±czki z zarodków pszennych
0,25kg m±czki z mięsa z ko¶ci±

Przepis 6
0,75kg kazeiny wapniowej
0,5kg kazeiny
0,25kg białka z mleka
0,5kg mleka w proszku odtłuszczonego
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg m±ki sojowej nieodtłuszczonej

Przepis 7
1,0kg białka z mleka
0,75kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,25kg glutenu pszennego


Przygotowanie ciast podgotowanych, ton±cych – przepisy 8-10:

Ciasto wykonać tak samo jak do kulek ton±cych, z t± różnic±, że gdy będzie za twarde, dodać jajko zamiast wody. Uformowane kulki (ok. 250 kulek z 500 g suchej masy) włożyć do durszlaka i zanurzyć we wrz±tku. Gotować od 30 sekund do 2 minut (dłuższe gotowanie sprawi, że kulki stan± się zbyt twarde i będę pękały przy uzbrajaniu).Po zagotowaniu, wyjęć durszlak z wrz±tku, wysypać kulki na czyste płótno, by ostygły i obeschły.


Przepis 8
1,0kg m±ki kukurydzianej
0,5kg kazeiny
0,5kg m±ki sojowej
0,25kg cukru
0,25kg glutenu pszennego

Przepis 9
0,25kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,75kg kazeiny wapniowej
0,5kg mleka w proszku tłustego
0,75kg m±ki sojowej
0,25kg glutenu pszennego

Przepis 10
0,5kg białka z mleka
0,5kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,75kg m±czki sojowej
0,25kg maki sojowej
0,25kg karmy dla narybku


Przygotowanie ciast pieczonych, pływajacych – przepisy 11-12:

Do 500 gramów suchej masy dodać jedn± torebkę proszku do pieczenia. 3 jaja ubić razem ze ¶rodkiem zapachowym i barwi±cym i wlać do suchej masy. Dokładnie wyrobić ręk±.
Ciasto nie może być za twarde. Uformowane kulki rozłożyć na brytfannie uprzednio wysmarowanej margaryn±. Włożyć na 4-5 minut do gor±cego piekarnika (260°), po czym wył±czyć piekarnik pozostawiaj±c w nim kuleczki do przeschnięcia.


Przepis 11
0,75kg kazeiny kwasowej
0,5kg białka z mleka
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,25kg jajek w proszku
0,5kg m±ki sojowej
0,25kg m±ki sojowej nie odtłuszczanej

Przepis 12
0,25kg białka z mleka
0,75kg kazeiny kwasowej
0,25kg kazeiny wapniowej
0,25kg jajek w proszku
0,5kg m±ki sojowej nie odtłuszczanej
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg m±czki z zarodków pszennych




Przepis 13 – 46% protein
0,4kg kazeiny
0,15kg kazeinianu sodu
0,1kg białka z mleka
0,2kg koncentratu sojowego
0,15kg glutenu pszennego

Przepis 14 – 52% protein
0,5kg kazeiny
0,2kg białka z mleka
0,15kg kazeinianu wapnia
0,1kg glutenu pszennego
0,05kg mleka w proszku

Przepis 15 – 43% protein
0,3kg kazeiny
0,2kg białka z mleka
0,1kg kazeinianu wapnia
0,1kg koncentratu sojowego
0,1kg glutenu pszennego
0,2kg mleka w proszku

Przepis 16 – 30% protein
0,3kg m±czki rybnej
0,2kg m±czki sojowej
0,2kg m±czki krewetkowej
0,2kg glutenu pszennego
0,1kg kazeiny

Przepis 17 – 45% protein
0,20kg kazeiny
0,15kg kazeinian wapnia
0,3kg m±czka mięsna
0,1kg m±czka z łubinu
0,1kg koncentrat sojowy
0,15kg gluten pszenny

Przepis 18
1 kg m±ki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg m±ki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik

Przepis 19
350g m±czki kostnej
200g mleka w proszku
400g otrębów pszennych
30g cukru
4 jajka
aromat owocowy

Przepis 20
500g kaszy manny
250g m±ki kukurydzianej
100g m±ki sojowej
100g mleka w proszku
5-6 jaj
aromat,barwnik

Przepis 21
300g kazeiny
300g m±ki sojowej
350g m±ki kukurydzianej
30g miodu lub malasy
20g skorupy z jaj
4-5 jaj
aromat waniliowy

Przepis 22
250g kazeiny
250g m±ki sojowej
250g m±ki pszennej
jaja,aromat

Przepis 23
500g m±ki kukurydzianej
200g m±ki tortowej
300g mleka w proszku
1-2 łyżki stołowe miodu
jaja,aromat

Przepis 24
500g m±ki kostnej
(zmielony pokarm dla psów)
300g mleka w proszku
(kazeiny)
200g m±ki tortowej
barwnik
5-6 jaj

Przepis 25
300g m±ki pszennej
250g m±ki ziemniaczanej
200g kaszy manny
200g pokarmu dla psów
szczypta soli
jaja

Przepis 26
500g m±ki pszennej
300g kaszy manny
100g m±ki kukurydzianej
3-5 op.słodzonego kisielu owocwego(truskawka)
jaja

Przepis 27
400g m±ki kukurydzianej
400g m±ki pszennej
150g kaszy manny
50g cukru pudru
suchy atraktor
barwnik 5-6 jaj

Przepis 28
300g kaszy manny
300g m±ki pszenny
200g m±ki kukurydzianej
100g m±ki ziemniaczane
barwnik, karmel, jaja

Przepis 29
0,5kg m±ki kukurydzianej
0,25kg m±ki sojowej
0,25kg kazeiny (zmielona na proszek)
zapach – truskawka
barwnik czerwony
ok. 10 jajek (bywa różnie zależy od wielko¶ci)

Przepis 30
1000g m±ki tortowej
500g m±ki kukurydz.
500g mleka w proszku
150g kazeiny
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek

Przepis 31
1 kg m±ki tortowej,
0,5 kg m±ki kukurydzianej,
0,5 kg mleka w proszku,
15 dag kazeiny na każdy kilogram,
10 jajek,
żółty barwnik,
wanilia Marcela Van Den Eynde.

Przepis 32
1 kg kazeiny,
1 kg m±ki tortowej,
1 kg m±ki kukurydzianej
25 jaj
1/2 torebki wanilii lub tutti frutti,
1/4 litra miodu.

Przepis 33
100 g kazeiny/mleka w proszku,
100 g kaszy manny,
100 g m±ki tortowej,
100 g m±ki kukurydzianej,
150 g konopii Marcela Van Den Eynde,
150 g arachidu Marcela Van Den Eynde,
250 g m±czki rybnej lub kostnej,
50 g suszonej krwi,
8-12 jaj,
atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex (polecam ten ostatni) - kulki zimowo-wiosenne.

Przepis 34
Dwie szklanki m±ki kukurydzianej,
dwie szklanki mleka w proszku,
szklanka m±ki pszennej,
szklanka kaszy manny,
sze¶ć jajek,
dwie łyżki stołowe miodu,
dwie łyżki stołowe oleju jadalnego,
barwnik spożywczy,
atraktor - 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie).

Przepis 35
16 jaj,
1 kg m±ki kukurydzianej,
1/2 kg m±ki tortowej,
łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa,
1/2 szklanki miodu,
2 szklanki mleka w proszku.

Przepis 36
12 jaj,
żółty lub zielony barwnik,
fiolka zapachu waniliowego,
miód,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
pół szklanki mleka w proszku,
pół szklanki soi proteinowej,
czubata łyżka m±ki sojowej,
czybata łyżka m±ki kukurydzianej.


Przepis 37
0,5 kg m±ki kukurydzianej
0,25 kg m±ki sojowej
0,25 kg kazeiny
zapach ok. 5- 10 ml (metoda prób i błędów , zależy jaka firma)
witaminy i mikroelementy dla ¶wiń lub gołębi ok 1 łyżki na kg suchej masy.
jajka ok. 10 szt. (zależy od wielko¶ci)

Przepis 38
30% Kasza manna
25% M±ka sojowa
25% M±ka kukurydziana
10% Mleko w proszku
10% Konopie

Przepis 39
1 kg Total Spice Mix
10 dużych jaj
5 ml Caramel Cream I.F.
8 ml Vanilia
2 łyż. Spice S.A.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer

Mam nadzieję, że moje przepisy na kulki proteinowe Wam się przydadz±. Bardzo dziekuje i mam nadzieje ze sie przyda:) POZDRAWIAM!!!
(2011/03/06 19:28)

JKarp


Cze¶ć
Nie żebym się czepiał ale które z tych kulek już wypróbowałe¶?
A tak całkiem serio podaj tekst Ľródłowy.
A ten przepis:
Przepis 18
1 kg m±ki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg m±ki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik
To już gdzie¶ widziałem.
Janusz JKarp
(2011/03/06 21:09)

JKarp


Cze¶ć
No i jeszcze jedno:
Przepis 29
0,5kg m±ki kukurydzianej
0,25kg m±ki sojowej
0,25kg kazeiny (zmielona na proszek)
zapach – truskawka
barwnik czerwony
ok. 10 jajek (bywa różnie zależy od wielko¶ci)

Przepis 30
1000g m±ki tortowej
500g m±ki kukurydz.
500g mleka w proszku
150g kazeiny
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek

Czy widziałe¶ kiedy¶ kazeinę nie w stanie drobnego proszku bo ja nie.
W przepisie 30 życzę szczę¶cia w sklejeniu ciasta. Na oko 2400g składników suchych a tylko 10 jaj.
Jak co¶ kopiujesz to najpierw przeczytaj uważnie czy jest to możliwe.
Janusz JKarp
(2011/03/06 21:16)

gruby12345


miszczunio co chcesz od zuczka ja czasami lubie obejrzec sobie filmy zuczka bo to co on odpierdziela czasami przechodz wszystkie wyobrazenia jest sie z czego posmiac itp pozdrawiam (2011/03/07 17:19)

gruby12345


http://www.youtube.com/watch?v=PvwRZYIbJvo&feature=related
tutaj jest lepiej pokazane co i jak sie robi raczej (2011/03/07 17:24)

miszczunio


Nie no Zuczek jest prawie tak slawny jak Rex Hunt albo przynajmniej Przemek Mroczek. (2011/03/17 20:22)

jogo


Wystarczy wpisać w google, w grafikę "kilki proteinowe" lub "zestaw na włosa" i wyskakuje morda zuczka.

W sumie nie wiem czym on wam zawinił, robiłem kulki wg. jego przepisu i mi wyszły, mam jeszcze ciasto zamrożone ;)

(2011/03/17 20:59)